Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

kozo

Szevasztok...
Kicsi SMC DC servomat feltettem egyszerű mechanikámra ami ugyan félkész állapotban van de már mozgatható .  
Célzottan gravír funkcióra lett kitalálva .
Abszolút hobby kategóriás mechanikát 8mm es menetes szárral mozgatom.  
Sajna X és Z tengely szíjhajtásnak hangja van.

http://www.youtube.com/watch?v=RLBzRtnkFVk&feature=mfu_in_order&playnext=1&videos=ExB8wNCyWn0" TARGET=_fnew>Rajzolgatás 1
http://www.youtube.com/watch?v=TUTU2mOwwLo&feature=mfu_in_order&playnext=1&videos=mrRNQzRgJaU" TARGET=_fnew>Rajzolgatás 2

s7manbs8

may47wb

Szuper! Jó kis gép lesz!
Már kérdezni akartam tőled csak nem tudtam kié a gép.
A régi gépeden az a 60W-os maró az milyen szerkezet? Mondanál róla néhány infót?

kozo

Ha arra a fóorsónak használt 60W os motorra gondolsz amit az aluprofilos gépemen használtam (gravírozáshoz) , nos ott semmi extra nem mondható el. 60V ot kapott relén keresztül kb:2500ford/percel forgott , a tengelyre esztergáltam egy amolyan persely félét olyan illesztéssel amit csak melegítéssel lehetett rátenni abba pedig egy elvágott befogószár véget szintén illesztve de kicsit lazábban és 3 pár 120 fokban eltolt hernyócsavarral meg egy órával lehetett beállítani a gravírtű ütését (elvoltam vele még beállított a lehető legkissebb "ütést").  
Terhelni nem lehetett de a karcolgatást és nyákfúrást szépen bírta persze csak lassú léptekben az alacsony fordulata miatt.
Van egy hasonló kisebb 30V os (30Wos) motorom amit erre a most épülő gépre gondoltam ER11 szár hajtásra szíjhajtással áttétel mellett . kb: 10000ford/percel már megbékélnék.
De kicsit tartok az áttétel miatti nyomatékvesztéstől ill. a T5 szíjnak csak van hangja.

may47wb

Köszi! Azt gondoltam hogy az valami speckó nagy fordulatú gravírozó, azért kérdeztem.

"kb: 10000ford/percel már megbékélnék"
Mért nem tervezel nagyobb fordulatot gravírozáshoz? Fürge kis szervós gépre...

kozo

Igen , többet kellene gravírhoz forgatni a főorsót .  
Van valami jó ötleted arra hogyan tudnék magasabb fordulatra szert tenni ?

may47wb

Sajnos nincs. Én is azon agyalok, valami olcsó könnyű szerkezetet szeretnék a gépre a lehető legnagyobb fordulattal kb35-40000rpm-el. Ja és minél halkabbat :)

Révész Richárd

Nos összeraktam az SMC szervot.
Feltöltés után elindult az AVR (legalább is úgy gondolom)
A következő a hibajelenség.
Világít a nyomaték limit LED és ide oda rángat a motor majd egy idő után hibára áll.

Fogalmam sincs mi lehet a baja.[#nemtudom]

s7manbs8

Hát valami nincs jól beállítva, mivel lehet állítani a paraméterit ? Potikkal ? A FUSE biteket jól beállítottad ?

s7manbs8

Akkor nem egy irányba megy, elvileg az encoder jól van bekötve akkor gondolom.

Révész Richárd

Ezt a fuse bitet nem értem.
Átküldöm a hex file-t hátha tudsz mondani valami okosat.

s7manbs8

Van egy néhány 0 és 1 értékre állítandó bit a chipben, ami a működését vezérli, pl. állítja az órajelet, meg ilyesmik, ha nem jól van, lehet csak 32kHz*el megy, meg ilyenek, azért kérdezem, az se mindegy teljesen mire van állítva, ugyanis akkor piszok lassú lehet és hiába állítod, nem  tud beállni talán. De a PID paramétereit hogy is lehet állítani ? Potival, jumperrel, szoftveresen ? Vedd le az ID paramétert minimumra, majd a P paramétert minimumról tekerd felfele, először nem fog mozogni se, majd ha emeled a P-t, akkor kezd erősödni, ha aztán meg be is leng ide oda.

s7manbs8

A fuse bit nem a hex fileban van. Arra van külön menüpont, azt olvasni írni. Megnézem melyik is az ? pillanat.

s7manbs8

Command->Security and Configuration bits

s7manbs8

Azzal csinálj egy Readet és a képet mutasd meg, mit látsz.