Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Erre az egészre ezt tudom mondani:
Bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj, de előre szólok, hogy nem a türelmemmel, hanem a tűrőképességemmel van gond, ami azt jelenti, hogy, ha az üzeneted megértése számomra PROBLÉMÁT jelenthet megfogalmazás és pontosság hiánya miatt, akkor inkább ne tedd fel! [#hehe]

Szalai György

Sokan sokfélék vagyunk itt a fórumon. Mindenkit más érdekel, mindenki mást szeretne.
A felületes, bizonytalan ismeret és az elmélyült magabiztos tudás terén van a legnagyobb szórás.
Én először a szénkefés DC játék motorokkal találkoztam, barátkoztam. Nekem egyszerűnek tűnik ez a technika, bekötöm egy egyszerű áramkörbe és forog. Teszi a dolgát. Azután a hagyományos, manapság pedig a modernebb szabályzókapcsolásokkal kezdtem ismerkedni, innentől végletesen bonyolódott a helyzet. De nálam ez már rég nem a servomotor használatáról szól, hanem már majdnem a kiváló servoszabályzó készítéséről. Ennek van rengeteg buktatója zsákutcája és pokol mély ismeret igénye. (Szerintem nem is ajánlható még elektronikai szakembernek sem, akinek nincsen rá pár éve, hogy elmélyedjen a témában.) Gyenge képességűt viszonylag egyszerűen barkácsolhatunk, de annak csak jellemformáló hatása van. Tanít elviselni a kudarcélményt.
Készen venni egy jó szabályzót, összedrótozni egy jó motorral, utasítások szerint jól beállítani, azt a nagymamám is tudná. Nem is értem, hogy ki és miért fél ettől. Jó szilvás gombócot készíteni sokkal nehezebb.

Ugyan ez állítható szerintem a léptetőről is. Készen venni egyszerű, az eladó még a kiválasztásban is segít. Építeni azt is nehéz, kiválót meg majdnem lehetetlen. Ebből a szempontból nincs különbség a servo és léptető között.

Használatukat tekintve, szerintem, kis dinamika igényű hobby alkalmazásokhoz a léptető passzol jobban, a servot kár ilyenre pocsékolni. Az csak nagy dinamika igény esetén létjogos. Úgy sem lehet hobby gépvázon dinamikusan dolgozni nagy élkör átmérőjű szerszámmal. És itt szerintem már az öt milliméter is nagynak számit.

bmejdz9nu

Szerintem... Ilyenkor azt a szabályt kellene bevezetni, hogy visszatörölni a "csevegő részt" az utolsó valamiféle szakmai érv pontjáig...

Mert ugye megint megtörtént a "falbontás"... azaz a falazás a szervó megismerése felé?
... és mindig ez történik...mint valami körbejáró verkli... érvekre jönnek olyanok "hülye" vagy (de nem szakmai indokkal) és menj inkább kapálni a mezőre... stb...

Ez szerintem abnormális, beteges dolog...

H a tanár (netán) tud és nem mondja el a diáknak... csak veri... azzal megtanulja a diák? Ezt még a "beleverésnek" sem lehet nevezni...

Tehát ha nincs kifogásotok a nem szakmai dumákat ebben a topikban kigyomlálom... teljesen a hozzászólást vagy a hozzá szólásnak azt a részét aminek semmi köze a szervóhoz ill. semmilyen érvet, szakmai részt nem tartalmaz...

Aki úgy gondolja, hogy fényezni akarja magát... ne itt tegye...  
Főleg ne mindenféle összefüggéstelen, bedobott, következetlen és senki számára nem érthető szakmainak álcázott módon. Amit összefüggésében talán saját maga sem lát át... és a kérdésekre nem tud egy hobbysta számára felfogható, megérthető magyarázattal szolgálni...

Ma este kitörlök minden csevegést! Ha nincs ellenvetés!

Szalai György

Elfogadom, hogy „A Topic nem a fejlesztőké, hanem az általános szervo iránt érdeklődők diskurzus fóruma.” Csak nem tudom, hogy értsem. Milyen szintig tekinted álltalánosnak a szervo iránti érdeklődést és honnantól már fejlesztőinek. Ha mégis fejlesztői szintű kérdés megformálására veszi valaki a fáradtságot, akkor igen jól eshet neki, hogy a nagyon kevés alaposabb ismerettel rendelkező válaszra méltatja. A felületes ismeretűek nem biztos, hogy hasznát veszik ennek, de legalább a lehetőségük megvan rá. A válaszban átadott tudás nem ártalmas. Bárki eldöntheti, hogy mit kezd, mit tud kezdeni vele.
Külön érdekszövetség tagjának kell lenni ahhoz, hogy mélyebben beleláthassak a tudás varázsgömbjébe? Mi oda a belépő?

svejk

Vissza már ne törölj, hagyd a csudába...
Nem ér annyit az egész...

bmejdz9nu

"manapság pedig a modernebb szabályzókapcsolásokkal kezdtem ismerkedni, innentől végletesen bonyolódott a helyzet."

Nem kell misztifikáld semelyik vezérlőt sem... a hajtást "jóságát" 50%-ba a motor dönti el és 40%-ban az illesztés azaz az orsó emelkedéséhez mennyire passzol ... és ilyenkor jöhetne az átt. kérdése vissza...

