Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Péter, lszi ne ilyen stílusban ... előbb utóbb monológ lesz belőle ...

bmejdz9nu

A motor oldali a lényegesebb :) Gondolom azt is nézted a számításból...

HJózsi

A motor oldalon még kisebb a fogastárcsa ... a forgórész pedig ... tehát ne elhanyagolható részletkérdéseket nagyíts fel, mert lényegtelen mértékű a hatása... Inkább ahogy Svejk is javasolta és sokan várjuk, számolj végig egy két variációt segédlet és segítség nélkül, csak Tibor45 leírása alapján... bármi kérdést csak ezután tegyél fel ...

bmejdz9nu

Látod ugye, hogy nem válaszol... Na akkor szerinted miért nem? írjad meg... te tudod a kérdésre a választ?
Vagy könyörögjek neki ? :)

Persze megint törlök... rend lesz... az elkerülő dumák kijönnek ... azt rend lesz.. szakmai kérdések megválszolatlanul...

bmejdz9nu

"elhanyagolható részletkérdéseket nagyíts fel..."
Ezt a Rockwell Automation Motor Selection szoftvere nem így látja... Próbáld ki... kötelező adat...
A kicsi motor rotor súlya is kicsi... egy 20W-osé mekkora súlyú? Mekkora súlyú egy szíjtárcsa? Sajnos összemérhető... ez van...

bmejdz9nu

Egyébként egy rakás "kicsi" motorom és vezérlőm van... ezért is érdekel a dolog!

svejk

Az biz' meglehet, de talán akkora sebességgel ő sem mar :))

De ha már hasonlítunk akkor az övét is 600 mm/perccel nyomjuk, vagyis nála olyankor csak 120 1/min-el (5mm-es orsó) forog a motor és az orsó.
Míg a levezetett példában 300-al a moci és 150-el az orsó.
Tehát ezeket kellene hasonlítani teljesítményigényre azonos gyorsulási képesség mellett. (tételezzünk egyforma mozgatott tömeget és azonos hosszúságú és átmérőjű orsót)

Adjuk fel a jó matekos fórumtársaknak házi feladatnak, mert Varsányi lustább annál hogy kiszámolja :)
Tehát a példabeli motor inerciája 0,1 kgcm2,
Varsányi a Tiédet meg írdd ide: ....

000000000

Na most egy kicsit egyetemi szintre váltok!
Mutasd meg azt az ablakot profi méretező
proginon, ahol a motor encoderének kéri be
az adataid, a reteszhorony méretére kérdez rá,
és az opciós tachodinamó adatit is bekéri.
Tudtommal ezek is forognak egy motorban, és bizony az én számolok is vele, ha nagyon komoly
alkalmazásról van szó. Nálatok ez hogy szokás?
Elhanyagoljuk, hööööö? Miről is beszél itt Te
megint?

bmejdz9nu

5-ös orsó; 20-as átm. hossz: 470mm hasznos munka hossz: 320mm; Mozgatott tömeg kb 40Kg. jelenleg "280W-os" motor, 0,7Nm alap (idézőjel és nem tudom mekkora rpm-nél van ez:) nincs áttétel...
Köszöni szépen... egyébként jól megy... kisebb mocival próbáltam - kevés volt... sajnos.
Bizony lusta vagyok... és sporolós mert 5-ös orsót vettem... nem 4-est vagy 2-est...

svejk

Én már sejtem az eredményt, de varsányi csak az ilyeneknek hisz.

Higgyétek el, én nem Tibor45 számítása ellen vagyok és nem Varsányit pártolom. (esetleg csak megértem :) )

bmejdz9nu

bmejdz9nu

svejk

Csak a motorod inerciáját add meg!
Esetleg  aki akarja kiszámolja a Te  mechanikádhoz is mindkettővel.

000000000

Ne haragudjál már Svejk, de vegyél elő egy
négyzetrácsos lapot, ábrázold az y=x és az
y=x*x függvényeket és az y=x*x*x*x.
Tanulságosak....Ugyanis sebességet lineárisan
veszítek az áttételezéssel, dinamikát négyzetesen nyerek.
Ohhh mondd, Te mit választanál?:)

s7manbs8

Akkor már csak egyet kellett volna próbálni, az áttételt ? Ami pont fontos, ha jól látom.