Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Bizony, bizony :) Ki lett számítva :) Tudatos beszerzések sora...:)
De nem a "30W" elég hanem 0,1Nm-es alapnyomatéka a motornak a 70mm hosszú 8mm átmérőjű és 2mm-es em. orsóhoz... erre elég pont elég...
De a kis inerciás kupplung beszerzése is fontos volt... mert minden leheletnyi terhelő inercia nagyot rontana a dinamikán... a 12-es linárok is passzolnak a feladathoz...
Fontos volt, hogy minél kisebb, laposabb legyen a Z egység = kompakt kialakítás = merevség, rezonancia mentesség...  
Ehhez még kisebb méretű motor még jobb lett volna... de csak méretileg... sajnos. Kell a 0,1Nm alap erő...(+ többlet nyomaték - nevezzük csúcsnyomatéknak:)
De nincs az a kicsi inerciás szíjkerék a megfelelő erőre ami az inercia arányokat ne verte volna szét! A 2mm-es em. orsó... az igen... beépített áttétel :)

000000000

Erről beszélek Neked 3 éve, örülök, hogy eljutottál ide. Csak tudnám, akkor mit keres a gépeden még mindig 300W-os motor, és ráaádásul vízszintes síkban mozgó tengelyeknél.
Saját magadat kevered állandó ellentmondásba, pedig lenne egy egyszerű mód, azt mondod végre: gyerekek, eddig mindent elbazilikáztam, mert lövésem sem volt a szervóhoz..:)

bmejdz9nu

A kettő messze nem egyforma kategória!
A gépem olyan nehéz, hogy nem tudom el vinni pl. egy talira...

A 300W-at meg csak 280W de az is csak lenne ha 4000rpm-el forgatnám a tengelyeket... de 2400rpm-nél (165W leadás) már 12 méter/perc a sebesség... kell több?
Azt kellene észrevenned, hogy ott 20mm átm és 5-ös orsókat forgat a motor amimnek szép súlya azaz terhelő inerciája van...
Akkor jó egy hajtás a hajtómotor sem pehely kategóriás azaz nagyon kicsi inerciás azaz könnyű forgórészes...

Mikor mit... vagy érzed mint Yedi lovag a fénykardot vagy számolsz...:)

.............

Következő szerkezetem...  

Orsó hossz 250mm, átm:10mm, emelkedés 4mm... finom járás de azért a hengergörgős, nem kispályás... mozgatott tömeg 30kg. (láthatóan kis inercia)
AC szervó kerül rá, cél sebesség 200mm/sec (azaz 3000rpm a motortól) Ezek el vannak döntve!

Lehetőségek: (mindegyik "raktáron" - azaz nem számít)
"100W" 0,32Nm/0,95Nm, inercia: 0.0000066Kgm2 vagy  
"200W" 0,64Nm/1,9Nm,  inercia: 0.000029kgm2

A két motor közül melyikkel tud majd nagyobb gyorsulást? Azaz melyik motorral lesz fent előbb a 200mm/sec-en... Én már kiszámoltam...

000000000

Te meg a szakszerű számolás...nevetnem kell.:)) Még két szám összadásához is letöltöd a legújabb "Rockvell összeadó" csicsa programot...:))
De egy a lényeg, haladsz a 10 W felé, a 30 egye fene némi kerekítéssel már itt van.
Még várunk egy hónapot, félévet, van idő..., akkor leszel pontosan 10W-nál!:)

jv7pu3a5p

Az AC mocikról linkelj már egy adatlapot lécci. :)

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Ennyi elég a számításokhoz...

jv7pu3a5p

Bocsánat, lehet, hogy a vigyorjel megzavrta a dolgot. Csak tanulmányozni akartam az adatlapot, nem a számítás miatt. Gondoltam ha tetszik a 100W moci akkor, azt mondom, hogy használd a 200W-ost és add el nekem jó pézé a 100W-ost. :)
Szóval csak olvasgatni akartam...

43pbwjg8s

Ezek sem voltak veszélyes állapotban.
Igy hogy az encodereket lecserélem, és azért végigcsinálok rajtuk egy olyan nagygenerált mint amit Te is említettél (pedig tényleg nem lenne mindenképpen szükséges) szerintem teljesen jól lesznek.
A felszabályozás megvan, a frontcsapágyakat holnap hozom, az encoderek egy másfél hét mulva jönnek...
Teljesen jó lesz ez.
Egyébként köszönhetően Svejknek igy is volt már próba, ami nagyon szépen ment, de azt hiszem ezt tudod.

Hol kérdezzek a csapágycserével kapcsolatban?
Átmegyek a segítség bána vagyok topicba.

bmejdz9nu

Feltöltöm a Samsung CSDJ vezérlő és motor adatlapját... és belinkelem az AC topikba...  
Ez nem tetszik vagy nem tetszik kérdése :) Ha egyik mellett döntök attól még a másik nem eladó mert más mechanikához majd jó lesz... meg aztán drága is... még egy jó DC szervómotor is...

bmejdz9nu

Ezek nagyon jók és szépek, csapágyak is kifogástalanok - csere nem kell (mástól valók - ezeket sajnos nem ajándékba kaptam :)...  
Majd csinálok egy fotót róluk és a Z egység elképzelésről...

bmejdz9nu

Mivel Tibor nem tudta a választ megírom...

A 100W-os motorral 35msec alatt lenne 200mm/sec-en...
A 200W-os motorral 20msec alatt lenne 200mm/sec-en...

Láthatóan inercia arányokban mindegyik motor passzol (adatlap) ...a 200W-os motornak jóval nagyobb az inerciája... de az ereje is!
(persze egy DC-hez képest nagyon kicsi...)

Nade 30Kg-os tömeget 30-40ms alatt 200mm/sec-re gyorsítani és megállítani... már több mint veszélyes...
Kibírja e a leendő mechanika? Ez a kérdés... tesztek kellenek... Meg minek?  
A mostani gépemnél kb. 2X-e gyorsabban fog gyorsítani már az AC 100-assal... persze kisebb mechanika lesz... Tali kompatibilisra akarom azaz 100Kg alá...
DC "100W-osra" is számoltam... de az nem tudja ezt... mert a saját inerciája forgatásához (forgórésze) sok teljesítmény kell... tehát nagyobb kellene DC-ből...

s5f8tmfv3

Péter!
Ezt tisztán anyagi okok miatt ajánlod, vagy az A300 nem szereti a kis motorokat?

43pbwjg8s

bmejdz9nu

Tisztán anyagi okok miatt :) Egyébként ajánlottam? :) Tényszerű voltam... Ez is van...
Szerintem az A300 imádja a kis motorokat is :) Mindent megtettünk, hogy elijesszünk mindenkit a jótól, senki ne legyen befolyásolva !!!:)
50db A300 panel = sok az elvetemült "nagymotorokat" is kedvelő hobbysta :) Hát ez van :)
Ha ma lenne időm a kis 30W-osat A300-al próbálgatnám...