Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Na azokra amit Te szeretnél hallani várhatsz :((

svejk

Érdekes emberek vannak...
Ketten is megkerestek magánban, hogy kellene nyák.
De inkognitóban szeretnének maradni, mert "mit szólna hozzá" itt valaki a fórumon, ha meglátná a nevüket.
Hát mi van itt a fórumon???
Én pedig visszautasítottam a kérést, zugrendelés nincs!

svejk

Na ezt most lehet elszúrtam, mert aki most akar jelentkezni az azt hiszi hogy majd azt hisszük hogy Ő akart zugban rendelni :))

bmejdz9nu

Ne legyenek szerintem se zugrendelők... vagyunk így is elegen ahhoz, hogy jó legyen...
Egyrészt így jobban lehet koordinálni az egészet... másrészt legyen ez egy igazi hobby buli :)
Most keresem (keressük) az alkatrészeket idehaza és külföldön, hogy honnét lehet a legolcsóbban beszerezni...
Nagyon kíváncsi mennyire lehet így a "végárat" árat leszorítani... a nyák ára nagyon jó... ha leget ne drágítsuk el semmivel :)
Sok kicsi sokra megy alapon...:)

LS7184-es IC-t megpróbálok olcsóbban beszerezni... ha kell... elmegyek az USA-ba érte... :)
Persze az LS7184-es IC elkerülhető (nem kötelező vétel) ha valaki megelégszik fix 4X-es encoder üzemmóddal.

bmejdz9nu

motion

Üdv. Mindenkinek!

