Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Igen, nagyon hasonlít. Sajnos.
„akár 10m-es pozícionálási sebességre” A méter az nem sebesség mértékegység.
„ha valaki nem dolgozik vele úgy sem tudja miről beszélek.” Jelen leírás alapján biztosan nem.
„Egy paraméter azonban beszédes lehet, az pedig a tömege: kb 250kg!” Ennek nincsen hatása a megmunkálásra.
És a lap alján lacika0528 nagyon jó véleménnyel van róla. Csak tudnám mi információ alapján. Mert hogy ebből nem lehet megítélni egy gépet, az biztos.
De az írókat igen.

bmejdz9nu

Ne a gyakorlati tapasztalattal gyere... az itt-most fabatkát sem ér :)

Képletek és számítások... elvi síkon ágyugólyó gyorsítás (30Kg) több száz mm/secre ... Ha lehet ZERO idő alatt...

Egyébként most néztem a Harmonic Drive és Palnetary áttétel leírásokat (ékszíjakra nem találtam adatot :)
Ezekre és gondolom más mechanikai eszközök gyorsítási max. értékét is megadják!!!
Mert ZERO gyorsítási idővel (ez lenne a cél a beteljesülés :) még egy kuplung is szétszakadna :) Az ékszíj persze mindent kíbír...

Látom magam előtt a két szíjtárcsát.... rajt a szíj... megnyomom a start gombot 1ms alatt felpörög a tárcsa 3000-re... a szíj meg elszállt :)

De ez kit érdekel :) Ha nem néznek adatlapokat... csak számolnak... és számolnak... Persze gépet nem csinálnak... mert az más...

000000000

Péter!
Megtennéd, hogy az alábbi konkrét gépnek a szükséges motoradatát kiszámolod a progiddal:
- Mozgatott tömeg: 20 kg
- Forgácsolási tolóerő: 500 N azaz 50 kp
- Marásisebesség: 1,8 méter/perc azaz 30 mm/sec
- Gyorsjárati sebesség: 3,6 méter/perc, 60 mm/s
- Gyorsítási idő: 20 ms
- Hajtási lánc hatásfoka, súrlódás: 50%
- Motor fordulat: 3000 1/min. (50 1/s.)
- Áttétel: 1/2,5 lassító; szíjtárcsák és szíjkerekek.
- Hajtott orsó emelkedése: 5 mm
- Hajtott orsó átmérője: 16 mm
- Hajtott orsó hossza: 200 mm
A motor fordulatszáma gyorsjáratban: 3000 rpm

bmejdz9nu

Tuba úr... még egy grafikont találtam...
Ez talán jobb... igaz egy nagyobb motor de 3000rpm névleges...
(egyébként a kicsi teljesítményű motorok mindig "pörgősebbek azaz egy pl. 20W-osnál a szokásos a 6000rpm üzemi ford. - ezért sem jó)

http://visforvoltage.org/files/u65/ScottMotorCharacteristic.gif" border=0>

Látható, hogy 3500rpm-nél tudja a 3,5LE-t (amcsi motor:)
Látható, hogy 300rpm-nél csak tizedét azaz 0,35LE-t tud...

bmejdz9nu

Kellenének az áttétel szíjtárcsa méretek is... és az anyag fajtája (alu vagy acél)
De azt hiszem, hogy másnak nem számolok... már így is kihúztam a gyufát :)
Nem vagyok én szervó fejlesztő szakmérnök... csak egy felhasználó... egy hobbysta... aki max észreveszi amikor viszik a málnásba :)

Ugye megérted... megyek gépet csinálni...

