Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Ja, nem látni az orsó emelkedését...
Amúgy én meg utálom a kilógó motorokat ... Fúrjam ki a falat, hogy elférjen? ... Te hogy csináltad?... :D
Fogasszíjjal simán befordítom a tengely  mögé/mellé ...

bmejdz9nu

A német ULI servós gépe... sajnos Ő is elfelejtette redukálni a sebességet :) De nem lógnak ki a motorok :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/Servo-s%20CNC%20videok/UHU_servo1.wmv" TARGET=_fnew>UHU gép.... Video.....

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/Servo-s%20CNC%20videok/GeckoDrive_test.wmv" TARGET=_fnew>Megy is rendesen... VIDEO::::::::::::::: Nem egy cammogó valami :) Nem tudta a 20W-ot :) Ő sem :)

bmejdz9nu

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/datrondynamics.com/HighSpeedH.wmv" TARGET=_fnew>Bizony... Bizony... 10mm/sec már nagyon jó... de nem itt :) Jó kis áttétel lehet rajta... :)

000000000

Akik kicsit szoktak még gondolkodni a dolgok
mikéntjén, azoknak kimásoltam ide két Sanyo D.
DC szervomotor adatot a gyártó leírásából:
T404-012: P=40 W, szöggyorsulás=90500 rad/s2
T840-012: P=400W, szöggyorsulás=24000 rad/s2
A kicsi motor 4-szer jobban tud gyorsulni.
Vajon miért? Költői kérdés volt...:)

bmejdz9nu

Mert kisebb a forgórész súlya... egyiket, a kisebbet SMD ültetőkhöz használják... a másikat komoly, erős megmunkáló központokhoz.

Igen a kicsi gyorsabban tudja rakni a pici alkatrészeket a nyákra... jobb választás ehhez és hasonló a feladathoz!

10X erősebb motor és csak 4X a gyorsulási különbség? Nem is hittem volna! Köszi! Megint okosabb lettem!

x4rhew5r3

Jaj Péter ne gyere övön aluli ütésekkel. Mit bizonyítanak ezek a videók? Ha egy ec240 motor + enkóder + vezérlő megvan 3000+5000+18000 Ft-ból, és jólszabott áttétellel szépen működő szervót lehet csinálni, a hobbisták többségének hiába bizonygatod, hogy 30-40eF-os motorral (+vezérlő) milyen jó direkthajtást lehet csinálni. Szálljunk már le a földre.

bmejdz9nu

Oké... anyagilag igazad van... Logikus érv!
E240 set 26.000Ft míg egy nagyobb motor önmagában is min. 30.000Ft.. + kb. + 25.000 a vezérlő...
De ha ezzel érvelnek az elején... már nincs is miről írnom ... tehát = egyetértés.
Persze újat használt cuccal... tudod én nem veszem egy kalap alá... de végül is oké...

000000000

Aham,:) de ha egyszer csak 10 W kell komoly
forgácsoláshoz 1000N-os előtolási erőhöz,
ahogyan azt kiszámoltam a példán keresztül,
akkor a 40W mintha elégnek tűnne a számok tükrében,
de Te "csak" alapon biztos ami biztos 400W-ost
teszel ide. Azaz az erősebb motor hasztalan, drága,
izomagyú, csökönyös megoldás, és ahogyan az előbbi
szöggyorsulás adatok mutatják még ráadásul
4-szer lassabbak is dinamikában. Sneci is
erről ír, van minimális optimum elvárás még
egy Hobby CNC gépnél is!

000000000

És a kapcsoló üzemű szuper "Megawattos" tápod is
olcsó? Nem is tudtam...:)Annak hol az ára?

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!
Rég voltam jelen a fórumon és nagyon nagy örömmel faltam Tibor45 levezetéseit . Gratula !
Remélem hamarosan másra is végez majd hasonló levezetéseket !
Varsányi ! Datron gép már nem hobbi kategória , így elképzelhető hogy 2 vagy 1 milliméteres emelkedésű orsókat használ ami a 5 vagy 4-es hez képest áttételt jelent méghozzá annyira jót hogy itt a tárcsák redukált J-it és a szíjkeltette súrlódási tényezőit kivéve a képletből amit Tibor levezetett csuda adatokat kapsz ám !!     [#wink][#worship]

bmejdz9nu

Mert nem SMD ültető és nem habvágó gép...
Neked elég 10W nekem meg nem... különbözőek vagyunk gépteljesítmény elvárásokban...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/Servo-s%20CNC%20videok/Robsy-VKvid1.mpeg" TARGET=_fnew>Jó referencia videód! Itt is 10W elég volt? Persze látom a dinamikát... 1ms alatt van fent a "támadó sebességen" a gép :)

bmejdz9nu

Megawatt :) Mi az, hogy watt? tudod te? motoroknál is ? :)
Egy 400W-os Kapcs üzemű táp 10.000Ft... najó tudom a trafó + hid + kondik + ház olcsóbb... valahol... pl. nálad... CE certifikáttal...
De ez stabil és rövidzár védett... kicsi.. automatikusan kapcsolja a hűtési ventilátort...
De kicsit fel méreteztem a gépemnél... valóban 3db-ot vettem bele... 3x 24V/16A...
De csak 16,7A ... tudom drága a villany... de a hobby is...

bmejdz9nu

Ez a gép "mindössze" 12 milla! +++ Szállítás, vám és Áfa... ha jól tudom... ez olcsónak számít...
Ez a vágyam már 2 éve :)... így vágni az alut... de még nem megy... de ami késik nem múlik... Mert a remény hal meg utoljára... tudod :)

Mondjuk 2mm-es orsó és 3000rpm-es AC motor = 100mm/sec.... ennél többnek látszik a sebesség:) vagy? Gyorsító áttételre gondolsz? Lehet az is...

Nagyon jó a Tibor levezetése... általánosan használható... mindenki pont ilyen adottságokkal rendelkező gépet akar! Sebesség és minden passzol...  
Már csak a 20W-os motort kellene beszerezni, azonosítani... mert ha nagyobb... az gáz.. mert A J nagyúr :)