Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha ez így van, már megérte :))
Majd ne felejtsd el beírni a tapasztalatod a servoról a szervo homokozóba!!

x4rhew5r3

Nem volt időm sajnos élőben követni, de csak ámulok. Gratulálok Tibornak közérthető megfogalmazáshoz és a türelméhez, élvezetes olvasmány.
Ha készül is program, Excel vagy bármi, akkor is először ajánlatos végigolvasni, és ha megérti az ember, vagy legalább ráérez a buktatókra, csak utána jöhet a segédeszköz.

bmejdz9nu

1/3-assal és E240-el csinálta az "egyújabbgépépítő" ... kérdezd (ha jó tudom)... van már gyakorlati tapasztalat is... az is fontos...

000000000

Köszönöm, már nem éltem hiába!:)

bmejdz9nu

Elnézését kérek...

A Samsung-Rockwell Motor Selection progi a teljes AC setup szoftver feltelepítése nélkül nem érhetők el a motor adatok...
(14 Mega csak és egyszerű install...)

A progiban:
Start SmartJog - Tool - Motor Program ... és működik rendesen...
Különböző AC motorokat lehet választani... teljesítményre... de ott vannak mellette az nyomatékok minteria értékek...  
Egy hasonló motort kell keresni az adatbázisban mintha DC lenne... általában egy nagyobb teljesítményűt... a paraméterek, adatok alapján.

Ez nem egy ingyenes (demo) program... a vezérlőhöz adták nekem... töltsétek le mert egy idő után törölnöm kellene... gondolom...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/Smart%20jog_ver3_eng.zip" TARGET=_fnew>SMARTJOG V 3.0 ZIP ::::::::::::::::::::

Tök egyszerű... inkább erről a progiról kellene írogatnunk... aztán minden egyszerű lesz... perceken belül...
Ez pont azt csinálja se-perc alatt amit a Tibornak valóban sok munkával sikerült csak...
Tudom vannak még ilyen más programok is... az már volt linkelve... de ez nagyon egyszerű...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/ServoMotorSelPr_Screen.jpg" border=0>

A program tud számolni vízszintes mozgásra, fügőleges mozgásra... és nemcsak golyós orsóval...

Három magyarázó és táblázat a progihoz:

1. https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/Moment_of_Interia_Calculation.jpg" TARGET=_fnew>Moment_of_Interia_Calculation.jpg
2. https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/BallScrew_HorizontalAxis_Calculation.jpg" TARGET=_fnew>BallScrew_HorizontalAxis_Calculation.jpg
3. https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/BallScrew_VerticalAxis_Calculation.jpg" TARGET=_fnew>BallScrew_VerticalAxis_Calculation.jpg

Nem akarom betenni mert viszonylag nagy képek...

http://www.rockwellautomation.com/lib/images/ralogo_web.gif" border=0>

HJózsi

Ha addig kellene féllábon állnod ameddig ezt a programot írták, ... hááát ... gyorsan visszavonnád amit most írtál ...

bmejdz9nu

Mint látható... nekem nincsenek  (üzletpolitikai) titkaim... hobbysta vagyok... sajnálom...
Kicsit túl sok itt a "vakvezető profi" :) Vagy mire gondolsz?

x4rhew5r3

Péter ezzel az a baj, hogy a lényeget, a fizikát nem magyarázza el. Ha valaki megérti Tibor egyszerűsített modelljén az elemeket és a levezetést, akkor érezni is fogja. Ne kampányolj ellene.
Ezekkel a programok nagyon hasznos segédeszközök, de ettől még nem lesz világos a fizikája.

