Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Miki2

"A hülye mindenben holtbiztos, a tudós meg mindenben kételkedik."....
Ez viszi előre a világot. Mert a kételyek megoldásokért kiáltanak.

És örülök, hogy végre van valaki rajtam kívül, aki nem érti, hogy hobby kategóriában minek a 4-6 tizedes.
Tessék mondani, akik annyi tizedeshez ragaszkodnak, mivel mérik?  Vagy az csak olyan jól mutat?

000000000

000000000

Ma felraktam a forgatómat a Nagypirosra egy 330W-os DC motorral és a Gyíkkal. A motor névleges feszültsége 48V. A tápfesz 58V, erről a trafóról mennek a léptecsek is. Szépen ment oda-vissza, egyszercsak a gyíkban lévő 100uF 100v-os elko egyszerűen felforrt. Kicseréltem az elkot, de az is melegszik.
A másik, a főorsó frekiváltójának bekapcsolásakor leoldott hibára a Gyík. Ez gondolom a zavarvédelem hiánya, ezt megcsinálom, de az MSD90/8 léptető vezérlőkkel semmi ilyen gondom nem volt.Kellett nekem szervo!

svejk

Erről a Gecko problámáról már egyszer írtam a lowESR kondik kapcsán.
Hosszúak a tápegységtől jövő vezetékeid...
Rakj közvetlen a Gecko tápfeszcsatlakozására egy 1000uF/100V-os kondit. csak 105 C fokosat használj.

svejk

Illetve az erősítésen kicsit vegyél visza, mert valószínű túl nagy és ezért nagyon keményen akar pozicionálni.

svejk

Ez a forgató hogy is néz ki?  
Áttátel, hajtáselemek?

svejk

ezt csak azért kérdem mert miért is kell egy forgatóra 330 W?? Annyival már esztergálni lehet :)

s7manbs8

Kicsi a kondi a Geckón ?  Az a 100uF elég karcsúnak tűnik.

svejk

Szélsőséges esetben 15-20 A áramcsúcsok 15kHz-en.

s7manbs8

Azt 100uF nem tudja szolgáltatni, ha odáig jó hosszú a vezeték, jól mondtad.

Szalai György

A mágneskör összeszerelése utáni felmágnesezés az AlNiCo mágnesekkel szerelt, régi motortípusoknál volt szükséges. Modernebb mágneseknél ez már nem kell, az újabb tárcsamotorok nyugodtan szétszedhetőek.

Ilyesmi?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Csesze1.jpg" border=0>
A forgórészből, a benne keletkezett hő, csak a forszírozott léghűtéssel tud távozni. Ráadásul a vasmentesség miatt nagyon kicsi a hőtehetetlensége, ezért ventilátor nélkül hamar fellép a hőmegfutás. (A videóban nem volt a motoron léghűtő cső!) Ha nincsen gyors hőmérsékletérzékelő, akkor áramoltatni kéne rajta a levegőt próba alatt is. Pillanat alatt károsodik.

000000000

Köszönöm Pista a segítséget.Tényleg erősre állítottam az erősítést, azt akartam, hogy marásnál keményen tertsa.És ettől melegedhet az elkó? Az áttétel 1:3 lassító, fogasszíjjal.
küldök egy képet, csak most a frekiváltós AC hellyett sevo van.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.12.22/DSCF2348.jpg" border=0>

svejk

Közepes, vagy nagyobb méretű tárcsamotoroknál már eleve a szétszereléshez alkalmazzák a lemágnesezést.
A neodinium mágnesre átszerelt videotonnál nekem is kellett célszerszámokat csinálni mert nem gyerekjáték, könnyen kicsiphet az ember újjbegyéből egy darabot.

Igen ilyesmi kinézetű...

a hőtehetetlenségről irtak a tárcsamotorokra is ugyan úgy igazak, gyorsan melegszik, de cserébe gyorsan is hül.
Én sokat játszottam azzal a vasmentes motorral normál áramoknál semmi gond, épp úgy mint a tárcsamotorokénál.

000000000

Akarok is esztergálni rajta, meg akarom használni forgatónak is.Lehetne rajta frekiváltós AC aszinkron és szervo rajta egyszerre? Természetesen az üzzemmód átkapcsolásával?
Vagy egy nagyobb servoval forgatni és esztergálni is?
Te mit javasolsz?

svejk

Jól sejtettem, erre a forgatóra nem nagyon lesz alkalmas a servo, sajnos még a gyáriakat sem igazán lehet totál tengelytartásra állítani, még ha több ezres is az encoder, de a nagy encoder azért segítség a tengelytartásban.  
Ide lehet jobb a léptető, vagy kell egy önzáró hajtóműelem.