Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Mekkora menetet tud fúrni max?

bmejdz9nu

Bemondani mindent lehet :) Persze azt is tudni kell, hogy mindenki másra azaz más erőkre használja a gépét...
De direktben 0,2Nm-el 5-ös orsó... ami még hosszú és nehéz is... az nem semmi... De talán kapunk képeket a gépről... netán videókat...

000000000

Péter!!! Mit nem látok, Te kezdesz lassan foglalkozni a J-vel? Na ez a mintapéldám nem volt mégse hiábavaló!:)

Rabb Ferenc

Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy egy mezei mosógépmotor is általában kettős tekercselésű. Általában 2 és 16 pólusú a mosáshoz és a centrifugáláshoz. De a Miklós által említett motor is megoldás lehet (#10350)
És néhány tévhit: a csillag/delta átkapcsolás nem elsősorban nyomaték, hanem sokkal inkább fordulatszám váltásra való. Az, hogy csillagban csökken a nyomaték azonos tápfesznél - csak következmény.  
Szintén hibás az a következtetés, hogy a 2/4 pólusú átkapcsoláskor a fele fordulathoz dupla nyomaték dukál. A nyomaték aszinkron motornál a forgórész tömegével arányos. Az pedig nem változik menet közben :)

000000000

Na és milyen szerszámmal? Vannak nagyon spéci gépi menetfúrók is, amik fele-harmada akkora nyomatékkal forgácsolnak, ha korrektek az élszögei és spéci a kialakításuk ..., ez sem mindegy szerintem.  

s7manbs8

Tibor45 !

Nálad egy szervó hajtásos méretezésnél kb. hány egyenlet, vagy peremfeltétel van nagyjából felállítva, milyen nehéz ennek a megoldása ?

bmejdz9nu

Ne viccelj már :) Még a végén azt hiszik, hogy egy tányérból eszünk :)

Tibikém...:) Mit írtam 0,2Nm (Mr. Newton:).... nem Watt :) Annak még nincs vége... csak tűzszünet van...

Na de tényleg valahol ez nekem is hihetetlen az már az inercia arány miatt...
Kis súlyú azaz "lendkerekű" forgórész a motorban és egy "súlyos" forgatott tömegű orsó... hihetetlen...
Erőre még oké... 25Kp-ot számoltam... de gyorsítani ezt a forgó tömeget még a csúcsnyomaték is talán kevés...

bmejdz9nu

A Kami nem jó példa (csak arra hogy ilyen is van) mert csak felezős... Én pedig 1/20-as váltást szeretnék...

ANTAL GÁBOR

Feri!
Valamit eltévesztesz. Akár rövidrezárt forgórészű (indukciós) akár szinkron a motor a fordulatszámot a póluspárok száma és a táplálás frekije határozza meg . Azért használunk csillag delta kapcsolást hogy az indítási áram kisebb legyen . Persze ha Dahlander a motor akkor póluszámot és kapcsolási szisztámát is válunk.  De a pólusszám váltás a lényeg. Ha jól van méretezve a motor akkor igenis a lassabb tartományban nő a nyomaték .  P = kontstans esetén  M= P / omega.. Omega pedig pólusszám és frekifüggő

000000000

Szerintem a nyomaték, teljesítmény nem változik a két sebességes (dalander??,) motornál.
Én lecseréltem a frekiváltó miatt  
És sajnos tuningolni sem lehet őket.

000000000

"A nyomaték aszinkron motornál a forgórész tömegével arányos."
Bocsi, de ezt nem egészen értem...., nagyon közvetett módon függ ettől.
Inkább a kalicka, tekercselés Ohmos ellenállása, mágneses fluxus határokból (telítődés, stb..) adódó áramtól függ egy ilyen motor nyomatéka. Abban pedig igazad van, hogy sajnos a forgórész nem változik, bárhogy kapcsolgatjuk a tekercseket, így tehát az állandó nyomaték szempontjából alig segít ez nekünk. A csillag-delta kombinációt nagyobb gépek indításánál alkalmazzák a tranziens jelenségek javítására.

s7manbs8

Péter, mondok én neked egy hasonlatot !

Képzeld el, hogy egy 20nm-es szobát téli -20 fokban be lehet fűteni 10W-teljesítménnyel úgy, hogy bent +20 fok legyen.  

De hogyan ?  

Hát úgy, hogy úgy leszigeteljük annyira, hogy ne legyen nagyobb a hőáramlás a külső térrel. Ugye ezt el tudod képzelni.

bmejdz9nu

Ezen a mosás és centrifugálás programon/dolgon már én is filóztam a mosógép előtt :)

"Szintén hibás az a következtetés, hogy a 2/4 pólusú átkapcsoláskor a fele fordulathoz dupla nyomaték dukál."
Igazad van.. a ha a 2pol=1 Nm akkor a 6pol 2Nm...(nem a 4pol) most néztem a katalógusban... Ezt nem is lestem eddig...Köszi!

bmejdz9nu

Be nem megyünk a szobába mert a leheletünkkel felmelegítenénk :) Netán egy ajtónyitás? :) Legyünk gyakorlatiasak... Hobbysta :)

s7manbs8

Látod értelek én, ezért kell 10kW oda.