Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Gratulálok Svejk!!! Ez az év legnagyobb diplomáciai teljesítménye a Fórumon!!![#wave][#worship][#eljen][#integet2]  
Most már lehet nyugodtan [#pias] azaz számolgatni, behelyettesíteni a sajátot ... :) ha van, vagy lesz ...  

x4rhew5r3

Neked válaszolok, de inkább az egész vitára érteném. Én kezdetektől nagyra értékeltem Tibor megközelítését, mert az energiamegmaradás törvényére alapozva mutatott be egy szemléletet.
Nem akarom visszaolvasni az anyagot, mert nem is az a lényeg. Nem egyszerűen képletek behelyettesítésére koncentrált, hanem próbált rávilágítani az okozati összefüggésekre. Nekem nem megy csípőből a segédhajtás méretezés, mert nem ez az érdeklődési területem. De néha azt is meg kell csinálni természetesen, és jóleső érzés, ha értem-érzem a számok mögötti tartalmat. Az hogy menet közben esetleg egy áttétel 2-ről 3-ra változik, hát nem ezért méretezünk? Tibor nem előre végigszámolt mintapéldát gépelt be, hanem fejezetről fejezetre haladt előre. Ha változtatott is valamit (mondom nem olvasom vissza), az sem lenne főbenjáró bűn.
Mint sok mindent, ezt a témát is sokféleképpen lehet megközelíteni, ki lehet indulni a nyomatékigényekből is, meg még biztos van néhány bevált lehetőség...
Ebben a vitában ketten voltatok és két különböző oldalon. Mindkét oldalra szükség van, az elméletire is, meg a tisztán gyakorlatira is. Mert itt hobbizunk keményen, és kinek ez, kinek az.
Jó lenne, ha ez a megegyezés tartós maradna, és nem kizáró, hanem befogadó stílusban folytatódna.

Egyszer még az analóg kontra digitális csatát is meg kellene vívni, persze azt is az elengedhetetlen tolerancával[#puszi]

ANTAL GÁBOR

Sejtem én hogy mi okozza a fejtörést.  Az első összefüggésben a tg (alfa).  A lejtőt (a háromszöget ) úgy kell elképzelni mint egy (surlódás nélküli) éket amivel egy súlyos tárgyat emelünk. ha kalapáljuk az éket akkor a kalapálóerőnél (szokványos esetben szokványos ékszögnél) sokkal vagyobb erőt tudunk kifejteni  
az erősokszorozás az 1/tg(alfa) értékű.
(pl kb 6 foknál az erő tízszereződik)  igy működik a balta is  Q= F/tg(alfa)  

4um5b65d

Igen, csak ha kétségbe vonok valamit amiről azt gondoltam amit gondoltam, de átgondolva megértem a miértjét akkor sokkal jobban érzem magam. Nem is számolok utána, hisz ezt már többen megtették, de most már világos, hogy miről is van itt szó.
Köszönöm mindenkinek... [#worship][#taps]

svejk

Ugyan..Ennyire nem lehetsz naív hogy azt hiszed vége van?
A kis gép már működik, most már csak azt kell belátni hogy a nagy motoros is működhet, és nem holmi videótréfa az egész. :)))

62pb8zge

jól gondoltad,végülis...

000000000

Egy másik, energia mérleg megközelítési levezetés:
Tessék szíves elképzelni egy ideális keresztszánt!
Egy nóniusz fordulat alatt F erővel elmozdulok egy menetemelkedésnyit, tehát W=F*h munkát végzek. Ehhez r karon lévő fogantyút kell tekernem egy fordulaton át (r*2*pi a kerület)  Q erővel, azaz W=Q*r*2*pi.
A két W mint energia, munka azonos, tehát:
F*h=Q*r*2*pi de vegyük észre, hogy Q*r az nyomaték=M, így máris a végképlethez jutunk:
F=M*2*pi/h
Köszönjük ezt is Newton!

HJózsi

Hát én néha naív vagyok, de nem bánom ...[#nyes]
Egyébként egész jól furkál, már csak picit kéne javítani a fúrási sikluson és mehetne a Youtub-ra ...[#nyes][#buck]

HJózsi

bmejdz9nu

Mehetnénk tovább... tovább... nem csak egyhelyben körözni Magyar módra :)
De Tibor nem írt még konkrétat... félek, hogy (egy idő után) megint ködösítés lesz ennek a vége. Azaz minden kezdődik elölről...
Azaz ahogy Svejk írta: videótréfa még csak... sajnos...  
Részemről ok. az 50W és 1/3átt.... 4-es orsón az 1000N-ra... de ehhez a "másik féltől" is kellene egy lényegretörő, egyértelmű kijelentés...  
De ez még sajnos nincs meg... talán nincs meg a kellő akarat...? Nem tudom és nem értem... de ez van... sajnos.

000000000

Vége van pedig, hála a jó Égnek!:))
Én szívesen írok egy újabb G kód csillagtesztet is, ahol a gyakorlatban is bebizonyítom Neked, hogy egy feleslegesen nagy motoros gép sajnos alul marad dinamikában egy pont megfelelő, sokkal kisebbel szemben! A J már csak ilyen ravasz dolgokra képes!
Gondolj csak az összetett (lineáris + másodfokú) függvények szélsőérték (optimum pont) számításra a matekban, amikor ezt tanították Neked!

s7manbs8

Ehhez kommentár sem kell, magáért beszél.

s7manbs8

Most én vagyok a taps gép. De van is miért tapsolni, nem a kijelző piros lámpát néztem. [#circling][#circling]

000000000

Azért azt mindenképpen meg kell említeni, hogy Tibor nagy bátorítást adott minta példájával azon házilagos gépépítőknek, akiknek konkrét gépük, konkrét feladataik és elvárásaik vannak, és tudják mit akarnak készíteni vele.  
Csak a saját példámat tudom felhozni, hogy a régen megvett (svejktől) E240 motorokat én egy tisztán lézeres gépre szántam, de most úgy látom, előbb átalakítom a meglévő léptecses mechanikát. Mert úgy érzem, hogy az én igényemnek ennek elegendőnek kell lenni. Mivel én nem vagyok híve a direkt hajtásnak így pláne.
Ebben a vitában az is szembetűnő volt nekem, hogy milyen sokan használják (termelnek vele) ezt a E240-t, csak nem publikálták (igen Varsa több száz Wattos mocijai mellett nem akartak pironkodni).
Ha pedig azt is megemlítem, hogy mekkora segítséget kaptam sneci-től a vezérlője és beüzemelés kapcsán, akkor most tényleg úgy érzem, nekem nagyon jól jött ez az elhúzódó vita.

HJózsi