Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Részemről Oké... De Tibor? Tibor is elfogadja ezt? [#law][#eljen]

svejk

Qrvára hihetetlen de sajnos, vagy talán szerencse hogy így van, mindegy az orsó átmérője:))
hidd el én se akartam elhinni, de két frissen végzett mérnők palánta nem tudta nekem levezetni ezért magam jártam utána.
Számolj a menetemelkedés szögével, szögfögvényekkel, forgatónyomatékkal, de akár Phitagorasz tétellel.
Ki fog jönni.
(de mégegyszer hangsúlyozom ideális, súrlódásmentes esetet feltételezünk)

000000000

Én többek között erről beszélek egy hónapja a méretezési példám kapcsán, így ok.:)) [#law]

bmejdz9nu

Akkor ezzel elfogadod a #10486-ot? ... és pont. IGEN vagy NEM?

MoparMan

kénytelen leszek azt használni ami van
de mivel én az antihozzáértők csoportját gazdagítom, nem tudom eldönteni, hogy melyik agytröszt mondja jól.
Ha rohadtul értenék hozzá, már rég nem olvasnám, a topicot

4um5b65d

Hát elég hihetetlen !
Eddig tökre azt hittem, hogy én mint a forgató nyomaték egy 1 fokos emelkedőn simán feltolok egy autót a szerpentinen, de hogy 10 fokoson is ugyanazon forgató nyomatékra legyen szükségem azt kétlem. Na mindegy majd itt magamban elkételkedek a dolgon, míg meg nem értem....
Egy linket dobjál már légyszi ahol lehet erről olvasni bővebben...

x4rhew5r3

Na vége az ünnepeknek... újra itt az arénában.
A bejgli nem cnc-vel készült, de azért jó volt.
Látom megtörtént a kiegyezés:) Ennek szívből örülök (örülünk?).
Ha még azt is hozzátesszük, hogy gyorsjáratnál nincs 1000N előtoló erő, akkor még jobb a helyzet.

s7manbs8

Én csak annyit mondhatok, hogy van egy 50 W-os szervó motorom, aminek fele annyi feszt adva, mint a névleges, olyan, hogy nem szeretnék vele szkandert játszani, igencsak lefektetne. És ez nem vicc.

tfpk6pks3

Az autó esetében, ne feledkezz meg a gravitációról, mint tudjuk a súlypont (tömeg) emelkedés nem kevés energiát igényel.

bmejdz9nu

Megtörtént? Úgy látod? Itt várom Tibor válaszát... Mert már lassan álmos vagyok :)

Az 1000N... nem volt semmihez kötve a számításban... sem gyorsjárathoz, sem ciklusidőhöz... azaz minden "körülmény" estére volt számítva.

Egyébként már régen írtál! Már azt hittem bejgli mérgezést kaptál :)

4um5b65d

Az autós példa ugyanaz mint egy Z tengely. Ott is hat a gravitáció. Vagy az említett képlet csak az X-Y tengelyre vonatkoztatható ???

s7manbs8

Én most hirtelen felrajzoltam egy háromszöget, és levezettem a képletet, ki kell teríteni az orsó, mint köralak kerületét, ha azon az egyik oldal lesz a menetemelkedés, az átló meg a kerület, abból kijön, hogy hogy azt nem tudom , kicsit csaltam, mert pont nem jól jött ki először, de biztos én néztem el az egyenlet rendezésénél.

bmejdz9nu

Én is ... úgy ahogy írod ... teljesen megdöbbentem a szervóhajtáson először... Egy döbbenet mit tud szervókörben egy motor... de...

x4rhew5r3

#10527. Én ezt úgy olvastam. Ott van az OK:)

s7manbs8

Mindegy , hogy merre áll a tengely, maga az alkalmazott forgató nyomaték a tengely irányában kifejti a képlet szerinti erőt, ha most a hatásfokkal nem foglalkozunk persze.