Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Érdekes emberke vagy te...
A Jó Isten mentse meg a Fórumot attól, ha te számolsz ki bármit is itt!:))[#nyes]  
Maradjunk annyiban, hogy 30 kg-ot 40 ms alatt 200 mm/s-re gyorsítani csak 15 W hasznos kell.
Még egy kicsit korszerűbb-korrektebb verziójú összeadó és szorszó mese programot töltsél le, és használj!:))) Én fejben számoltam ezt most ki.:)

s5f8tmfv3

Aha, persze! Azért van rendelésben 50 panel :)
Senki sincs befolyásolva, csak begerjedve :)))
Azért köszi a tényszerű választ!

bmejdz9nu

Na ezt nem kellett volna leírnod... Mert ez minden elszámolásodnak az alapja és beismerése! De köszönöm!!! (alap a #11010-ben leírt mechanika)

000000000

Ha egyszer csak egy mondatomat szószerint megértenél, rendkívül hálás lenne Neked Mindenki, és akkor az topik is csak 1000 bejegyzésből állna a 11026 helyett.:)

bmejdz9nu

Ezt a "15W-os" motorigényt már senki sem hiszi el neked aki már látott 40ms alatt 12méter/perce gyorsítani 30Kg-os mozgatott tömegű CNC gépet munka közben...

000000000

Ne is higgye el senki, számolja ki, értse meg!

Sőt van egy rossz hírem, ez a valós 15W teljesítmény is csak 2*40 ms-ig kell, ha véletlenül a teljes út nagyobb mint 8 mm, NULLA a hasznos dinamikai P a fennmaradó útra. És a motor tud integrálni, ő érti mitől forog, és mennyi P kell neki!:)

2vkx6unz

Tibor most sem írt 15W-os motort, csak tényszerűen közölte, hogy a megadott paraméterkhez 15W a teljesítményigény. Motorról nem esett szó, sőt, sem osrsó sem egyéb nem szerepelt a hozzászólásban. Ez tiszta fizika, szerintem a középiskolás függvénytáblázatokban is benne van.

bmejdz9nu

Eset szó motorról: #11010: "100W" 0,32Nm/0,95Nm, inercia: 0.0000066Kgm2

Ja elméletileg? ... Ha nincs forgórésze a motornak? Semmi inercia? Sem terhelési inercia? ... és a hobbysta csak 5 percenként gyorsít :)
Szerintem a hobbysta nem elméleti fizikus akkor sem... hanem egy adott motorral akar meghajtani egy gépet...
Sőt ennek a gépnek a T45-féle egységugrási azaz varrógéptesztnek is meg kell felelnie... szépen a gyakorlatban...  füstmenetesen :)

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale%2F7XZ_Axis%2F" TARGET=_fnew>Itt a képek...
Orsók és linárok újak.. Linárok 3-3 kocsival (legyen sok golyó alatta:)  
A csapágyak is egy érték... mert nem nagyon lehet kapni ferdehatásvonalút 8mm-es belsővel...pedig az kell...  (nem is hinné az ember:)

000000000

Hihetetlen, egyszerűen fájsz már!!! Mit gondolsz a szervó motor attól szervó, hogy saját magát se bírja felgyorsítani? Tudod te mennyi egy szervó kategóriájú motor elektromechanikai időállandója? Segítek, sokkal kisebb mint 40 ms. Mellesleg ahogy Sanyi is írja Neked, ez a valós P. Hogy ezt te utána hogy rosszod el feszülő, füstölő, szoros, idétlenül Hobby-hoz túlságosan előfeszített marhaságokkal, bazi nagy J-jű direkthajtásokkal, az már a Te ügyed...

s7manbs8

Ha van egy 1440-es fordulatú motorom, ami pl. 250W-os, annak a forgatónyomatékát melyik egyszerű képlettel lehet számolni ? (Ez most komoly kérdése lenne)

s7manbs8

Közbe megtaláltam az M=P/2PI/rps, a képletek topicban, csak az a kúpos menetes rönk hasítóhoz mutatott a haverom egy motort, a fordulatszám van meg, meg a teljesítménye, és ezáltal, milyen erő kell kb. azt akartam kiszámolni, mekkora áttétel.

bmejdz9nu

Elméletizgetünk? Ja én a végén még gépet csinálok a motorokkal :) Neked jó... nem kell :)
Egy motor... zero ms alatt fel tudna gyorsulni - ha nem lenne a forgórésznek tömege azaz belső inerciája...
De nemhogy van de ennek a motor forgórésznek még külső tömegeket (inerciákat) is kell forgatni...
Az sem mindegy, hogy egy "egy dekás" azaz egy wattos motor forgórésznek kellene forgatnia egy "100dekás" orsót... :)
Tehát néha kell a bazi nagy J... :) Inertia Ratio... Inercia arány..

Tehát a motor gyorsulási ideje függ a forgatott súlytól...  
Ezért is az AC-k gyorsabban fel tudnak pörögni mert nem kell a tekercselt forgórészt is pörgetnie... azaz a tekercsek az AC-ban kívül azaz a motorházban vannak...

s7manbs8

Igen, erről lenne szó. Ennek a képen látható a mérete, a motort is meg lehet saccolni, meg az áttételt is.