Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tudom én azt... semmi kétségem! Sok munka...
Próbáljuk most közösen az adatokat és tényeket a progiba behelyezni... amiket számoltál... aztán egy kattintásra variálhatunk benne...

000000000

Köszi, ez gyors volt!:) Jó így egyben látni,
csak még át kellett volna néznem, mert csak
írtam, mint az őrült 1 napig, kisebb elütések
biztos vannak benne, de remélem számszerűleg
nem írtam el semmit nagyon.

000000000

Figyelj ide, Te vagy az AC szervo Király is,
üsd be Te, aztán vitassuk meg.

bmejdz9nu

Majd módosítjuk ha hiba van benne...
Egyébként a kérdésem még fent áll: #9415... hol 20W-os a motor... milyen fordulatnál...
Egyébként nem értem miért nem egy adott nyomatékból indultál... miért teljesítményből... de mindegy...

bmejdz9nu

Már beütöttem őket... de kell a válasz a #9415-re...
2X áttétellel nem fogadja el működőnek... 10ms-os gyorsulás mellett... még 100W-ra sem..

sanka74

sziasztok!Köszönet a méeretzésért Tibornak és a űformába öntésért HJózsinak.Tök érthető és használható.Egy kérdésem lenne:Az 1000N előtolási ellenállás milyen átmérőnél és milyen anyagban szükséges? Én fánál és MDF-nél végeztem előtolási ellenállás méréseketés a mért anyagok közül az erdei fenyő keresztszálas marásához kellett a legnagyobb előtolási erő, ez 34,2 N volt, 80mm2 felület marásakor,nem túl éles árkolómaróval...kézi felsőmarógéppel,ami 27000 min-1-et forog az adattábla szerint(?...)Ehhez egy egyszerű szerkezetet készítettem aminek volt üresjárati ellenállása is, ezt természetesen kivontam a mért értékekből.

HJózsi

Lényegében változatlanul ment, minimál spellcheck azért volt, az elütéseket kivettem ...
Ha kipihented fáradalmakat és időd engedi, a forgácsolási teljesítményre jó lenne a példa folytatása,... aztán megkérnénk Pétert, hogy fogjon fel egy alutömböt, a példában szereplő maróval, fogásmélységgel előtolással "rongyoljon bele" az anyagba (100N, 1000N erővel)... Mindezt előzetes próba nélkül, videóra veszi majd és vágatlanul publikálja... [#buck][#vigyor2]
Azt már látjuk, hogy gravírozó fogásmélységgel milyen látványosan készít 6-os(?) nútokat...

HJózsi

Csak ezeket a képeket találtam, ha valakinek van jobb lecserélem... A forgácsolási teljesítmény számítás úgyis még hátravan ... ;)

bmejdz9nu

Biztonsági okokból a PDF-et áttettem a tárhelyemre is...

svejk

Köszönjük ezt a komoly munkát!!!!

Most csak beleolvasgattam, egy két dolog ha megengeded.
Az elején megzavart az A betű (felület?) mint a szögsebesség jele, de tudom itt nem egyszerű görög betűket (kis omega) haszálni, ha egyáltalán lehet.

Tehát kaptunk egy ajánlást a hajtáshoz a következő paraméterű gépezetnek:

Mozgatandó tömeg: 20 kg
Forgácsolási előtolóerő: 1000N (kb. 100kg-nak megfelelő erő)
Forgácsolási sebesség: 600 mm/perc
Gyorsjárati sebesség: 6000 mm/perc
Gyorsulás: 1000mm/s/s (10ms alatt éri el a 600mm/perc sebességet. Azért írtam ebben a formában mert a Mach3 motortuning ablakában is így szerepel)
orsó emelkedés: 4mm
motor-orsó áttétel:  1:2

Mivel tüzetesen nem néztem át a számolási eljárást, csak egy gyors számolás a végeredménnyel:
A fenti orsó-áttétel adatokkal az 1000 N előtolóerőhöz 0,32 Nm forgatónyomatékú motor szükséges.  
Ezt kb. a 100W-os motorkategóriák tudják...

HJózsi

Egy fémipari példát tudok bemutatni, nem is mai darab és eszterga : http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/MINITURN/MINITURN%20%2009.JPG" TARGET=_fnew>MINITURN eszterga gépkönyvből a forgácsolási és motor adatok ...  
A max forgácsolóerőt 500N-ban adja meg, a szánok tolóereje 1000N ... Érdemes megnézni az előtoló  motorok teljesítmény adatait... Nagyon hasonlítanak Tibor45 példájában lévőkhöz ...

000000000

Majd próbálok erre is egy példát kitalálni,
a 1000 N maximális erőt igazából a példa
kedvéért vettem fel, és ez akkora erő már,
ami eleve határ egy ilyen gép mechanikai
deformáció szempontjából, tehát a gyakorlatban
sokkal kisebb erő is elég több 100W-os
forgácsolási teljesítményekhez, mint ahogyan
Te is kimérted a 34.2 N-t.
De maj egyszer egy konkrét forgácsolási
teljesítmény példán is végig mehetünk, így csak
általában tudok válaszolni. Némi támpont azért
az lehet, hogy a gyakorlatban a főforgácsolóerő
10-30%-a között alakul ki az előtoló erő, de ez sok más dolog függvénye.

HJózsi

Ok, majd updatelem a forgácsolási teljesítmény számítás példával...

000000000

Sziasztok.
Most építek gépet és sikerült szereznem egy gyári szánszerkezetet servo motoros tachométer dinamókkal.
Ehhez hol tudnék vezérlőt szerezni?

bmejdz9nu

Számítási adatok - alapok összegezve: (remélem jól néztem őket.) ???

- Mozgatott tömeg: 20kg --- ez egy gravírgépnél tartható de marógépnél már nem. Szerintem.  
- Forgácsolási tolóerő: 1000N azaz 100kp --- elégnek tűnik...
- Sebesség: 0,6méter/perc azaz 10mm/sec --- ez számomra nagyon kevés! Főleg a 10mm/sec! de a 100mm/sec is 500mm-re...
- Gyorsítási idő: 10ms - Mekkora fordulatra? 300rpm-re? a forgácsolási seb 10mm/secre? a 20W-ossal?
- Hajtási lánc hatásfoka, súrlódás: 50% --- Ez sajnálatos de igaz... egy hobby gép ilyen kb.
- Motor teljesítmény: 20W (vagy 50W-os ha szükséges 100m/sec gyorsjárati sebesség) -- Most 20W vagy 50W-ra vannak a számítások?
- Motor fordulat: 3000 1/min. (50 1/s.)
- Áttétel: 1/2 lassító; szíjtárcsák és szíjkerekek.
- Hajtott orsó emelkedése: 4mm ---- Miért épp 4mm-es? ez olyan drága... az 5-ös fele sincs!
(a számításokból kimaradt az átt. vesztesége a szíjkerekek tehetetlenségének bele számítása!)
- Hajtott orsó átmérője: 16mm - ok tipikus méret egy átlagos kisebb gépen. (nálam 20-as van 5-ös em-el de marógép)
- Hajtott orsó hossza: 500mm

A motor fordulatszáma marásban: 300 rpm
A motor fordulatszáma gyorsjáratban: 3000 rpm.  

A függőleges mozgás... Z... az még nehezebb... gravítáció... azt is ki kellene számolni...