Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Be kell tenni a progiba.... ellenőrizni...

000000000

A Jó Ég áldjom meg Téged is a Varsányival
egyetemben!:)
Szerintem még mindig nem értitek az egész
lényegét, miszerint az inercia hatását
akartam bemutatni amikor is nagyságrendekkel
nagyobb lehet egy rossz motor választásnál
a gyorsítási P a hasznos P-től, ha eszetlenek
vagyunk. Érdekes a 2500 W nem vág mellbe,
én ezen törném a fejem éjjel nappal, ez a
lényeg.

De a 20 W-ra is visszatérve,
1. Az a 20 W 10W hasznoshoz kell, hihetelenül
gyenge és "bolodbiztos" hatásfokot vettem fel,
csak 50%-ot, pedig mindenütt lineáris vezetéket
használunk.
2. A számításoknál, amikor még nem tudtuk az
optimálisnak látszó áttételt, van egy olyan
rész, hogy 3000-es fordulaton is megnéztük a
forgácsolást.
3. Ahogyan írtam, a 2 áttétel egy lehetőség, írtam, lehet ez 3 is, csak azért azt már végképp ne várja senki, hogy 1-10 között majd itt végig számolok nektek mindent.
4. Volt itt szó motor nyomaték állandóról?
nagyon nem mindegy, milyen feszültségű ez a
kis 50 W-os motor. Teljesítményről beszéltünk
csak végig, hiszen energiamegmaradás törvénye alapján méreteztünk végig, mint módszer!  
5. Itt is írom, mint az előzőekben: tegyél már
két cementes zsákot gondolatra a gépedre,
mechanikia szempontból necces, hogy kibírja-e.
Itt megint az volt a célom, hogy ezt az
iszonyatos erőt mégis bemutassam, hogy alig
néhány W-al "legyűrjük" a hatalmas, orsó-anya
áttétel miatt!
6. Az egész dolog ahogyan írtam egy végletekig
leegyszerűsített modell, hiszen álatalános iskolai képletek sokasága is szerepel
kifejezetten a forgó mozgás tanulságainak
bemutatása, közérthető nyelven volt a fő cél!!!

svejk

A példád egyébként bizonyítja a sokak által kedvelt E240-es kis motor létjogosultságát.
Nem véletlen népszerű a HobbyCNC-sek körében.
Igaz annak 0,268 kgcm2 a J-je és úgy 60-80W körüli.

Mondjuk abban igaza volt valakinek előttem hogy nem túl szerencsés motorteljesítménnyel számolni, mert  ez sok esetben nincs, vagy nem egyértelműen van megadva.
A nyomaték talán elérhetőbb adat és jobban megfogható, valamint jobban összehasonlítható a léptetőkkel is.

000000000

Jószi, meséld már el légyszi az élményedet a megint
csak a számításokkal szemben hasraütésre
kételékedőknek, mit tett a kis EC 240 motor
a golyósorsóddal!:))Mire elég a névleges
50-60W + szervókör.

HJózsi

Igen, sokaknak a Talin már elmeséltem ... a képeket még kicsinyítenem meg uploadolnom kell... kiseszterga, keresztszán ...
8 * 1 mm -es golyósorsó az EC 240 es moci 2 : 1 áttétellel simán "szétszedte" az 1300N statikus és 700N dinamikus lineáris terhelhetőségű anyát ...
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Golyosorso/NSK-Katalog%20mini%20golyosorso.pdf" TARGET=_fnew>NSK katalógus ... Nem is az ok érdekes, hanem a kis motor tolóereje, mert a vezérlőben nem volt (még) beállítva a nyomaték limit ...

svejk

Áldjon téged is :)
Az inerciát meg az áttételt már a szervo homokozóban kénytelen voltam magam levezetgetni, több-kevesebb sikerrel.

A #9427-ben is arra akartam rámutatni hogy nem volt túl szerencsés a Watt-okból kiindulni.

Annak idején (kb 3 éve)az "ablaktörlős" 4-es orsót hajtott direktben.
0,4-0,5 Nm-t tudott a motor, 1500-ban volt limitálva a max. fordulat. pont a szögsebesség  hatása, illetve az áttétel ára/bonyolultsága miatt.
A 400 mm-es 14x4-es trapézorsó nem jelentett túl nagy akadályt a motor saját inerciája mellett.
Majd egyszer kiszámolom pontosan mit nyertem volna az áttétellel.
Akkor CSAK abból tudtam építkezni, áttételt próbáltam de a gyakorlat nem volt meggyőző.
Persze azóta csináltam már áttételt, de elég sok bosszúságot okozott az is.

HJózsi

Még annyit, hogy a golyósorsó http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/8x1%20golyosorso/8x1%20golyosorso_02.JPG" TARGET=_fnew>ZSír Új ... volt ... (30kHUF egy encoder kábel véletlen lehúzásért ... milyen jót piálhatnánk most ebből...[#pias][#wave] )

000000000

Ezt így gondolom én is, végül is lehet azt
a motort használni, nekem nem a kedvencem a
nagyobb J-je miatt, emiatt így valószíűleg a példában
felvett 10 ms-os gyorsítási időt nem tudná,
aki akarja, a képletek kapcsán igen sok verziót
lehet végig számolgatni. Ettől még bőven jó sok
helyen Hobby gépeknél, de egy holt biztos:
P EC240 << P SD400 Varsányi.:)

bmejdz9nu

Ez az 1500W nem tudom honét jött és mekkora áramigényhez tartozik... de mindegy most...