Svejk kérésére írnék néhány szót az A300-ról, és annak építéséről.
Tavaly nyáron én is kitaláltam (mint most Ti), hogy ahelyett hogy vennék, inkább építek magamnak. Az én esetemben a  NYÁK házilag készült, hogy még olcsóbb legyen.
Azt már most elmondhatom, hogy a látszat ellenére kegyetlen nagy meló volt.
Akinek nincsen elektronikai tapasztalata, vagy nem áll mögötte senki, annak nem is nagyon ajánlom, hogy belefogjon. Mert azért mindenki tudja, hogy az IC-k meg a tranzisztorok füsttel mennek, és ha kiengedjük belőle, akkor egyik sem működik tovább. :-))  ..az meg újabb pénzbe kerül..
Viszont itt most van egy olyan előny, hogy sokan akarják megépíteni (valószínűleg nagyjából egy időben), és több szem többet lát, csapatban az erő, sok lúd disznót stb… Tehát eddig ÉRV kontra ELLENÉRV   1:1.
Az A300 mint analóg vezérlő, az eredeti Gecko-val egyetemben EGYSZERŰen nagyszerű.
Nagyon stabil, megbízható vezérlő, és amire én használom, még eddig az a +-128 tárolója is simán elég volt.  Persze azért nem lehet egy lapon említeni (szerintem) egyik digitális vezérlővel sem. De az egyszerűségének ez az ára. Szóval korrekt.   2:1
Működésileg egyetlen negatívumot tudok említeni róla: Az LS IC ha x1 módban van, akkor egy 500cpr-es enkóderrel elég nehéz és kínlódás behangolni a PID-et. (Jó, ha van egy szkóp a háznál)  Valamint x1 módban álló motornál elég zavaró a hangos zizegés.(lehet, hogy én nem tudtam belőni rendesen).
Ha x4 módban használom (500cpr enkóder=2000cpr, mint az eredeti Gecko-nál), akkor ezek a gondok nem jelentkeznek. Semmi motorzaj, és egy x1 módban nagyjából jól beállított PID x4 módban még jobbnak bizonyult (nálam). (Lehet, hogy a Gecko ezért fix x4?) Viszont ilyenkor „zabálja” a léptető impulzusokat. És, ha nem bírja a gép szuflával, akkor lehet rá venni jelsokszorozót. :-(    + tizen-huszonezer     2:2
Én ezt is tettem rá, mert a gépem sajna nem bírt már két tengelyt sem egyszerre vezérelni  x4 enkóder módban. Egyébként valamit még biztos formál is a jelen, mert a használatával nagyobb sebességet és nagyobb gyorsulást tudtam beállítani mindegyik tengelynek. Szóval ezt nem bántam meg.
A másik nagy kérdés az, hogy vajon mindenkinek szüksége arra a 160V/30A-re.
Gondoljunk csak Tibor45-re. Egy 60-150W-os motornak pedig simán elég pl. a 20A-es vezérlő is.  2:3
Nekem a legnagyobb motor E240…és a legtöbb motor 60V körül van…a legtöbb embernek pedig szerintem elég egy ekkora motor..
Ezt azért kérdezem, mert 3 vagy 4 ilyen vezérlőnek táp is kell ám meg doboz…irdatlan nagy és nehéz.
Nekem még azóta is doboz nélkül mennek, mert négyet kellene egy dobozba, de majd inkább a kis gyufásdoboz Gecko-kat fogom szépen bedobozolni. Szóval a fenti mondatomat módosítanám: EGYSZERŰen NAGYszerű.  Azért ma már a felületszerelt alkatrészek korát éljük. De azt meg még kevesebben tudják otthon beültetni, így most erre egyik sem kap pontot.
Röviden: Kiváló vezérlő, de nagyon nagy…méretre is és szerintem a legtöbb ember számára teljesítményileg is. Nem ismerem Sneci vezérlőjét, de 18EFt nagyon korrekt ár érte. És fele akkora sincs.
Az A300 alkatrész igénye kb. 15-20EFt, (plusz az az egy-két elpukkant FET.) Hozzáteszem, hogy nekem elsőre működött mind a négy, és azóta is kifogástalan. És nem vagyok Sneci beépített reklámembere!
Nem is igazán ismerem személyesen őt.
Az összeszereléssel járó időigényt pedig szándékosan nem említettem, hiszen ha valaki hozzáfog valami építéséhez, azt gondolom örömmel teszi, meg hogy azt Ő csinálta. És ez így van rendjén.
Rengeteg tapasztalatot tud szerezni az ember, még ha útmutató használatával, sok ember segítségével is szereli össze magának. Annál jobb érzés nincsen (de van egy :-)) ), mikor bekapcsolja és működik.  3:3
Úgy néz ki, hogy döntetlen lett az állás.
Én nem bántam meg, de még egyszer nem kezdenék hozzá. Mert nekem nincsen szükségem ekkora teljesítményű vezérlőre.
Szóval mindenki mérlegeljen. Megéri, tudja, akarja, szeretné csinálni…kell neki?
Ez a hozzászólás egy független vélemény, tanács, tapasztalat egyveleg akart lenni. A tévedés jogát fenntartom, és ha valaki(ke)t esetleg megsértettem volna, már most elnézést kérek.
Továbbá, felajánlom a segítségem összes formáját minden A300 vezérlőt építő fórumtárs számára.
Sok sikert kívánok mindenkinek hozzá…egy élmény lesz  :-))

motion

Farkas Ádám

Csak annyit tennék hozzá mint A300 tulajdonos, azt hiszem én használtam először ilyen vezérlőt... IGEN! bazinagy a geckohoz képest de az UHU és az AC servopakkoknál nem nagyobb. Én négy darabot csináltam és elsőre mind ment. Egy TTL IC hibám volt de azt hallottam a Geckokban is néha van ilyen. Arra nem emlékszem hogy sokáig tartott volna az építés, ha minden alkatrész az asztalon van szerintem egy óra alatt be lehet ültetni... A zizegés az igaz :)

svejk

Huhh...
Köszi, elég lett volna pár keresetlen szó :)
Természetesen én is felajánlom a segítségemet, ami tőlem telik.
A beüzemelési leírás az utolsó nyákoknál készült, úgy hogy amit épp tettem azt feljegyeztem egy papírra.
A Varsányinak mindegyik indult elsőre.