Gyakorlatilag "használhatatlan" vezérlőt nem láttam... jó volt olyan amelyik 2 perc alatt lefüstölt...:) de amelyik megy az teszi a dolgát...

bmejdz9nu

Visszatörlöm...  
Röhely már ez a topik... itt írogatom a semmit a semmire... nemhogy csinálnék valami hasznosat és azt tenném közzé...
Egyesek... ezt nem így gondolják... vagy? Cseveghetünk mert ugyis törlöm :)

Ha gondolod "bizonyos" itt elhangzott hozzá szólásokat lefordítom németre és angolra és beteszem a német ill. amcsi fórumba...
Szreinted mennyi ideig lenne ott? A németen kb. 2 perc... az amcsin kb. 1 nap... ismerem...

Szalai György

Igazad van, amelyik megy, az teszi a dolgát. Ameddig megy.
És mert jobban tudja tőlem a fizikát, nem úgy megy ahogy én szeretném, hanem ahogy a fizika törvényei lehetővé teszik a számára. A szabályzó lehetőségeit tervezéskor, építéskor előre meghatározzák.
Ezért írom, hogy aki nincs tisztában a legapróbb részletekkel is, az neki ne álljon semmilyen vezérlőt, pláne szabályzót tervezni-építeni, hanem előbb ismerje meg a témát nagyon alaposan. Ha ehhez nincs ideje kedve energiája, akkor vegyen készen, terméktámogatással, garanciával és lesz sikerélménye. Mert az ember ezért Hobbyzik.

Szalai György

Az összes hozzászólásomat nyugodtan töröld.
Akinek szántam már olvasta. Aki nem olvasta, az lekésett, de nem tudja miről.
Így és ő sem bánja.

bmejdz9nu

Hol éri meg szervó vezérlőt csinálnia valakinek? Elárulom sehol...
Vagy csinál egy kupaccal akkor talán még megérheti...
Vagy nem talál olyat a piacon ami neki megfelel... azaz lehet, hogy félbolond :)
Ennyi történt A300 ügyben is... nem találtam megfelelőt... nagy felbontású encoderekhez és nagyobb áram kellet...
De ennek a "projektnek" volt egy nyersége és egy vesztesége...  

A "nyereség" hogy ezek az analóg vezérlők... valahol tök egyformák... és hagyományos alkatrészekből épül fel így jól átlátható és megérthető a működése...

A "veszteség" részemről "egy kis pénz" és Tibor haragja...
Valaki másnál egy csomó idő...volt a veszteség... de talán nem írja be a veszteségek rovatba... :)

Az A300-nak az anyagköltsége 20.000Ft volt kb. 10-15 darabnál... ennyiért már majdnem (többféle?) komplett vezérlőt is kapni...  
... és akkor még forrasztanod, futkozni az alkatrészek után sem kell...

Tehát meg kell venni és kész... készen...
Részemről a fent leírtak miatt több A300 nem készül... kivétel, ha olyan motorokhoz kell(ene) amikhez több fesz ill. fontos lenne a sok azaz valamivel több áram...
Sajnos ezek miatt lett... mert nem volt a piacon ilyen...
De se nem jobb se nem rosszabb mint a többi ami elérhető a piacon (azaz dokumentált, adatokkal rendelkező vezérlő)

x4rhew5r3

Ennyivel olcsóbb lenne a digitális? Bruttó 10600 anyagár. Szolgáltatásban meg nem lehet összehasonlítani.

bmejdz9nu

Tudom... De tudod analógot akartam... a szolgáltatások miatt :)
De a magas anyagárban egy nagyméretű 2 oldalas panel a nagyobb áramok miatt vastagabb vezetőkkel..
Drágább Fet-ek és drágább fetmeghajtó... stb. LS IC az encodernek... ugyis tudod... semmi (kis)spórolás :) Hobby...

A digitálisra gondolom nem ezekkel számoltad... 150V/30A.. stb...

x4rhew5r3

Nem, 160V/12A(24A) (folyamatos,csúcs)

svejk

"aki nincs tisztában a legapróbb részletekkel is, az neki ne álljon semmilyen vezérlőt, pláne szabályzót tervezni-építeni, hanem előbb ismerje meg a témát nagyon alaposan"

Na ezzel azért vitatkoznék...
Az ismeretek empirikus uton való megszerzése legalább olyan hasznos és elismert(az igaz, hogy időigényes), és ráadásul nagyon jó hobby.  
Ha ez nem így lenne, akkor 8 órát melóznék aztán 8 órát a kocsmában töltenék, esetleg valami kezdetleges léptető vezérlőt hajtanék még mindig.
Tudom, Te a gépedet is már évek óta csak tervezed, míg más már 3-at megcsinált, sokat tapasztalt.
Lehet egy idő után pont egy szintre kerültök.
Te "csak" tanultál, a másik pedig tapasztalt.
Beállítottság kérdése az egész...

bmejdz9nu

"160V/12A(24A) (folyamatos,csúcs)"
Milyen fetek? és mi az a csúcs? márcsak azárt mert nagy a különbség a két szám között...