Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Bicska

Majd pillants rá Bajusz (főorsó)motorjára, hátha ihletet kapsz...[#eljen]

000000000

Ez így van, ahogy írod, egy hobbystának két marómotor kell. Az is igaz, hogy óriási pézekből meg lehet oldani egy motorral is. Szerintem egy motor forgató lenne az ideális, ami a motorokat maró pozícióba forgatja, vagy kézzel forgatjuk és fixáljuk.

besirkyjh

Szia Vbodi       ez már tuti igy .[#ravasz1]

Ha a föorsomotort egy lépcsös szijtárcsával áttételezed akkor széles fordulat tartományban tudsz dolgozni , ráadásul pont ott lessz eröd ahova kell . ( asztali furogép , csak percizebben ) és freki válto ha kell .

Igy kell viszont egy külön föorso tengyely ami automata cserélös is lehet .

Csak egy ötlet .
[#integet2]

Szalai György

Ha egy motor nem elég, akkor miért nem az egy motor + áttétel a nyerő?
A motorforgatóval két motort meg a forgató tömegét kell cipelni. Csak az egyik motor dolgozik, a másik sajnos csak teher.  
Sokpólusú, indukciós, rövidre zárt forgórészű motor, 500n/min fordulattal, 100N nyomatékkal, nem terem minden bokorban. Ebben a tartományban a direkt hajtás állandó mágneses nyomatékmotorral lenne járható. Az az idő is eljön majd, de addig biztosan célszerűbb egy könnyű, több lépcsős, poly-V szíjhajtás.

besirkyjh

000000000

Tibor!
"Mellesleg az én rendszereim nyitottak, azaz fillérekért már kaphatsz egy "feketedobozt" alapesetben, és az DC motort "csinál" az AC-ból, azaz két madzag jön ki belőle, ha rákötsz egy laposelemet, el kezd az
AC motor pontosan úgy forogni, mintha DC motor lenne. Két lapos elem -> kétszeres fordulat. stb..."

A modellmotor szabályozók nem ilyenek?
Csak azok enkóder helyett áram mérés elven pozicionálnak?

000000000

Ezt a fordulatszám tartományt nem lehet átfogni egy motorral és ésszerű áttétellel. Az óriási pénzekbe kerüléskor az álltalad írt nyomaték motorra gondoltam, mint amilyen az ipari gépekben van.

besirkyjh

Kb mekkora fordulat a maximum amit használsz és ott mekkora a motor teljesitménye ( W ) ?

bmejdz9nu

000000000

Nem ilyenek...Tudtommal ott fix akku tápfesz ellátás van, és kitöltési tényezős gyengeáramú jelbemenet határozza meg a fordulatszámot.
Ez pedig részlet kérdés, hogy milyen trükökkel próbálják ezek a digitális ma divatos "kütyük" kicselezni a valós, fizikai u, v, w encoder jeleket.
Én nem értek a modellezéshez, de nem egy BL motort áruló kereskedővel beszéltem, aki visszaigazolta azt, hogy bizony a profibb és komolyabb modell motorokban is ott van a fizikai jeladó és ehhez ilyen vezérlő kell, ami drágább, de korrektebb. Sajnos csodák nincsenek...itt sem.

000000000

Elfogadva amit írsz, csak két momentum a modellmotor szabályzókhoz:
- a nem gagyik min és max fesz bemenetűek, azaz amit én használok 7,4 V-14,5 V DC bemenetűek és ez a max fordulatot befolyásolja, ha motor is erre van gyártva. Van forgalomban max 36 V-os bemenetű is.
- itt most nem a szinkronba tartás témáját kívántam boncolgatni, hanem a DC-ről meghajtott  BLDC motorok esetét.  Kereskedelmi forgalomban ma már ritka mint a fehér holló a jeladós BLDC modellmotor, mivel itt nincs akkora dinamikus fordulatszám változtatási igény mint a CNC technikában), - " csak max-on tartás" és azt pedig jeladó nélkül is meg tudták oldani.
Csodák persze tudom nincsenek, de az elvek lehetnek azonosak.

bmejdz9nu

Sajnos még a saját főorsós bejegyzéseimet is ki kell majd törölnöm...

besirkyjh

Áthozom ide mégis csak DC  .

Electro Craft E 670 adatokat vagy adatlapot tud valaki ?

Köszönöm  

bmejdz9nu

Keresetem de nincs... egy képet, mérteket nem tudnál róla mellékelni? Lehet, hogy Bautz gyártás?

besirkyjh

Midjárt teszek egy képet .

Annyit tudok rola hogy 36V DC és azt hiszem 2.7A , de se fordulat sem nyomaték sem a csucsok nincsennek .

E643 volt a legkzeleb amit találtam de ez nem hoszem hogy számit valamit .