(még két megjegyzés: Az 500-as encoder 1x-ben semmilyen általam ismert vezérlőnél nem egészséges, még áttétel esetén sem.
Az utolsó találkozón 5000 Ft-ért lehetett kapni
sokszorozót, de ha nincs túl nagy áttétel akkor talán az újabb Mach-ek elbírják frekivel.)

Motion  beszámolóját elolvasva senkinek sem lesz a szemére hányva ha ezek után visszalép, kár hogy nem tudott hamarabb írni, egyéb elfoglaltsága miatt.

Nos Uraim?
Holnap délelőttig lehet a jelentkezési listán változtatni.

s7manbs8

Az 500-as az mit jelent nálatok ? 500 pontból áll egy fordulat, vagy 500 furat van rajta ? Mert az úgy 2000 jelváltás pl.  

Kevés számúval nem csoda, ha nehéz beállítani, mert akkor túl durva a felbontás, én is próbáltam kisebb nagyobbakkal , tényleg az van, nem a vezérlőn múlik.

svejk

Igen 500 réses.
Nem rég még az ehhez tartozó 2000 jelváltás is bűnös gondolat volt a fórumon.
Komolyabb vezérlőknél igen kifinomult szabályzási algoritmusokkal, többszörös vissza, esetleg előre csatolásokkal biztos megoldott a kisebb encoder kérdés is.

000000000

Érdekes ez is...
Évek óta mennek a szervóim 200-300-as enkóderrel 1X-ben. A titok egyszerű: sebesség jelet is illik képezni belső hurokban valamirevaló szervóban.
Mellesleg szegény Szalai Györgyöt is jól leszúrtátok, pedig nagy igazságot mondott, amikor a körerősítésre hívta fel a figyelmet! De nekem nem tisztem itt senkit megvédeni ...

bmejdz9nu

Igen is meg nem is :)

A 150V és 30A... ez egyszerre is megy... igen ez nagy teljesítmény... talán ekkora power senkinek sem kell...(de azért... vannak elvetemültek :)
De... vagy/vagy... azaz túl lehet lépni a Gecko 80V-os korlátját ha olyan a motor... azaz pl. nagyobb feszültségű...  
De... vagy/vagy... azaz túl lehet lépni a Gecko 20A-es korlátját... Ez az ami fontos lehet, ha tárcsamotor vagy kisfesz de nagyáramú motor és kell a csúcsnyomaték.

1X - 2X - 4X encoder üzemmód LS7184-el...
Ahogy írod... 1X-ben 500cpr-es encoder nem valami fényes...olyan mint Gecko fix 4X-ben egy 125cpr-esel :)
Az is csak akkor jó ha nagy fordulat kell és áttétel van/lenne... netán... valakinek :)

Az LS7184-es IC más okból került bele... (persze egy biztos működésű erre kifejlesztett encoder feldolgozó IC ez...)
Az 500cprX4mód = 2000imp/ford egy jó érték... A300-nál és Geckonál is...Kb ezt a tartományt használom én is... és sokan...(2000imp/ford)
De... ha 1000cpr-es encoder van épp a motoron? akkor jó a 2X-es mód...
De... ha 2000cpr-es encoder van épp a motoron? akkor jó az 1X-es mód...

Szorzás... frekvencia igény...
2 megoldás van... Mach... tud eleget vagy lépés sokszorozó (Gecko) kb. 6000Ft... nekem kellet mert a WinPC-NC csak 24Khz-et tud...

Indítás/beüzemelés...
Eddig aki megcsinálta és pontosan összerakta ELSŐRE beindult...

Zizegés... (de nem zavaró és csak tudni kell beállítani - rutin kell hozzá:)
Sajnos(?) a Gecko és A300-nak nincs állóhelyzeti pihentetése... azaz nincs benne olyan üzemmód ami "digitálisoknál" szokás, hogy ha megáll akkor 1-2 encoder jelnyit "nem vesz észre" azaz az A300 mindig hulla pontosan akarja tartani a tengelyt... viszont ettől kis nagyon kicsi pozíció vezérléseknél is pontos.
(de a dolog megoldható... azaz a "pihentetés"... de kell e? Megéri e? Ezt még a Gecko Corp. sem tudta eldönteni az új G320X-nél... több infó: cnczone.com)

A 128 bit elég... ezt nem is írtad mint hátrányt... szerintem is...

