Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Mivel Tibor megtiltotta az általa leírtak használatát a fórumon, csak néhány beállított értéket írnék le.
1 : 3 fogasszíjas áttétel, 16 mm /4 mm trapézmenetes orsók ZX100 anyával.
Max. 4000 mm/perc sebesség, 1000 mm/s/s gyorsítás.
A vezérlőn lévő áramindikátor nagyon ritkán jelzi a 6A pillanatnyi átlépését.

svejk

Na basszus, ez megint jól sikerült Varsányinak...
Tibor45, kérlek gondold át mégegyszer, szerintem a többségnek nagyot segítettél!!
Nekem is mert ezzel egy más megközelítésű számolást ismertem meg.
Ha megengeded estig még fent hagyom, hátha megváltozik a véleményed.

s7manbs8

Elő kell venni a fizika könyvet és számolni.

000000000

Egyújabbgépépítő

Természetesen E240. [#smile]

000000000

s7manbs8

000000000

Tibor kérte (levélben), hogy töröljek minden általa végzett számítással foglakozó bejegyzést. Kérésének nem szívesen, de eleget teszek...[#pardon1]

bmejdz9nu

Na hogy írjam...[#fejvakaras]

Maradjunk Tibor számolásánál... 20W-os mottoral azaz mire elég 20W...ezzel kezdte... ezt akarta bizonyítani.
Sajnos pont egy nagyságrendet hibázott azaz kb. 200W lenne az ok.  
De a teljesítmény oldalról való méretezés megközelítés nagyon bonyolult...

A számításait gondolom nézted... átnézted...

A 600mm/perc előtolásnál 4-es em. orsón az 1/2-es lassító átt. miatt a motor ekkor mindössze 300rpm-el forog...

Tegyünk oda a 300rpm-hez egy képzeletbeli vonalat az ábrán... (most nem vagyok otthon nem tudom a képre tenni - de nagyon lent lessz)

A "20W-os" görbe vonal a 20W leadott határ... felette több a teljesítmény alatta kevesebb...
A piros rész az üzemi tartományt jelöli... látható, hogy csak egy szűk használható sávban 20W-os ez a motor...

Ha bejelölték volna a 1W-onként a teljesítmény vonalakat... (majd keresek olyat is ha kell)
Akkor hány Watt lenne 300rpm-nél a leadott teljesítménye?

Vagy...
Vegyünk egy autót... az mindják a teljesítménye pl. 100Kw (és nyomaték is)... biztos láttad ott van melette egy forduatszám.
Benzinesek viszonylag magas fodulaton tudják a dízelek alacsonyabban a max teljesítményt...
Szoktak az autók katalógusába egy görbét is tenni... (ott pl. látható, hogy a dízel az optimális fordulat után visszahajlik...)

De még ha nem oké... filózok más megközelítésen is....
De talán az is elég ha azt írom, hogy itt pl. egy Dc tápról... a 300rpm fordulathoz kevesebb kapocs fesz kell? Az áram pedíg nem növelhető egy érték felé mert azt már nem bírja ki a tekercselés?
P= U*I

bmejdz9nu

Sajnos ki kell majd törölni...  
Mert hibásak lettek a számítások... erre már Ő is rájött...
Jó lenne ha "beismerné" itt is... és újat számolna... Nyomaték oldalról megközelítve... szerintem.

s7manbs8

Itt mutatok egy igény növekedés esetén felmerült szervóra áttért felhasználó néhány adatát, amit leírt, miután kevésnek találta a léptetős gépét, érdekes módon nagyon hasonlít a Péter által mondottakra...

http://forum.rcmodell.com/lofiversion/index.php/t19.html" TARGET=_fnew>Modellezéshez használt CNC router gép

bmejdz9nu

Köszi! Legalább valaki valamit megértett... de már nagyon ki vagyok...
Meguntam... nem vagyok én "erénycsősz" és nem fizet senki, hogy védjem a semmit:)
A sok üzleti érdekek között... a fűstben :)

Most majd minden ki lesz törölve... aztán egy hét múlva kezdődik előlről... mintha minden oké lett volna...
Ugrasztunk... számolunk... okoskodunk... nem, hogy csinálnánk valami hasznosat... pl. egy gépet ! :)
Az aki már csinált gépet... jobban megérti... mit akarok azaz milyen hibákat lehet(ne) elkerülni...

D.Laci

A faxom kivan veletek! Föleg VP -vel :) Kihagytatok a csete-patébol? Na mindegy.... előveszem Laslie-t :)

bmejdz9nu

D.Laci

Bakker ne éges már!
Nem értek én a lovakhoz:)
De jól benéztem... 250W-os AC moci a kis TOS 80MN esztergára... 1.5Kw moci főorsóra:)
A hosszán 2,4 áttétellel 20mm menetemelkedéssel 20-25000mm/min -nel cammog. :) Hamarab rajta a menet mint azt kigondolá más hagyományos gépen hogyan csinálja. :) 20W al is meglehet csinálni , de ezt találtam annó a MÉH telepen.
Ja a lényeg (nehogy tiltás legyen:) )
Quantum proceszoros a step/dir átalakító :)