Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

És a vezetékekről tudnál valamit mondani?svejk?

svejk

Persze, az egyik 6 eres a másik kettő.
Most viccet félretéve... kb. 33 éves lehetsz, talán kicsit komolyabban kérdezhetnél, legalább egy képet raknál fel.
De én úgy gondolom hogy kb. az lehet a szitu, mint ha én egy orvosi fórumon kérdezném hogy melyik az artéria.  
De nem lesz harag, ugye?

000000000

nincs harag!:))képem nincs,a szénkeféket tudtam, csak a forumot teszteltem!:)a vezetékeket nem tudom melyik hova,merre,meddig?

eivmhrm04

Szalai György

Ezer ötletem van. Egy ingyen. Vegyél egy libát és köss a jobb lábára piros rongyot, az szerencsét hoz. [#nyes]

Ha nem található a motorhoz adatlap, akkor csak próbálkozni lehet. Szerencsére a szabványos kialakítás lehetővé tesz pár feltételezést is, ezek igaz vagy hamis voltáról mérésekkel meg is lehet győződni.
Először a motor. Szín és keresztmetszet alapján megsaccolnám, hogy melyik kettő lehet a motorvezeték. Ohmméréssel ellenőrizném, hogy lehet-e az a kettő. Ezeken a vezetékeken megpróbálnám szabad forgásra bírni, egyszerűen egy laposelemről.

Azután a jeladó. Keresni benne egy ismerős alkatrészt. Ez alapján azonosítani a tápvezetékeit. Tápfeszültség alatt indikálni a kimenetek állapotát lassú forgatás közben és funkció szerint azonosítani a jelkimeneteket.

Azután a motorparaméterek kimérése, ha érdekes. Forgórész tehetetlenségi nyomaték meghatározása inga módszerrel. Feszültség fordulatszám összefüggés felvétele, több mérési ponton. Nyamatékgörbe felvétele mérleggépen, a megengedett melegedés határáig.

279nwbpsa

Meg tudná nekem valaki mondani,hogy
Heads 5540-es enkóderekhez feltétlenül kell külső táp ha G340-es szabályozókhoz használom?Vagy mehet egyből az enkóder a panelre?

279nwbpsa

Elírtam. :)Heds 5540.Az adatlapja szerint 5mA kell neki,a szabályozó meg 50mA-ig rendben.
Saját fejem szerint rátenném,de nem vagyok benne biztos azért.
Az az igazság,hogy először próbálkozom szervóval és hiába olvasom át újból és újból a kezelési könyvet,azért csak bennem van a félsz,hogy valamit elkötök...Nem szeretném első nekifutásra tönkre tenni a cuccot...

Farkas Ádám

Nem kell külső táp... Mehet a vezérlőről.

279nwbpsa

Rendben,köszi!
Esetleg még azt meg tudnád mondani,hogy az error/reset(5.) csatlakozásnak honnét tudok 5V-ot adni?Illetve csak simán egy nyomógomb kell ide minden egyéb nélkül?

279nwbpsa

Ja,mert gondoltam esetleg az enkoder+ (7.)talán jó lenne erre a célra,de persze ebben sem vagyok biztos.

Farkas Ádám

Igen én is úgy szoktam, csak nyomógomb... És ha a testet nyomod oda akkor meg kikapcsol.

279nwbpsa

Megint kösz!
Másabb ügyben mindjárt írok neked.

svejk

A G340-nél úgy emlékszem kell külső felhúzóellenállás az encoderre...de a tápfesz bírja, azzal nem lesz gond.

svejk

Nem látom a pdf-jében, akkor bocsi, nyilván rosszul emlékeztem :(

279nwbpsa

470ohm-os ellenállásokat kaptam a vezérlőkhöz,de én úgy értelmeztem,hogy csak külső táp esetén kell ezeket használni.