Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

"Neked elég 10W nekem meg nem..."
De ez nem kívánságműsor, képlet van rá, elemi
fizikia törvény!! Ha egyszer ennyi az eredmény,
akkor írd már ide a Te képletedet, miszerint
van másra is lehetősged a géped esetében.
Várjuk a forgácsolási adatokat, erőket,
előtolást, ..., csak arra vigyázz, nehogy egy
1.6 mm-es hosszlyuk maróval kapirgáljál, mert
akkor nehezen jutsz el még 5W mellékhajtómű
teljesítményhez is!:)))

bmejdz9nu

Egyébként ezeket a kicsi motorokat nagyon kedvelem pl. Z-nél!
Mert kicsik! Ott pedig a hely azaz "lapossága" nagyon fontos!... hogy ne lógjon nagyon ki nagyon = kevesebb rezonanciaveszély!
Csak az a baj, hogy pl. 1 vagy 2mm-es emelkedésű orsók szinte aranyárban van!
A Z-nél még a sebesség sem számít annyira, mert nem lehet az anyagba belezúgni pl. 200mm/sec-el...

000000000

Péter! És a Taylor féle szerszámél tartamról
halottál-ééééé már? Mielőtt megveszed a 12
millás gépet, ismekedjél meg vele, lehet hogy
spórolsz magadnak 12 millát!:)

000000000

"A Z-nél még a sebesség sem számít annyira,
mert nem lehet az anyagba belezúgni pl. 200mm/sec-el...
Mééé, X, Y-nél lehet forgácsolni, miféle
szerszámmal, milyen marómotorral, milyen
fogásmélység mellett, milyen anyagban, mekkora vágósebesség, meddig él az a szerszám?
Mesélj, és én kiszámolom Neked ehhez is az
előtoló irányú erőt, csak mondj valami számokat, adatokat!:)

bmejdz9nu

Jól van tudom az 1,6Kw-os főorsó egy kicsit túlzás... le is fogom cserélni... pl. egy 0.8 Kw-osra :)
De hogy miért van ez rajta? Ezt nem kérdezed? Megmondom... mert a fordulat és teljesítmény arány oktatáskor biztos hiányoztál a suliból :)
Mindegy én is lógtam... de nem Ohm törvényénél :)

Ez egy 1,6Kw-os főorsó... de 18.000rpm-nél...
és ha 9000rpm kell vagy kevesebb? akkor már csak pár száz wattos... na persze ezt nem tudtad...
Mint azt sem hogy egy "20W-os" jelzővel ellátott motort az üzemi azaz kb. 3000rpm-nél "jellemeznek"...(lásd egy bármilyen adatlap :)
Azaz amit számoltál, hogy az anyagban forgácsol 300rpm-el akkor az valójában egy 200W-os motor azaz 200W-os 3000rpm-nél... 300rpnél 20W... a leadott kakaó :)
Ha már te nem voltál hajlandó ezt a számítási hibát leírni... sajnos...  
Most ha vesz valaki egy 20W-os motort és megcsinálja a gépét úgy ahogy kiszámoltad... az ciki...  
Na majd kicseréli... reméljük nem vette holt komolyan és hagy helyet a mechanikán egy "normális" motor nagyságnak :)
Akkor nincs gáz... elhitte ... megette... megvette... jó lesz majd valamire... majd eladja :)
Én 5-ös orsóra számoltam volna... abból van a legtöbb és ezáltal a legolcsóbb... de biztos neked a 4-es em.ből van sok :)

Még egy gyári 50/14-es HD-n is 50W-os SanyoDenki motor ill. AC díszeleg... pedíg csak 50-es... nem 100-as...átt. Nem kicsi azaz 14-es HD!

0gbwyh99

Jó , ok , rossz példa volt a Datron , mert ez tényleg szuper gyors gép , csak arra gondoltam hogy ha van az embernek pénze kis emelkedésű orsókra és fontos az energia spórolás , akkor azzal az orsóval áttételezés nélkül a 40 wattos moci is elég volna Tibor példájában (az 50-es helyett) . Most így végig gondolva lehet hogy nem is volna drágább ? Kisebb moci = olcsóbb , kisebb táp , kimaradnak a tárcsák és a szíj költségei is , a plusz munka is kimarad (órabér) , ...  
Persze a hobbista abból épít amihez hozzájut , de ha az ember ragaszkokik hogy minden alkatrész új legyen ?
Mennyi egy 5-ös emelkedésű 500mm hosszú orsó és anya ára , és mennyi egy ugyan olyan átmérőjű és hosszúságu de 2-es emelkedésűjé ?

bmejdz9nu

Ó ha megvettem volna... milyen olcsó lett volna a hobby... :) De az már nem is hobby...
Tudom... pörög és kis fogások = kopik nagyon... de az még HSS korszakból való idézet... benne az 1950-es kiadású marós könyvben... olvastam...
De azóta már vannak keményfém marók is... viszonylag olcsón... HSS-hez képest...

