Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

Remélem nem haragszol rám nem akarok veled én is vitázni, de segíts mit mérjek le mit módosítsak a mechanikán.. Holnap megmérem.

bmejdz9nu

Azt csak számolta, nem mérte... szerintem...  
Azaz csak elméletben... a gyorsulási szakaszokra meg nem is szokott számolni... pedig... az nem mindegy... Sőt!

jv7pu3a5p

Hujuj.  
Nem tudtam, hogy csak az szólhat hozzá akinek szervós gépe van! :)  
Szerinted akkora hülyeséget írtam, talán nem csak gyorsításból meg irányváltásból áll a videó? Azt hittem te is megnézted. :)

bmejdz9nu

Na lecsukom a monitort mert 55W-ot eszik :)[#rinya] Nem pazarlok... :)

bmejdz9nu

Oké... csak tudni akartam... mert az elmélet és a valóság más... (azaz elméletben is lehet számolni de sok-sok tényezős a dolog)
Te az elméletben hiszel... biztos matematikus vagy :) "Mások-egyesek"... pedig gyakorlatias hobbysták akik kipróbálják és utána... már tudják... :)

Farkas Ádám

Most csak felvett áramot mértem a motor vezetéken, De holnap oszcilloszkóppal is fogok mérni, habár nem hiszem hogy jelentő éltérést fogok látni.

000000000

Hát ez az, akkor meg minek írtad oda ezt a tesztedhez: "nehéz tartanom a 10W-ot".
Hiszen pont ettől rossz minden túlzott motoros gép, teljesítmény önkielégítést végez a motor J és társaival, miközbem 1 W sincs a hasznos P.
Ezt már ezer éve írtam elmélettel alátámasztva.

Inkább azt mérd ki, hogy mekkora az üresjárati P felvétel állandó 50 mm/s-nál, de ne becsapós PWM szervón keresztül meg egy fél másodperc mintavételezésű digitális vacak árammérővel, hanem közvetlenül DC táp a motorra! Megfogsz lepődni, ha tényleg könnyen mozog a mechanikád!

000000000

Csak Nálad más az elmélet és a gyakorlat!:))

Farkas Ádám

Várjatok a videón látható rángóteszt  a két utolsó méréshez tartozik. A "lassú járat", és a "gyors nagy rámpánál" végigment teljes hosszban.

Farkas Ádám

a "nehéz tartanom a 10W-ot" visszavonom!!!, csak hát erről megy a vita fél éve hogy egy gépre nem tegyünk nagyobb motort mint a számított érték és még senki nem mérte itt meg.  

Én meg pont arra voltam kíváncsi mekkora teljesítmény kell ha gyorsítást is akarok. Pár perc egységugrásteszt felforralta a motort.

000000000

Péter vedd már észre, lövésed sincs a helyes dinamikai elmélethez, majd holnap kiszámolom Neked hogy a helyes elmélet egy ekkora motorra  3000 rmp/50ms rámpára hány W-ot hoz ki. Ez csak a te hibás képleteddel lehet 1 w, gyanítom több lesz!
De az is elég ha megnézed azt a bizonyos pdf-et-:)) Hiszen épp az a baj, hogy a te bazi nem gépre illő motorod ekkor több KW-ot kajálna, de szegény nem kaphatja meg, így aztán bánja is a géped gyorsulása!:)

000000000

És ezen mit csodálkozol, az elmélet is ezt mondja...Mellesleg ha mutatsz nekem egy olyan valós, gyártási CNC forgácsolást, ahol ilyen "idegbeteg"  mindig csak gyorsulásban lassulásban lévő gép a követelmény, az jó lenne. Csak tudnám, akkor mikor keletkezik a forgács állandó előtolási sebesség mellett??:))

Farkas Ádám

Tegnap te is ilyen tesztet csináltál;) Én azt elismerem hogy hasznos munkát nem sokat használ abból az 50W-ból, de azt te is elismerheted hogy egy hobby cnc építő nem tehet fel a számításnak megfelelő motort, sőt a nagy gyártók is jóval túlméreteznek mert akár lehetnek is ilyen "idegbeteg" gyorsulások. (pl: Lakatos kolléga lyukasztója, sőt a nyákgravírozó gépek ennél még gyorsabbak is.)

000000000

Bocs az én tesztem egységugrás dinamikai teszt volt, a gravír szerszám csak azért volt ott, hogy tudjam figyelni a valós szerszámpályát ilyenkor is, a végleteknél is.
Az ilyen tesztek pont arra hivatottak, hogy megállapítva a teljes gép korlátját utána észszerű technológiai adatokkal használom a CNC gépet. Az indokod meg érthetetlen: hiszen
egy motor névleges teljesítménye adott, és az egy integrál közép érték. Ez nem azonos azzal, hogy egész életében teljes gyorsítási nyomatékkal dolgoztatom. Ezeket a jellegörbe területeket minden motorra a motorgyártó közli.
Azaz egy motort nem így kell túlméretezni, hanem az üzemi viszonyain belül.  

Hidd el, csináld meg közvetlen tápról azt a mérést, amit javasoltam állandó sebsesség szakasznál. Ez egy mérvadó adat lesz egy ilyen kis gépnél. A gyorsulási P-ket pedig számolni kell, mert ilyen mérési hibákkal terhelten ennek nem sok realitása van, és eleve egyszerre éppen elég egy tengelyt mérned, az sem értem minek 2-szeresen hibásan méricskélni több tengely mentén.

Farkas Ádám

A méréskor csak egy tengelyt használtam, A videón a látvány kedvéért kapcsoltam két tengelyt.  
Én megértem a amit mondasz hogy 1-2W a hasznos munkavégzés, ez érthető is pl: panel gravírozáskor alig mérhető az üresjárat és a forgácsolás közti teljesítményfelvétel. De még egyszer mondom te is beláthatod hogy ez a való életben nem elég.

Engemet csak az döbbentett meg hogy azt írtad a topikodban:
"Az első, induló sorozatban 60 mm/s a 3 mm-es rész, 30 mm/s a 2 mm-es szakasz.
Ezek az előtolási sebességek nőnek ciklusonként 15 mm/s-el. Így a végén 75 és 105 mm/s a sebesség....,   ....Ja és ehhez kellett ~10W-os motor P a számítások alapján, a gyakorlatban is ez jött ki!"