Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

MoparMan

Tényleg nem unjátok még?
engem érdekelt a téma de már lerosszom...
felteszem ami van motor azt' megy ahogy megy...

svejk

Szerintem azt különösebben senki sem vitatta hogy a vázolt (többször módosított)paraméterekkel nem működne a kiszámolt szerkezet.
Sokunk épített már hasonló kis servos gépet, tehát tapasztalat is van ilyen nagyságrendben.

bmejdz9nu

Kezdjük alapszinten...:)

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1179043794" TARGET=_fnew>A képletek és számítások topik #2-es képletét ismered? Ezt elfogadod?

"egyenesvonalú erő(N)= 6.28 * forgatónyomaték(Nm) / menetemelkedés(m)"

IGEN vagy NEM?

A mellék szöveg és elterelés nem kell. Erre most sem reagálok. Legyél következetes! Szakszerű! Számszerű! Pontos! Tényszerű!

bmejdz9nu

Nem erről van szó...:) Mindenki azt használja amit tudott szerezni = hobbysta.
De tudod nekem volt 10W-tól 1Kw-ig minden szervómotorom - dögivel...Teszteltem őket...
De Tibor szerint egy nagységrend-el(!) "Eltrafáltam" a választást a szekrényből a gépemnél...[#smile]

svejk

Ha hobby gép lesz belőle, lehet nem is teszel olyan rosszat, főleg ha az a motor már megvan a polcon.
Majd ha nem leszel megelégedve, keresel másikat :))
Persze ez most nagyon antihozzáértő megszólalás volt, de valljuk be sokan így tettünk eddig is.
Természetesen a számolásoknak a lényege épp a fordítottja lenne, de úgy gondolom azért a 3 hét terméséből - még ha nagyon bosszantó is volt a diskurzus - le lehetett szűrni egy pár okos dolgot.

bmejdz9nu

A topik címét kicsit változtattam: (nehogy egyesek a "műbalhét" komolyan vegyék :)

"DC szervó motoros vezérlés (Figyelem: átmenetileg csak erős idegzetűek nézzenek be ide!!!)" [#nevetes1]

Nem árt azért kicsit tudni hogy 20W vagy 100W....  
Nem kis "bagatell" különbségről szól... Nagyságrendi a különbség!
Ha elhiszik (egyesek) Tibor állítását... majd  sok-sok eladó "mini motor" lesz majd az adok-veszek-be :) = veszteség.
Ez egy elkerülhető anyagi veszteség... szerintem.

000000000

Ez a beszéd MoparMan és Teaway!
Jó végszó volt erre az egészre.  
"Mindenki használjon azt amit akar, menjünk sörözni, majd kakiljuk le azt a DC motort, hiszen megy az, ahogy megy!":)[#vigyor2][#nyes]

bmejdz9nu

#1048-ben Tibor által linkelt kép:

Bal felső sarok:  
"Direction of Rotation" = azaz a forgás iránya... Ez egy alap jellemzője egy szervómotornak? = tiszta röhely :) [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Ilyet még egy szervómotor adatlapon sem láttam... persze azok két irányban is tudnak forogni, pozicionálni :)  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/49Wmotor.jpg" border=0>

4um5b65d

Olyan kefés motor létezik ahol kötött a forgás iránya, mindez a kefék elhelyezéséből adódik.

A rajz egyébként egy pancser műve. Nem jók a nézetek vetítésének (beforgatások) irányai.

[#falbav][#csodalk][#vigyor3]

bmejdz9nu

Igen létezik olyan DC motor... mint ahogy a kép is mutatja... de nem szervós témában használják ezeket:)
A rajz is kínai mint a motor... De Tibornak ezek a kedvenc (referencia) minőségi szervó motorjai...

Robika37

Hmm. Bocsánat,hogy bele szólok, olvasom az itt folyó "eszmecserét" már egy ideje..:-D
De szerintem az adott képletnél a menetemelkedés szöge ami meghatározná az előtoló erőt (meg persze a nyomaték)az meg az átmérőtől és az emelkedésétől függ . Nem tudom lehet az a "6,28" is olyan szám mint a menetfúrásnál a nullanyóc??

bmejdz9nu

Szöge = orsó menetemelkedés.
Egyenesvonalú erő(N)= 6.28 X (motor)forgatónyomaték(Nm-ben) osztva orsó menetemelkedés(méterben) ... (azaz pl. 4mm-es em. orsónál 0.004m ez a szám.)

4um5b65d

Tényleg valami nem stimmel a képletben. A menetemelkedés nem kellene hogy benne legyen, csak a szög. Jól beszélsz Winettou testvér !! [#eljen][#taps]

s7manbs8

Akkor Svejk kolléga vezet itt bennünket, a "Képletek számítások" topic szerint ? Péter ne hagy magad, csak humorizálnak, te meg komolyan veszel mindent. [#vigyor2][#vigyor2][#nevetes1]

svejk

Ezt már sokan úgy hitték ahogy Te, többek közt anno én is:(
Kénytelen voltam levezetgetni magamnak, mindenféle kisiskolás számításokkal, kísérleti mérésekkel.
Az orsó átmérője vagyis a menetemelkedés szöge azonos menetemelkedés mellett csak azt befolyásolja hogy mennyire önzáró a menet.
(a súrlódások mellőzése mellett, mert a hatásfokban is szerepe van az átmérőnek)