Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Jól elvagytok az anyanyelvvel, ami folyton alakul. Ma így írják, holnap más lesz a szabály. Kinek az élő nyelv a fontos, kinek a hagyományőrzés.

A vasmentes forgórész mágnesesen nem telítődik. Csak a termikus és dinamikus határáram a limit. Négyszög feszültségű táplálás hatására háromszög karakterű áram alakul, vagy trapéz. Az áram meredekség arányos az induktivitással. Alacsony frekvenciás táplálás esetén nagyobbrészt az Ohmos ellenállás szerepel, ezért nagy áram folyna. A frekvencia emelésével egyre jelentősebb az induktív összetevő, ezért csökkenne az áram. Ha a szabályzó nem limitálná eleve a csúcsáramot és az állandósult áramot is, külön-külön. De szigorúan limitálja, mert az nélkül a kis hőtehetetlenségű vasmentes forgórész hamar túlmelegedne, szétrepülne.

Tehát, ha alacsonyabb a PWM frekvencia, akkor kisebb motorfeszültséggel dolgozhat a szabályzó, vagy kisebb kitöltési tényezővel, ugyan akkora motoráram esetén. Nagyobb PWM frekvencia esetén, ugyanakkora motoráramhoz, nagyobb motorfeszültség, nagyobb kitöltési tényező tartozik.
Még mindég nem értem, hogy miért nem működhet jól a tizen kilóhertzes servo szabályozó a tárcsamotorral, jól megválasztott motorfeszültség esetén. Ez az én bajom.

43pbwjg8s

Segítséget kérnék!
Elsősorban Varsa az illetékes a motorok és a vezérlő ismeretében, de bárkitől szívesen fogadnék tanácsot.
A 3 db kicsi Yasakawa szervóra keresnék encodert. A kompakt felszerelhető kivitel érdekelne, amilyet pl Ádám is tett fel a picurra.
A vezérlők mikroszervó vezerlők.
Milyen típust ajánlanátok, amelyet ez a vezérlő bír frekivel?  
Alapvetően 5V encoder működtető feszültség ami érdekelne.

Ha meglenne a típus akkor már csak a veszerezhetőség (kinél) és az ár az érdekes.
Nem tudom Varsa, neked van-e még esetleg?

Farkas Ádám

egyébként én 200-as encodereket használtam. Az nálam az 1mm-es emelkedésnél 0,005 ezredes felbontás, még így is nagyon nagyon kicsi, a te vezérlőd tud 1x, és 4x módot szerintem a 200-as encoder neked is elég akár 5-ös orsónál is... (0.00625mm)

43pbwjg8s

Szuper!
Köszönöm az infót!
Egyébként 3 ilyen encoderért cserébe adok egy kézikerék encodert!

Hátha valakinek felkelti az érdeklődését!

43pbwjg8s

Merjek butákat kérdezni itt, vagy megint kiátkoznak?
Mert tudom csak vissza kellene lapoznom valamelyik (ondjuk szervó) topicban, de nem tudok semmit. Az alapoktól kellene majd kezdenem.
Hogyen viselkedik pl az hogy egy vezérlő 1*es vay 4*es felbontásúra van állítva?

svejk

Igen, ez elég logikus, hogy a vasmentes és a tárcsamotorban nincs vas :)) Köszi!
A többire nem tudok válaszolni érdemben, de próbáld ki...

svejk

Én meg szeretnék majd a mostani lebontott üvegtárcsákhoz hozzájutni.
Ha nem használod fel az optot amit küldtem, visszaveszem.

svejk

Még ki sem próbáltad!!??

x4rhew5r3

Ha lehet, akkor inkább a Servo homokozóban...

43pbwjg8s

De igen
Azonnal ahogy megjött!
Teljesen korrekt. De azthiszem ezt akkor meg is írtam.
Csupán annyi, hogy az hog yén rendesen feltegyem a másik kettőre elsőre veszett fejzse....
Nemhogy nem biztos hogy működne, de még mellette mesze nem lenne vonzó kinézete a dolognak.
Azért nézegettem ezeket a kompakt encodereket.
Tetszetős is (én tusom hülye vagyok de számít, és elvileg elég komolyak. Mindemellett (azt hiszem legalábbis, hogy könnyen szerelhetőek).

Egyébként azt még nem vbontottam meg. Amig nem látom hogy lesz helyette más addig az az egy ami biztosan működik. (nem véletlen talán ugye. :) )
De a végén nekem 3 motor kell, három vezérlővel, három encoderrel ami egyofrmán jól működik.

Az optok itt vannak, ha leszen másik encoder elsőként Te vagy képben ezekkel és üvegtárcsákkal kapcsolatban.

Debrecen vagy Hatvan? Vagy mind a kettő?

43pbwjg8s

Rendben!
Igazad van Sneci! Bocsánat!
Átmentem innentől!

x4rhew5r3

Csak gondolkozom a kérdésen... én elfogadtam eddig, hogy ezeknek 40-150kHz-es pwm kell.
A forgórész az állórésszel együtt alkot egy mágneses kört. A forgórészben ugyan nincsen vas, de a forgórész gerjesztése az egész mágneses körre hat, így a nagyfrekvenciás nagyobb amplitúdójú lüktetés az állórészt melegíti.

Szalai György

Ha ez így van, akkor azonos átlagáram mellett, éppen a nagyobb PWM frekvenciával dolgozó szabályzó melegíti jobban a motor állórészét. (Mint indukciós hevítés esetén.) Ez ellentmondani látszik a nagyobb PWM frekvencián működő szabályozó szükségének, vasmentes forgórészű motor használatakor. Éppen az alacsonyabb PWM frekvenciát indokolná.

Most azt gondolom, hogy a vasmentes forgórészű motor kitalálásakor éppen a kisebb indukció, kisebb reakcióidő, kisebb kefeszikrázás, stb. volt a cél. Ez egy nem nagyon induktív, hanem inkább Ohmos fogyasztó. Megszoktuk, hogy elektromágnes esetében tekercsre és jelentős induktivitásra asszociálunk, de ez csak egy beidegződés. Elektromágneses tere éppúgy van az áramtól átjárt egyenes vezetőnek is, az pedig Ohmos fogyasztó. Majdnem éppen ez van a tárcsamotorban. Akkor pedig nem kell szegényt magas PWM frekvencián működő szabályozóról járatni, ami éppen azt a kevés induktív rossz tulajdonságát emeli ki. Vagy nem ezért kell.

svejk

Kérdezd Tibor45-öt, Ő már több tárcsamotort befogott munkába.

svejk

De az biztos hogy a vezérlők adatlapjain mindig fel van tüntetve a minimális motorinduktivitás.
Szerezz már be akár kölcsönbe egy vezérlőt és hidd el a kísérletek és mérések sokkal hamarabb megoldják a problémáidat mint az elméleti fejtegetéseid.