Egyébként ne vedd alapul a 400W-os SanyoDenki motort a gépemnél mert már régóta nincs rajt...
Visszakerültek a Bautz 642-esek (280W - 0,7m alap)... amikkel a tesztelés is volt... biztos emlékszel...
Nem a gyorsítási képesség miatt...  
A SanyoDenki is gyorsult mint állat... azaz 200mm/sec-re akár 30ms (csak max. 20A - Gecko) alatt de az mozgatott tömeg miatt iszonyatos jelenség volt!
Olyan 100ms (néha 50 kell - ok tudja.) gyorsítást tartok normálisnak... azaz nem félek a géptől hogy szétmegy, nekem jön :)

ahogy írtad többet ér eladva :) tizedáron :) azaz értékesebb mint a Bautz a piacon :)... Ha eladnám... de még megvannak...(2db)...
Az fantasztikus ereje (1,8Nm alap) nem kellet a kicsi 320x320-as munkaterületű gépnek... gyenge is a mechanika hozzá... pedig nem rossz...csak...

Ezek a "Wattok" most akkor Tibi hány wattos motorral számoltál végül is? Az elején 20W-van aztán 50W.... emlegettél 175W-ot...
Ez a Watt... már írtam nagyon szeretem... joban kedvelek nyomaték adatból kiindulni... de ez nem baj... ki így ki úgy...

A kérdés továbbra fent áll !!! hány wattos motor és ez a teljesítmény mekkora fordulatnál van. (mert ha jól tudom fordulatszámfüggő az az adat)
Vagy nevezz meg (vagy linkelj) egy konkrét motort!!! Ez lenne az egyszerűbb... talán... mert így még homályos...

s7manbs8

A képleteket be lehetne írni egy EXCEL-be ennyi erővel.

sanka74

Ha jól látom akkor az E240 60-80W? Mert ez tényleg nincs megadva..én most is ebben gondolkodom,csak most áttétellel és alu elemekből építve..

bmejdz9nu

Látod... az E240 tudjuk hány (tized) Nm-es... de, hogy hány wattos? Ezt nem értem... Tibor olyan mintha hátulról számolt volna... de miért? A teljesítmény fordulat függő...
Ha a nyomatékból indult volna... egyszerűbb lenne a dolog...
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_E240_Motor/electrocraft%20E240.pdf" TARGET=_fnew>E240 adatlap ::::: PDF.

Más...

Egy hobbastának vagy egy DC szervó motorja van vagy egy adott orsója... vagy mindkettő...
... és a kérdés az áttétel aránya és a vezérlőtől elvárt áramigény azaz alap nyomaték ill. csúcsnyomaték...
Erre sincs itt ebben a levezetésben válasz... vagy?
Egyébként a progival nem tudom ellenőrizni... mert Wattokkal nem számol azaz kiszámítja.. de nem megadható alapadat...
Gondolom ezért sincsenek sok szervó motor adatlapján a "wattok" vagy ha vannak is... akkor is homály hogy mit takar és mekkora fordulathoz tartozik...
Azaz AC-knál egy szabvány azaz egy jelölés... de ott már a motor külső méretei is... az kicsit más...

000000000

Most gondolj egy nagyot!:)
Nincs marás, végig levegőben játszol a gépeddel,
azaz még az a nyomorult hasznos 10W is nulla, ne ezzel foglalkozz most.
Ettől viszont még a buta nagy J-jű motorodat
gyorsítod, igaz? Tehát a minta példa összes
azon része, ami a forgó mozgás dinamikájával
foglalkozik, továbbra is érvényes....
Azaz a 0 haszon ellenében akár 3*2500=7500 W
igény is jelentkezik, ha mindhárom tengelyed
neki szeretne gyorsan, 10 ms alatt lódulni.
Na ezért van az, hogy 0.7 s az időállandó
szerűséged a gyakorlatban, azaz 70-szer vagy
éppen lassabb, mint egy kicsike fürge profi
szervó motoros gép, no meg azért, mert a
hajtásod picit jobban ismeri a fizikát, mint Te,
gondolkodik más helyett is, és szegény teszi
teszi a dolgát, ahogyan tudja, de hogy nem
optimálisan, az tuti.:) Erre mutat rá
a példa (negyedik hatvány!!! hatás),
csak valahogy ez nem akar eljutni Hozzád!:)

s7manbs8

Magyarán, ha a Péter gépről levennénk az t a nagy motort, akkor e példabelivel vagy hasonlóval helyettesítve, ugyanúgy működne tovább, sőt sokkal fürgébb lenne, kevesebb teljesítményt fogyasztana ? Próbáljátok már ki egyszer élőben. Egy így kiszámolt példabeli motorral és a megfelelő áttételével persze meglepni őt.

bmejdz9nu

Nincs igazad... megint túlzol minden számmal!
Válaszolj légyszíves a kérdésre amit már 3X feltettem! Wattok... hol RPM !!!
Megint sötétíteni akarsz? Nincs értelme... hidd el... legyél konkrét! Megéri!