000000000

"Tehát 200mm/sec a minimum... ez a mérce ebből
nem engedek..."
Két sorral arrébb:
"De vissza veszem mert 100 is több mint életveszélyes!"
Péter én a feladom, Te egy különleges
ember vagy, Veled egyszerűen szakmai alapon
semmiről nem lehet beszélni, azt gondolom, hiába fáradtam ezzel az egésszel, Te ebből
zéró körüli dolgot értesz...Ennél lejjebb
érthetőségi szintben már nem tudok menni,
ennél egyszerűbben én tényleg nem tudok
elmondani semmit. Azért azt érzékelem,
van Akiknek segítettem ezzel, köszönöm a
visszajelzéseket, és egy ilyen irányból történő
objektív közelítés mód (szervo gyorsítási
teljesítmény, energia kérdések kontra dinamika, J),
majd az általános tanulságok levonása a végén
segít eligazodni a szervo "dzsungelben" Másoknak. Ne féljetek a szervótól olvasgassátok
irományomat, le fog ez ülepedni, de azért a
fél szemeteket mindig a J-n tartsátok, akár
steppeltek akár szervóztok!:):)

HJózsi

Ja, vagy úgy ... onnan fúj a szél ... tehát az zavar, hogy bizonyos dolgokat nem ad ki, amin sokad dolgozott, vagy amiből él ?...  
Ezzel van így más is...  CocaCola, Unicum ... stb ... Akkor ha bármit mond cikizni kell?

bmejdz9nu

Nem kampányolok a Tibi számítása ellen...
De az nem használható behelyettesítesel sem... erről gondoskodott... Watt/prm...
Ezt a progit szervót (fel)használó mérnököknek csinálták... Persze mi csak hobysták vagyunk... :)
Nekik jó egy gyors számításhoz, kalkulációhoz egy motor kiválasztásához átt. meghatározásához?  Nekünk  meg senki sem számol...? Ez oké?
Persze én nem vagyok fizikus :) sem szervóhajtástchnikai tervező mérnök sem... így talán megérthető, hogy mint felhasználónak ez nekem megfelel...

bmejdz9nu

Megint írtad a semmit... Talán nincs gyakorlati tapasztalatod...
Majd ha a "Mamut"-ot gyorsítod 200mm/secre 10ms alatt akkor meglátod mi lesz... meg ugye lassítod is 10ms alatt :)
Remélem nem lesz baleset... dokumentáld, videó! Ahogy én! Mert csak akkor hisszük el...
Videó: ne csinálj 3-4 mp-eket... egy teljes folyamatot dokumentálj...

bmejdz9nu

Marketing szempontból Tibor el tudná adni magát... de nem így...
De ezt elmondtam már neki személyesen is... Ő tud olyat amit senki más idehaza... olyan összetett szolgáltatást adni... komplett...

De ez itt a hobby fórum... de akár lehetne repülőmodellező is... akkor se kellene mindenkinek vadászpilóta vizsga :) Ugye érted...

Kár akkor egy ködöt bedobni... minek? Oké... titkai vannak... a méretezés is egy titok... értem én...  
De a másik oldalon ez elég költséges... ha nem jön be :)  
Én is hittem... drága volt... Ezért erősködök...

Jó lenne már egy kitiltás nekem... mert nem leszek így kész sose a gépemmel :)
Ja.... T45 egységugrás álló lesz :) Ez a jó hír... persze a setup-ot majd hozzá állítom ekkor... :)

HJózsi

Na ez jó hír végre, mert akkor a következő talin lesz izgalmas teszt! Jó marketinggel!  :)
A méretezés nem titok és nem csak a kiváltságosoké, nem szent Grál, bárki megtanulhatja...  köszönet Tibornak, hogy bemutatott egy egyszerű, hobbistáknak használható  
módszert. Talán jó lenne, egy vizsga néhány tárgyból, annak aki hobbi cnc masinát akar építeni ... nincs még szabályozva, mint a gépjármű vezetés, horgászat, hajó vezetés vagy búvárkodás esetén ...  Gondolj csak bele, mi lenne ha valakik csak úgy felkapnának egy-egy palackot, ugrás a vízbe, 40m-re le ott bóklászás, majd verseny, ki jön fel gyorsabban ... szerintem tudod mi lenne az eredmény ... két agyembóliás ... a mai világban mindenhez hozzá lehet férni, de a  mi témánkban nincs kötelező vizsga, mint a kertészkedéshez sem ... pedig a mi témánkban több szakma, több tantárgy találkozik, gépészet elektronika sw. ...  

bmejdz9nu

Isel gép mint (nem)látható áttétellel:

http://www.cresttech-tw.com/imgs/TechnoDavinci%20servo.jpg" border=0>