Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Katalógusból:):)
Viccet félretéve, ha rögzíted a motor tengelyét, egy soros kisohmos ellenálláson adsz neki 1V ugrásfüggvény gerjesztés és szkópon nézed az ellenálláson eső feszültséget. Az időállandóból már számolni (saccolni) lehet az induktivitást. Persze megméred a tekercs ohmos ellenállását is, és a kettő eredőjével számolsz.
De ezzel nem leszel beljebb szerintem. Mit csinálsz, ha kiderül hogy 1,6mH?

x4rhew5r3

Izmos alatt nagy áramút értesz ugye? A mai kapcsolóelemek (fetek, igbt-k) gyorsak és nagyon gyors felfutású kimenőjelet képesek produkálni (30-80V/ns). Ezt lassítják le a kimenettel párhuzamosan kötött soros RC-vel vagy, vagy a motorral sorbakötött kis induktivitással. A motor így nem kapja meg feleslegesen a nagyon magas harmonikusokat.
Azt írod 2kHz a pwm. Akkor sem a motor sem a vezérlő nem mai darab. Viszonylag nagy lehet a motor induktivitása is.

horcsab

Igen, nagy áramú. A motor és a vezélő is a ྌ-as évek eleje. Akkor még a FET csak mutatóban volt, az IGBT meg csak álom.
Tehát csak zavarszűrés lenne?

x4rhew5r3

Még két kérdés:
- a deadtime-t a PIC hardver csinálja?
- A félhidakat szimmetrikusan hajtod, vagy aszimmetrikusan?

horcsab

A deadtime-ot a PIC csinálja és a hidat szimmetrikusan vezérlem.

x4rhew5r3

Most ne foglalkozz vele, de ha megy, érdemes lesz még az aszimmetrikus vezérlést megcsinálni. Egy időben csak az egyik félhíd dolgozik, ha áll a motor, akkor meg egyik sem.

000000000

Akkor azt az "izmos induktivitást" kössed sorba a motoroddal, úgy kösd be a hídba, és valószínűleg sokat javul a helyzet.

horcsab

Ok, kipróbálom, de előtte mérek, kis terheléssel, 160V-os táppal. Találtam indukció mentes ellenállást. Kicserélem a huzalokat, remélem ez is segít majd.

3k74cecek

Nyugodtabb lennék ha mérés lenne a 3.5mA és nem csak számítás, de ha 680R-al is ilyen volt akkor OK.  

Eszembe jutott egy másik lehetőség. A túláram érzékelésnek mennyi idő alatt van hatása. Gondolok itt arra, hogy mennyi idő mire a PIC meglátja és beavatkozik. Nem lehet, hogy mire lezárná a FET-eket, addigra már annyira megnő az áram, hogy elszáll a FET? Meg kellene nézni a figyelő ellenálláson a jelalakot!

horcsab

Üdv újra!

Még csak egy 50W-os motorral, 36V DC-n vizsgálódtam, ezek az eredmények jöttek.

Szigma: mérés szerint 3.65mA az opto LED árama. A túláram érzékenység időkésleltetése kb:10ns vagy kevesebb nem igazán látszik a szkópon a kettő közötti eltérés (100MHz szkóp).

A gate lábakon szép négyszög a jel, nincs rajta túllövés.

Az árammérő söntöt kicseréltem 47mohmos indukciómentes ellenállásra. A jel szép fűrészfog, csak a deadtime+maxpwm kitöltés zéró ideje látszik.

A hétvégén ha lesz időm, 470ohm /100W + lépcsős feszültség emeléssel mérek.

horcsab

Azt elfelejtettem odaírni, hogy az áramérzékelés a sönt és a PIC bemenete között értendő.

horcsab

A PIC árammérés beavatkozása sem igazán látszik, annyira gyors. Itt csak az optok késleltetése számottevő (300ns kikapcsolási).

x4rhew5r3

Kezd beigazolódni a gyanúm, begerjed. Azt meg nem tudod így egyszerűen vezérelten megfogni. Azaz hiába lép közbe az áramhatároló, és veszi el a gate feszültséget, az öngerjedést nem tudja időben leállítani. Talán a nagy fólia kondi segít. Ha nem, akkor új nyák egy jobb topológiával. Bár ne lenne igazam. Persze az is lehet, hogy elegendő volt az indukciószegény shunt ellenállás csere.

y2u56a0cc

Szevasztok!Van egy Parker Compumotor SX6 drive-om,motorral.Nem step dir-es,de olvastam át lehet valahogy alakitani.Valakinek van ebben tapasztalata?

x4rhew5r3