Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Hmm. Te ugrottál hogy mi az hogy senki...
Szerinted én a világegyetemre gondoltam hogy senki?
Mivel nem olvastam róla itt a fórumon ezért bátorkodtam ezt a kijelentést tenni.

Fél óra? Fél évszázad alatt sem tudnám a kiváncsiságom kielégíteni, csak sajnos először ujra kellene már tanulni  6.tól a fizikát :(

És ennek is Te vagy az oka!
Addig baszogatsz bennünket míg már mi is számolnánk, pedig nem tudunk, és eddeig jó volt az a gép ahogy volt :)
Mint a múltkor írtam már azért nincs gépem mert már annyit tudok, hogy jó gépet nem tudok csinálni:(  

bmejdz9nu

"És ennek is Te vagy az oka! Addig baszogatsz bennünket míg már mi is számolnánk, pedig nem tudunk, és eddig jó volt az a gép ahogy volt :)"

Fején találtad a szöget !!! Motivál bennünket!!!  
A sok találós kérdést felteszi - nekünk meg meg kell fejtenünk :) Ha nem is tudsz a "problémáról" = nem zavar... azaz zavart.
Ő is tanul... mi is tanulunk...?

svejk

B@szhatod az időt...
A sebesség és megtett út v. szögelfordulás kell. de ez sem gond, csak az hogy az egyszerű képlettel csak a fenti kettőből akkor számítható a gyorsulás ha egyenletesen változó sebességről beszélünk, vagyis egyenletes a gyorsulás. és sajnos ezt nem egyszerű megvalósítani az alant felsorolt melléktényezőktől.
Persze ha mondjuk a tengelyre szerelt encoder pl. A csatorna minden  periódusát külön megmérnénk és integrálnánk, vagy mit tudom én mit csinálnánk akkor lehetne változó gyorsulásból is számolni.

bmejdz9nu

Tárolós szkóp... van neked is... idő görbe tárolás?

svejk

Hát persze, de nem is tudom hogy ez nekem jó, vagy inkább maradnék buta :(
A biztos hogy amióta ez a fórum, létezik rengeteg sokat tanultam, és sok nagyon okos embert ismertem meg.

000000000

Nincs semmi gond, ez csak előrevisz Téged.  
Nem baj ez, hidd el, az a jó ha fejlődik az ember, és úgy érzi semmihez sem ért. Én is ilyen voltam, vagyok. Egy idő múlva azért kialkul minden, elmélet-gyakorlat stabil egysége.
Hiszen tudod van a mondás:
"A hülye mindenben holtbiztos, a tudós meg mindenben kételkedik.":)

svejk

Egyenlőre rám csak még az igaz, hogy az okos hülyéskedik a hülye okoskodik..
És én nem az első csoprtban vagyok :([#rinya]
A gazdagságra soha nem irigykedtem, de a tudásra...

x4rhew5r3

Kicsit játszottam Svejktől kapott SD motorral (H1420E-106, 24V 11.9/77A 150W). Nem kispályás...  
Az egységugrás gerjesztésre nem kellet lefogni pillanatszorítóval, mert oly kicsi a forgórész inerciája, hogy a 7 Kg tömegű motor alig mozdul az indulásra és fékezésre.  
Fél fordulat igazi egységugrással gerjesztve hangoltam, és magam is meglepődtem mit tud ez a motor.
A képen az 1. sugár a hibajelet, a 4. sugár az enkóder jelet mutatja.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SD_teszt/egys_full.jpg" border=0>

Az enkóder jelet kinagyítva egy jól csillapított "beállást" mutat.  
Egy pici túllendülés után szépen beáll a pozícióra. Az enkóder ráadásul kis felbontású 240cpr-es. A képen 1 pixel egy enkóder osztás lenne.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SD_teszt/egys_enc.jpg" border=0>

Végül egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SD_teszt/sd_teszt.wmv" TARGET=_fnew>rövid video a terheletlen motor tengelyéről.

bmejdz9nu

Majdnem tárcsamotor kinézete van ennek a mocinak... Adatlap és mérés összehasonlítás jó lenne de gondolom nincs adatlap ill. inercia adat.
Mekkora áramokat vett fel? Irány váltáskor? Tegyél rá valami fúró tokmány félét... terhelve mit változik... érdekes lenne.
Szép a vezérlőd! Írhatnál róla... Fesz, Áram, enc üzemmód, step szorzás? tároló? szoftver? stb..stb...

s7manbs8

Csinálj egy mérést gyorsulásról és rá kell illeszteni pár függvényt. Vagy 2 féle súllyal és akkor ki lehet ejteni az állandó súrlódó erőket.

x4rhew5r3

10A-nél határol ez a táp, ha megkapná a 77A-t...de ezt már csak jövőre:)
Hirtelen nem volt 12-es furatú valamim, de teszek majd rá kb. akkorát, mint amit mostanában számolgattunk tengelyre redukált inerciára.
De most mindenkinek BUÉK!!!!!!!!!!!

bmejdz9nu

Már ilyen korán kezdek inni? :) BUEK! :) Nálunk terasz-kültéri steak sütés lesz + Pezsgő + vörös  
Nem fogok fázni a bortól és "12KW-os gázos Weber majd nyomatja a meleget - sajnos disszipációs veszteséggel... De ezt még majd kiszámolom :)

s7manbs8

F0+F  =m*a1
F0+2*F=m*a2

F0 az ismeretlen súrlódó erő
F   az általad gerjesztett erő, ami húzza lefele forgórészt

m        a tömeg
a1       az egyikszer mért gyorsulás
a2       a másik alkalommal mért

az ismeretlenek az  

m   és az  
F0

kétismeretlenes egyenlet rendezd át megfelelően és megvan a megoldás

ugyanez analóg módon a tehetetlenségi nyomatékkal

csak a tömeg az inercia, az erő a forgatónyomaték, a gyorsulás meg a szöggyorsulás

s7manbs8

Ezt az egészet most találtam ki hirtelen.

HJózsi

Ma minden sületlenség meg van bocsátva, csak a steak vagy a malac nem ... ( ha sületlen )  [#nyes][#vigyor2][#pias]