Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha indítod a gépet akkor kell egy "start" nyomógomb... ha netán leoldana akkor is kell...(persze nem árt egy stop gomb is)
Ha van 3 vezérlő akkor ezeket a ERR/RES (be/ki) csatlakozásokat össze kell kötni... és egy nyomógombbal lehet indítani/leállítani...
De mindenképp célszerű összekötni ezeket... pl Z leold akkor oldja le a többi tengelyt is. (hogyan másként :)
Egyébként szinte minden szervó vezérlő valamilyen ilyen logikával működik... persze lehet külön a start és stop bemenet... de ez részletkérdés...  

Van a neten sok megoldás "automata" indítású áramkörnek... de én ennek nem sok értelmét látom... minek? :)

s5f8tmfv3

[#worship]
Szuper! Minden világos ezügyben, nagyon köszönöm a segítségeteket!

Még egy dolog:
A G320 encodernek szánt +5V-ját használhatom a step-dir jelek felhúzására vagy inkább külön 5V tápot csináljak neki? Ahogy számolom még elbírná de nem akarom túlterhelni.

svejk

Sajnos  a gecko szorzó nélkül csak negatív logikával vezérelhető (a szorzópanelnál már mindkét logikát be lehet állítani)
Ha a saját 5 V-ját használnád akkor a GND-t is össze kellene kötni a PC-vel, és ekkor elveszne a galvanikus leválasztás.

Tehát az ajánlott megoldás:
PC-ből az USB, vagy PS2-ről a +5V-ot és a step, dir jeleket kihozni, Mach setup-jában negatív impulzusokat beállítani.
Természetesen ilyenkor a vezérlő és a PC GND-jét nem szabad összekötni.
Tehát egy vezérlő esetén a kapcsolat 3 szál "drót".
De ez a gépkönyvben szerintem szépen le van írva...

sanka74

Sziasztok! Én a PC usb-jéről vettem le a +5 V-t.igy a pc felől jön megy az LPT és egy usb.

sanka74

A g320 adatlapjában le van irva a resetelés is.ez kell minden indításnál és ujraindításnál is. amugy egy javaslatot ha tehetek: a  három db g320 dobozkáit tedd kontakt pasztával egy 6-8 mm vastag  alu lapra a keletkező hőleadás miatt.jobb megoldás egy hűtőborda. varrógép üzemnél eléggé melegszik a kicsi...

bmejdz9nu

Bizony hűteni! Nincs benne hővédelem! (mint A300-ban :) A spórolós amcsik :)

000000000

Én proci hűtőre szereltem a Gyíkot.

s5f8tmfv3

Azt mondod ez jobb megoldás mint a vezérlőbe telepített táp? Ha megépíteném akkor külön trafót kapna, 7805-öt, a negatívot kötném az lpt negatívra (hogy ahhoz képest legyen a +5V) és innen vinném tovább a Step-Dir+5V hármast a vezérlőbe.

s5f8tmfv3

Aktív hűtésre gondoltam egy méretes hűtőbordával, hővezető pasztával feltéve.

s5f8tmfv3

Az A300-at meg nem kapni! A spórolós Varsányi :)

sanka74

"azt mindenki magának csinálja",ugye Péter....

bmejdz9nu

Ahogy írod = megfizethetetlen érték! Venni sem lehet sehol... Csak csinálni! ... (a "lusták" meg Gecko-t  vesznek ami ha csak egy kicsit.. de azért mégsem A300 :)
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/A300_Servo_Controller/" TARGET=_fnew>Itt minden adat- hiánytalanul! Csak csinálni kell - azaz kellene:) !

svejk

Ezzel már ha a PC ki van kapcsolva, az optón keresztül áramot kényszerítesz az LPT portjára.
Minek bonyolítani?
Ott az usb vagy a PS2, szét sem kell bontani a PC-t.
Ez a legkorrektebb a PC saját 5V-ja.

000000000

Gyönyörű az a vezérlő és a dokumentáció, le a kalappal.[#eljen]

s5f8tmfv3