Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egy ilyen ablaktörlős moci "nyútonméterileg" mit produkált?

svejk

0,4 Nm persze megfosztva a csigaáttételétől.

000000000

Ment szépen az a géped Leányfalun.

Miki2

Akkor ez egy hamvába holt gondolat volt?
Vagy lehet remény egy után építésre?

svejk

http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html" TARGET=_fnew>Ezt az oldalt olvasgasd.
Ennek kicsit módosított változata a szóban forgó.

x4rhew5r3

Szerintem érdemes belevágni, mert egyszerű ugyan, de a legfontosabb funkciók benne vannak. Szívesen segítek akár az AVR beégetésben is, hogy ne kellejen arra is beruházni.
Szervó esetén érdemes odafigyelni néhány alapkövetelményre, mert akinél nem jött be, a sikertelenség oka nem biztos, hogy a vezérlőben keresendő. Nézzük meg ezeket nagyon leegyszerűsítve.
Nagyon sok múlik a mechanika merevségén és a kottyanás mentességén. Ha rezeg a mechanika, az nagyon bezavar a szervokörbe. A szervo igyekszik ezt a rezgést is kompenzálni, de ezt általában nem tudja, vagy nem győzi...
Gerjedékeny lesz, ezért vissza kell venni az erősítésből, de az meg a tartás rovására megy.
A kottyanás meg ott zavar be, hogy a holtjáték tartományában terhelés nélkül megy a motor, aztán meg hirtelen megkapja a terhelést, amikor az anya "talajt fog" az orsón. Ezek mint parányi egységurások, egyenetlenül terhelik a motort, amit a szervonak le kellene kezelni. Elkezd lengedezni, és azt is csak a körerősítés csökkentésével tudjuk elfogadható mértékre állítani.
A hosszú szíjhajás is hasonló problémákat okozhat...

svejk

No mi van, nem lehet kapni Xmegát és Te rögtön unatkozol? :))

kozo

Amatőr mivoltomat tükröző nyitott kérdéseim megjelenítésére kaptam bátorságot ...
Okítsatok ki légyszi...
A kapcsolás nem tartalmaz dead time kompenzációt sem , így én sem tettem bele . ×Sokat javított volna a rendszer stabilitásán ha teszek bele? (Nem mintha instabilnak látnám , de hátha nem jól látom...)
×Mikor kezd annak pontos időzítés értékének beállítása fontossá válni?
×Hogyan kell annak mértékét meghatározni?
×A nyomatékhatár és servo hiba ledekkel én sorba kötöttem optokat amit visszaküldtem MACH3 nak , hogy leállítsa a futást hiba esetén.
×P4 paraméter/100 értéke nálam közel azonos a motorra kimenő max áram értékével. Ez létezhet?
Hardveres áramkorlát helyett ez elég lehet?

svejk

Melyik végfokot építetted meg?
x Ar IR2184-ben benne van a DeadTime..
x A D.T. pár 100 ns hogy nehogy összedurranjon az alsó és felső kapcsoló elem.
x Jól tetted...
x véletlen értékként jött ki, egyébként meglepően jól működik ez a szoftveres áramhatár.
x Amíg van kakaó és a FET-ek bírják addig mehet hardveres áramhatár nélkül :)
A hibavisszacsatolás majd leállítja. nehéz olyan túlterhelést folyamatosan bevinni, hogy bazi nagy áramokatvegyen fel a motor, de a hibajelző nem jelez.
Ebben a projektben az egyszerűség a lényeg

kozo

Megnyugtató szavak...
IR2184 datasheetet átnézve tényleg ott a dead time,csak fixen . Nem figyelek:)
A korábban belinkelt lapon látható végfokkal IRF540 es FETekkel 10 ohm elével.
A FETek hűtés nélkül melegedés nélkül kicsinyke 50V 1A es motorjaim szépen viszik.
Ha majd a mechanika meleggé teszi akkor lehűtöm a FETeket.  
Sneci szavaiból ha jól veszem ki akkor célszerűbb servonál a direkt hajtás , ne erőltesse az ember a szíjhajtásos áttételt?
"Kapcsolásban egyszerűség a lényegre" egy gondolat. Még egyszerűbbé és olcsóbbá tenni.
Gondoltam egy olyanra , hogy a FETek és IR2184 helyett egy L6203at betenni , életképes lehet ? Persze az IC áram és fesz. határain belül (kicsi motorokhoz). Kicsi hetyke panel kerekedhetne belőle...

svejk

Látszólag semmi akadálya van abban is deadtime.
De az 5A csúcs elég gyengusz...

000000000

Sneci a hosszú szíjhajtásról írt, nem a szíj áttételről!

kozo

Szevasztok ...
Ma sikerült felprogramozni egy ATtiny-t a küldött hex filével Svejk .
Szerény ismereteim miatt csak szemre fülre tudtam keresni differenciát .

Ami különbséget éreztem az nem sok ill. semmi.
×Csak a p7 hiánya amit én se nagyon emelek 1 fölé az Iván ver.ben. De lehetne:)
×Más utasításkészlet miatt saját gyártmány SMC terminalom nem ill. részben használható hozzá(ez egy dolog).

Amiért maradok Iván ver.nél az :
×m3 at már nem mondom mert az a Tiédben is megvan.
De...
×P7 (I-tag).
×Annyit melóztam a terminálommal azt használnám , könnyebb a beállítás vele.

Amit küldtél hex filét az több pontban is módosított vagy csak az alap mód beállításnál?

svejk

Rég volt már nem emlékszem...
Az Ivánnak ha meg van az ASM-je akkor küldd már át légyszi.

kozo

Ment mail , ja és #11170 ben P7 nem I hanem D tag.Elírtam . Bocsi.