bmejdz9nu

X és Y... marási sebességé a maróknak oldalt irányban egyrészt jobb a másik szempont a szabad futási sebesség... azaz az X és Y általában sokkal hosszabb = időigényes.

fs9s63xkf

Érdekes ez a Datron cég :)
Servo motor választék: 25W, 90W, 200W, 250W :)

http://www.cnc-praxis.de/produkte/iservo-module/iservo-typen.html?type=1" TARGET=_fnew>Datron servo

A legnagyobb servojuk 250W-os, és mindegyiken ott csücsül a HD vagy egy fogasszíj!!!!
Akkor most hogy is van ez?
Ja és a gépeik azért meghaladják az 1 tonnát :)

000000000

#9434 neked is! Olvass, ne csak írj..:)

bmejdz9nu

A Datron gépekbe szerintem nincsenek kis emelkedésű orsók... Egyébként szerkezetileg = Gravírgép.

Kis motor... + áttétel...  
Csináltál már áttételt? Tudod menyi munka és költség? Tesztelted a működési minőségét?
Tedd meg! Én már megtettem!... és 2X pénzt nem fogsz sajnálni egy 5X erősebb motorért, hogy elkerüld...
Lehet(?) hogy a gyorsítás valamivel kisebb lesz az elvi számítások alapján...  
De ha igaz is... szükséged van arra hogy 20Kg tömeget XX mm/secre gyorsítsd 0.010 sec alatt? Puskagolyó sem gyorsít így... G pilóta ruhád van?
De majd a lövedéket és röppályát Tibor kiszámolja... :)
Közbe az áttétel a gyorsítást is redukálja... ezt se felejts el... Ahogy Tibor a nagy sebességgel pörgő motor is jobban kopik...stb...
Azt se hogy fele sebességre gyorsítani (nagyobb motor) is gyorsabb... mert Tibor ezt hallani sem akarja :)

Az 5-ös orsók ha 1X pénz akkor a 4-es 1,5X a 2mm-.es pedíg akár 5X pénz! Sajnos...

Táp: energia nem vész el... vagy hő lesz vagy mozgási energia...

bmejdz9nu

Bizony... ez lehet... és jó így!
Ez egy jó megoldás... HD vagy Planetary Drive...

1. Nagyon nagy emelkedésű orsók
2. Lassan forognak az orsók és nincs belengés!

Ezek a hajtóművek? Jól csinálják... nagyon jól... Tudnak... A képen egy Planetary drive van... Jól látom? Azon belül is egy Neugart gyártmány?

http://www.cnc-praxis.de/typo3temp/pics/89c2c06efe.jpg" border=0>

Hol és mikor fogasszíj? Hajtásnál vagy? 1 tonna meg gyorsan összejön egy ipari "jellegű" gépnél...

bmejdz9nu

Watt és RPM...  

Sajnos ez kimaradt a számításodból...  
Azt hitted, hogy senki nem veszi észre ???
Már a számításod elején azonnal vetted ezt a 20W-ot... minimalista elképzelés... elméletben...:)  
Aztán felsrófoltad 50W-ra... meg a 4-es orsó... de ez kevés volt... másként kellet volna... nyomatékoldalról számítani...

Mindegy te is tanultál...  

Egyébként kiszámoltattam a progival a következő gépemet...  
Megmondom őszintén nem hiszem el, hogy tudni fogja azt amit kiadott... pedig minden adatlapos és a mechanikát egy "vacakra" vettem....  
Tudod, hogy fafej vagyok... csak azt hiszem el amit látok... mérek... megfoghatok :) De majd meglátjuk... vak is azt mondta... de "érzésre" oké lesz :)

0gbwyh99

Most komolyan ! Mennyi pénz a 400 wattos motor + a hozzávaló tápok és vezérlő kártyák + a 5-ös orsó ,
és mennyi a 40 wattos + táp + kártya + 2-es orsó ha a nulláról indulok és vennem kell mindenböl újat ?

000000000

Tiszelt Fórumtársak!
Felejtsétek el az egészet, amit próbáltam
J és társai kapcsán segíteni motorméretezési
példában. Tekintsétek úgy, nem írtam semmit.
Meggondoltam magam, nem járulok Hozzá ezen
képletek infók, közreadásához a továbbiakban!
Megkérem Svejket, töröljön mindent, a nekem
létrehozott topikkal egyetemben, tüntessetek
el mindent, pdf-t is! György! Tőled is ezt kérem!
Ne haragudjon rám senki, elnézést kérek,
de betelt a pohár. Elment egy hétvégém teljesen
fölöslegesen, de ez a legkevesebb lenne. De azt
hiszem, elérkeztem egy tűrőképességi ponthoz,
az értetlenségnek, félremagyarázásnak is van
határa Varsányi Péternek köszönhetően.

Mindenkinek itt a Fórumon áldott, békés
Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új esztendőt kívánok!
Tibor45