Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

R=U/I is lehet mondjuk R=I/U? :) A sületlenségről... nem sütjük át teljesen a marhát sem! Csak úgy félig, mediumra :)

HJózsi

Aztán a vidámság után nem kell kicsit takarítani majd ... 1-én v 2-án? ...[#hawaii]

svejk

Csak annyit tennék hozzá, hogy ez egy különleges elrendezésű, úgynevezett vasmentes forgórészű motor.
A hasonlóan vasmentes tárcsamotortól annyival jobb, hogy itt nem egy nagy átmérőjű korong/tárcsa alakú a forgórész, hanem mint egy kb 50 mm átmérőjű, kb 50 mm hosszú pohár, melynek falát kívül-belül körbeöleli a mágneses mező. (ugye az inercia az átmérőtől négyzetesen függ)
Nagy előnye még a tárcsamotorral szemben hogy a a forgórész(pohár) a mágnese mező megnyitása nélkül kihúzható, és nincs szükség a tárcsamotoroknál ismert le-fel mágnesezésre szereléskor.

Kívánom hogy megtaláld a számára illő mechanikát ahol ki tud bontakozni a motor és a hozzá készített vezérlőd!!

svejk

Biztosan jó amit írsz csak nem értem :(
Az a baj hogy gyorsulást nem tudok mérni mert nem egyenletesen változó a sebesség.
Az a=(2s) / (t*t) csak az egyenletesen változó sebességre igaz.
Tehát csak sok kis mérés integrálásával kapnék helyes eredményt.

Ez a súrlódási tényező is egy valamilyen kitevős dolog lehet. Majd a száraz csapágyak talán segítenek a dolgon.
De mivel a másik gyanús dolog, vagyis az örvényáram fékező ereje miatt egyébként is ki kell szerelni a forgórészt, bármilyen preciz felfogatás is szóba jöhet.

A végén még majd lehet az jön ki hogy sima tolómérős méréssel is jó eredményt kapnánk mert a vasmag és a réztekercsek elhelyezése kiegyenlíti a különböző falysúlyból eredő mérési hibát :)
De mivel erre vonatkozólag sem találtam információt, ki kell kísérleteznem.

000000000

Sokan félnek a servók bonyolúltságától, csináltam pár képet a Gecko320 vezérlő bekötéséről.Az optók közös pontjára kell +5V, ezt az USB-ről vettem. Az LPT port ki van hozva a kisérleti nyákra.A 2-es pin a Step, a 3-as pin a Dir jelet adja. A tápfesz  a nagygépem tápjáról jön, 69V.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.12.31/DSCF2367.jpg" border=0>

000000000

A Gyík bekötése.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.12.31/DSCF2368.jpg" border=0>

000000000

Az encoder és bekötése.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.12.31/DSCF2369.jpg" border=0>

x4rhew5r3

Köszönöm az információt (a nép nevében is).
Ettől a motortól nem szívesen, vagy csak nagyon gyenge pillanatomban válok meg. Ezt ki kell érdemelni egy jó mechanikával::)) Azt már csak csöndben mondom amit Te tudsz, hogy 3 db van belőle.

000000000

Szia Laci!
A 12.26.-án írt emailedre küldtem választ, nem kaptad meg? Utána küldtem másikat is.Érdekelne a dolog.

x4rhew5r3

Nem kaptam meg...küldd el még egyszer légy szíves. Mostanában egy-két útvonalról a vnet elsikkasztja a leveleket.

000000000

HÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁT Tibor!!!!
Ezen akkorát röhögtem a gép mellett, hogy a családom összeszaladt.

bmejdz9nu

Közvetlenül az encoderre (táp) jó ha teszel egy 100nF-os kondit... már jól jött és nem árt...

bmejdz9nu

Csak "passzolja" el a "túlméretes" szervómocikat...[#smile] Ő már rájött, hogy pár Watt mi mindenre elég...:)?

000000000

svejk

"Sokan félnek a servók bonyolúltságától"
Hi-hi..nem is tudom ki ült rajta vagy 3 évet :))))
De igazad van a szamárlétrát meg kell mászni, úgy tanul az ember!