A 15-20 ezres anyagköltség kicsit túlzásnak tartom... persze lehetséges ha valaki csak egyet csinál... de ahogy a dolgok kinéznek 99%, hogy 15.000 alatt leszünk most...

"Nekem a legnagyobb motor E240"... Ahhoz nem kell A300... pazarlás!!!

A kegyetlen meló... Hát igen... de már az A300 kész... azaz...

Egy biztos...
Ha 80V és/vagy 20A elég valakinek akkor kár csinálni A300-at... egyszerűbb ha vesz egy Geckót vagy hasonlót...
Ha meg akarja ismerni a vezérlés lelkivilágát... akkor jó... csináljon A300-at... Talán valamivel olcsóbban jön ki és nyitottak a kapuk a variálások irányában azaz nagyobb fesz/áram...

Nagy méret...
Ez igaz.. ez kétségtelen... nem SMD... de ez volt a cél... hogy könnyű legyen össze forrasztani és ha kell tuti biztosan javítható legyen...(ez SMD-nél kis felkészültséget igényel)

De ahhoz... hogy valaki egy vezérlőt tudjon értékelni, "felbecsülni"... egy analóg-hagyományos... szerintem mindenképp kell...

A digitálisokkal még nem barátkoztam meg... de lehet meggyőzni...:) Hátha :)  
De vigye olyan szépen és halkan, egyenletesen, kurutyolás mentesen a motort mint egy digitális Yaskawa AC szervó :) Igen nagy belső freki kell(ene)...
Jó lenne... mert a "digitális" vezérlők olcsóbban előállíthatók... azaz kevesebb alkatrész kell hozzájuk...

Ja és utoljára.. ne wattokról dumcsizzunk... :) Newton méterekről és az ehhez szükséges áramokról... érthetőbb lenne a szervó technika...

bmejdz9nu

Senkinek nem kötelező :) Csak ha akarja...:) Sőt jók ezek az "ütköztetések" ... ha valóban szakmai érvek vannak mögötte! Fontos a tisztánlátás!

bmejdz9nu

Tibi egy biztos... az analóg vezérlők sokkal kisebb felbontású encoderrel is már jól boldogulnak... Talán ebben egyetértünk...

Nem tudom, hogy mennyi és milyen digitálisokat teszteltél... de azok szeretik a nagy felbontású azaz sok-sok jelet adó encodereket...
Gondolom a jelfeldolgozás miatt... sok = több = jobb...

000000000

Megint a rengeteg szöveg...
Ezzel szemben a tény: ugye 50-100W Hobby CNC-ben mindenre elég, ezt ha 2000 step/fordulattal + áttétellel (ami kell az optimumpont miatt) hajtja valaki, akkor pl. egy 4 mm-es és 2-es áttételű orsónál 1 mikron a felbontás.
Eredmény röhej a köbön:
1. a légy rászáll gép mechanikájára, lehajlik 1 mikront.:) Mi is indokolja tehát? (ja rossz a vezérlő mert csak így működik..., ez igen nyomós érv)
2. a népszerű Mach képtelen 2400-3000 rpm fölé
felnyomni a motor fordulatot.-> lassú lesz a gép végsebessége.
3. Optoelektronikus elemről van szó, ami pár ezer forintos játék encodereknél 100Khz környékén "életveszélyes" játék.
4. a "komoly" +-128 hibatároló azonnal fagyizik, állandó rettegésben élhet a szervó használója egy hosszabb idejű több órás meló kapcsán egy óvatlan G00, és kész...  

Ugye mennyi "előny"????? Hajrá, nyomjátok a sületlenségeket ezerrel, ettől szép a szervó![#nyes]