Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Egész pofás kis mechanikát találtam egy tengelyhez.
OMRON vgálláskapcsolók, ütközők....
Természetesen finom kis sínek....
Ami a legszebb, hogy pont illenek rá a kis YAKASAWA motorok:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/szervo/szervomech_1.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/szervo/szervomech_2.JPG" border=0>

Mivel szíjjhajtás és igy az áttátel ugye nem egészen olyan mint egy jófajta prsó hajtásnál, igy visszatettem a vezérlőket 4xes encoder felbontásra és ez lett belőle:
(A zaj azóta megszűnt.
Kilazult ugyanis egy csavar a szíj felfogatásánál és a felfogó papucs csürüszkölt a hátlapon.) Most már jó.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/szervo/szervo.wmv" TARGET=_fnew>szervó video

sanka74

Szia! Szép, tetszik nagyon...nem semmi, az ágyadon is cnc alkatrészek vannak...akár nálam a koliban[#eplus2][#eplus2][#eplus2]

43pbwjg8s

ááá!
Ez nem az én ágyam hanem a gyereké.
Pontosabban a nagy gyereké aki már Pesten él.
A volt szobájában tudok nyugodtan ügyködni.

43pbwjg8s

egészen egyszerű dolog volt a második motor problémája.
Az encodertárcsa vált le (az encoderen belül) a hüvelyről.
Szépen finoman megbontottam, majd pár csepp fincsi ragasztó és már megy is.
Az azért érdekes, hogy egyszerűen nem udom olyan sebeségre belőni ezt a motrot, mint amilyenre az előzős sikerült.
De még lesz időm szórakozni vele.

Most majd a 3. motor következik.
A vezeték és az encoder lehet a bűnös ott is.
Pontosabban én aki valamit rosszul csinált.
De annak örülök, hogy közelebbről is megismerkedek az alemekkel úgy, hogy rendbe is tudom tenni.

Mit gondoltok? Esetleg levigyem holnap a lenti mechanikát és a laptopot? Tudom, hogy a legtöbeknek nem nagy szám, de én büszke vagyok, hogy működik.

000000000

Szia!
1 motor fordulatra mekkora a lineáris  elmozdulásod?

43pbwjg8s

most 1 re állítottam éppen

000000000

Állítható a mechanikai áttételed? Jól értem, 1 mm-t mozdul el a szánod 1 motor fordulatra?

43pbwjg8s

A gond, hogy meghalt az előző winyó, ahol a másikat bellítottam a bordásszíjjas egységhez.

De végülis.....
most 400 as encoder, 400 per mm. Valahol el kell indulni.
Néha még egy picit megcsúszik, de terhelve más lesz gondolom. Az a pici tokány ami most rajta van nem sok inderciának.
Vasárnap operálok, (remélem lesz miből) és még egy tengelyt összerakok ezzel az ujonnan redbetett motorral. jó lesz látni, hogy együtt egymás mellet mit csinálnak.

43pbwjg8s

Az áttétel nem állítható.
De nem akarlak összezavarni...
Most egy olyan motorral foglalkozok éppen, ami még nincs mechanikán. Csak egy kis tokmány van feltéve rá.

A másik, ami a mechanikára van szerelve, az már szépen működik. Persze komoly terhelés nélkül.

4um5b65d

Teee !
SÍNján bánjál azokkal a sínekkel mert különben odaütögetem a mikródat a vasasztalhoz. :))
Mi lesz ebből , ha nagy lesz ?

000000000

Köszi. Hozd el holnap, beütjük az adataidat a mérezező progiba, és "megugrasztjuk", ha szeretnéd!:)

43pbwjg8s

Ha nagy lesz, akkor majd egy kicsi lesz. :)
Mármint kicsike gép, amihez Ádám adta a hajtóerőt a példájával.

mikróm? nekem? Nekem olyan mán nincsen! Odaadtam valami jóembernek! Tuti irígyled a fazont! :)

43pbwjg8s

Rendben! Elviszem a "késszel" együtt, de itt sok proléma az én tanulatlanágom miatt van tuti.

kozo

Szevasztok ...
Szemezgetek ezzel az oldalon olvasható vezérlővel : http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
Van valakinek tapasztalata a vezérlőről? Hibái?Buktatói?
Abszolút kezdőként lépnék be a DC servo világába.
Üdv :Zoli

bmejdz9nu