000000000

Tibor a következőt üzeni:
"...hívd fel a Fórumozók figyelmét,
hogy csak a saját gépen tároláshoz járulok hozzá,
még a mai nap mindenki törölje ki a netes tárhelyéről azt,
ami letölthető ezzel a méretező leírással kapcsolatban."

s7manbs8

No problemo, ha ilyen, írni kell hozzá egy olyan gyorsítási-lassítási rámpát, amit először differenciálszámítással sorba fejtünk, hidd el fel fog gyorsulni úgy is, és kb. olyan tempóban, ahogy az elvárható ...[#circling][#circling][#crazya]

Szalai György

„De ehhez kellene egy konkrét motor megnevezés...”
ElectroCraft E240   Umax=60V   Imax=1,9A  nmax=5000rpm  J=0,268kgcm2

„Kellene a szíjtárcsák mérete, anyaga... szíj átm. stb...”
HTD-12-5M-15       J =   13,77 gcm2
HTD-24-5M-15       J =  324,90 gcm2
HTD-36-5M-15       J = 1669,92 gcm2
HTD-48-5M-15       J = 1314,84 gcm2
HTD-72-5M-15       J = 4868,18 gcm2

bmejdz9nu

10mm/secre gyorsulni nem nagy ügy... gyakorlatban sem... szinte semmi... 0.1W ahogy Tibor írta... csak ha tööbre kell mint 10mm/sec ...
A gépem gyakorlati gyorsulásai amit még a mechanika kíbir:(#9559)

1. 400mm/secre 60ms alatt
2. 200mm/secre 30ms alatt
3. 100mm/secre 15ms alatt
4. 50mm/secre 7,5ms alatt
5. 25mm/secre 3,75ms alatt
6. 10mm/secre 1,5ms alatt !!!

s7manbs8

Nálad úgy látom lineáris a gyorsulás az adatok szerint.

bmejdz9nu

Nem viszel bele a málnásba... most csinálom a gépemet :) Ne haragudj... legalábis most nem...

000000000

Egyáltalán nem szeretnék "ünneprontó" lenni, de idéznék a fórum szabályzatából:
"A fórum alapelvei:
-A regisztrációval, illetve a regisztrált nick használatával a felhasználó elfogadja a fórum alapelveit
-A fórumot bárki olvashatja, de hozzászólni csak regisztrált tagok tudnak
-A fórum moderált
-A hozzászólások tartalmáért az azt író hozzászóló felel
-A hozzászóló fórumbeli hozzászólásai erejéig lemond szerzői jogáról "

Az utolsó mondatra...
Tehát csak azokat írjatok ide, amiket közkincsé akarjátok tenni és utána nincs jogvita!

bmejdz9nu

Vissza se raktam :) Csak vicceltem... még, hogy jogvita :) Csak mint általánosságban emlegetni mint félbolondot... állandóan... :)

bmejdz9nu

Igen ezek az adatok lineáris gyorsulásra vonatkoznak... de általában exponenciális gyorsítást szoktam beállítani szoftverben.

airfoil6205

Tisztelt Barátaim, napok óta figyelem a vitátokat és már magam is kezdtem elhinni Péter barátunk nézeteit, de ma éjszaka megvilágosodtam, szerintem inkább Tibor nézőpontja a helyes. Péter amikor a BF20-as géped a legnagyobb marófejeddel a legnagyobb fogásban ment, mekkora erőt kellett kifejtened a hosszasztal forgatókerekén? Szerinted egy ipari gépen a régi időkben hogyan dolgoztak végig egy műszakot, ha folyamatosan kb. 200 Wattnyi teljesítményt kellett volna leadniuk szegény gépi-forgácsoló szakembereknek, izomból. A válasz egyszerű, nem a vállukkal tolták előre a szánokat hanem egy "csavarorsós emelővel" mert így lehet ugye nagy tömegeket kicsi teljesítménnyel mozgatni. Tessék elmenni egy gépműhelybe és megnézni egy 4 tonnás marógépet amint egy 200 mm-es homlokmaróval öntöttvasban 20 mm-es fogásban "vigyorogva" tekeri előre a szánt a "szaki". Vajon Ő a terminátor vagy hogyan csinálja? A sok CAD, CAM meg CNC világában elfelejtkeztünk róla, hogy a legegyszerűbb gép az "ék" és mire jó egy csavarorsó meg egy anya. Megemésztés után kérem törölni és elnézést a nem ide illő egyszerű fogalmazásért!