Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Látod Svejk!!!!
Ezért kértelek a multkor, hogy segíts!
Ez soha nem lesz az én világom!

s7manbs8

Ha nincs fordítva, akkor azt már kizártuk, volt már, hogy ment valamilyen beállításban ?

s7manbs8

Az se jó lehet, ha tökre le vavak tekerve a potik, mert akkor ha minden 0, nem is akarhat menni, de a hibajel meg felnő és attól is kiakadhat, legalábbis gondolat szerint ilyen is lehet, tehát, keveset adjál a potinak legalább a P tagnak.

43pbwjg8s

Volt már olyan, MOstnem tudom rávenni,
Bármelyik motor-verzérlő párost kombinációt is nézem. Ezért gyanakodtam a vezérlő jelekre és az LPT-re.
De tényleg hagyjuk mára!

43pbwjg8s

Holnap szívesen veszem a tanácsod, de tényleg e haragudj érte, ma feladom!
És köszönöm!

s7manbs8

Jó, nem erőltetlek, csak éppen leültem 5 percre a fúrás kezdése előtt, utána csinálom a dolgomat.

s7manbs8

Holnap egy láda sör vár rám, lehet nem leszek magamnál.

s7manbs8

Majd előjön valamelyik nagy tudor.

Farkas Ádám

Elküldöd a motort meg a vezérlőt akkor megnézem neked. Valami nem jó ott. A többit is próbáltad?

svejk

Annál többet nem tudtam segíteni, hogy felszereltem egy használható optikát a motorod végére,a +-15V-os helyett, összevezetékeztem a vezérlődet a motorral, durván beállítottam a PID-et, küldtem a többi motorhoz is optikát,és visszaküldtem az egészet egyben.
Sajnos azon már nem tudtam segíteni hogy eleve repedt üvegtárcsával küldted az encodert. Illetve hogy nem volt jó neked az általam ajánlott olcsó megoldás :(

43pbwjg8s

Ma nyugodtan, pihenten szépen átnézem, átméreim ujra az egészet.
Utna majd csak kiderül valami.

Két motort és három vezérlőt néztem.
Igy vagy a madzagolásnál van valami vagy...
vagy valahol.
De remélem megtalálom. Még nem adtam fel.

Rossz esetben Hatvanban lesz talán valaki aki megnézi nekem, a legrosszabb esetben pedig küldöm neked. De reménykedek, hogy magam is rájövök előbb.

43pbwjg8s

Svejk!
Te mindent megtettél amit lehetett. Teljesen OK volt a dolog. Nagyon köszönöm mégegyszer!
A repedt üvegtárcsátr pedig felejtsd már el!
Annak a motornak meg volt nyomódva az encoder háza már amikor hozzám jött. Szerencsétlen választás volt hogy azt küldtem.

Ezt most valahogy magamnak kellene megoldani.
Csak néha nagyon bénának érzem (és szerintem az is vagyok) magam amikor nem akar valami rendesen menni.

Pl. ilyen, hogy még szerencse, hogy rámértem a szalagkábelre mielőtt használtam. Szegény hülye kezdőként honnan tudhattam volna elsőre, hogy a 10-es csatlakozó abban a fülhelyzettel ahogy a vezérlőbe kell dugni nem a megszokott 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 sorrendben fog a rátett kábel végén kijönni, hanem 2-1-4-3-6-5-8-7-10-9 sorerdndben?

Elég hülyén lett felvéve a lábkiosztás a csatlakozóhoz.

Amikor valamelyest mentek a motorok, akkor az encoder +-t és GND-t a vezérő erre kialakított csatilábairól vettem, később váltottam és egyből a DIGI tápról.
Lehet ez is a probléma? Nem tudom.
Szóval ma este szépen lépésenként ujra az elejéről. Aztán meglássuk.

A motorok magunban a tápra kötve szépen seregnek. Ha a hátsó csapágyakat is kiszedtem volna és kicserélem, szerintem olyan halk lenne mindegyik... De már igy is finom a hangjuk.

na mindegy

Ennyi most.
Este megnézem.

svejk

Azért kellett volna lemásolni az én vezetékezésemet 1:1-ben.
Persze hogy rossz a csatlakozókiosztás, de hát szoftveres a tervezője :))
Minek a digitáp? Ott a PC USB-je, ahogy bekötöttem.
Fent van már mechanikán a motor?
Ha nincs terhelés van rajta?

svejk

Encoder táplábain van hidegítés?

43pbwjg8s

jobb, hogy rendesen átnéztem az egészet. Igy már ismerem ezt is.
De ahogy modtam nyugodtan szépen végimenve mindenen rendbe fog jönni minden.  
S lőn!!!
Minden OK.
Működik minden rendesen. Most már csak valami pici játékmechanikát kell csinálni hozzá.
Egy motor és egy vezérlő tuti rendben, de igy lesz a többivel is. Most már látom.

Mivel mondtad a multkor, igy egyértelmű volt a számomra, hogy tegyek rá terhelést is.

De minden rendben most már. Működik.
Érdekes, hogy a kapcsolók állása sem stimmel ahhoz, ami a leírásban van.
Legalábbis az encoderfelbontást állítgatva és tesztelve kideült, hogy pont fordítva van.

Na de ezért vannak a dolgok, hogy átmenjek rajtuk és tanuljak.

Köszönöm a segítségeket!