Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Egyébként ez a hiba elérhető kis % mennyisége az encoder felbontástól is függ, ugyanis, ha az pl. csak 200-as, az nem tud olyat, mint egy 2000-es encoder. Tehát egyformával kellene ezeket felszerelni, hogy összemérhető legyen. Vagy lebutítani a nagy felbontásút a kisebbhez.

s7manbs8

Ez a közös nevezőre nem jutás engem arra emlékeztet, mikor van két embernek egy-egy kutyája, és nem tudják eldönteni, hogy kié a jobb, mert az egyik arra esküszik, hogy az övének hosszabb a farka és az a lényeg, a másik meg arra, hogy az övének a szőre jobban fénylik, amúgy pedig mindkettő kiváló, mert ha idegen megy a ház közelében szépen ugatnak.

bmejdz9nu

Persze... de ez most nem számít... csak a végeredmény... pontosság, dinamika, sebesség
Ezek a dolgok mérhetőek... de...

bmejdz9nu

Ez műszaki dolog... ameddig ez nincs tisztázva... addig nem lehet továbblépni...
így volt ez a 4X-es encoder feldolgozással is... ma már a múlté... az is megoldódott... Tibor elfogadta mint alapot.

s7manbs8

Tudom már mit akartam még kérdezni, a géped, amit itt mutatsz, azt alapvetően megtervezted teljesen előre rajzokkal stb., vagy menet közben alakultak ki a dolgok ? Néhány módosítás persze menet közben is lehet mindig.

bmejdz9nu

Alapvetően megterveztem... hiszen első gép volt...
De minden egyes egységet külön-külön hülére teszteltem... és csak utána tovább...
Így aztán jelentősen változott a "terv" az eredetihez képest...
Az első tesztek még léptetővel voltak.. aztán kihagytam ezt a "lépést"... szervó került rá...

s7manbs8

x4rhew5r3

Azért vigyázzunk egy kicsit ezzel a mérési módszerrel. Ha csak az amplitúdóra koncentrálunk, könnyen lehet, hogy egy rosszul hangolt gép is jónak bizonyul.

s7manbs8

Ezt a mérési módszert egy már előtte jól behangolt gépre kell megcsinálni.

x4rhew5r3

És azt ki és mivel ellenőrzi, ha már gépek összehasonlítása a cél?

s7manbs8

Persze, túl sok a kérdőjel. Inkább olyan verseny kellene, hogy azonos gépet ki tud jobban beállítani, vagy hamarabb.

bmejdz9nu

Az most mindegy ...  
A két féle Hz-el van az a baj :) Mint mérték egységgel... azaz eredménnyel... mint gépjósági mértékegységgel :)
T45Hz tip. (szemmértékes, visszaállás pontosságra) és VP45Hz tip. (mért és századra visszaállás pontosságra):)

x4rhew5r3

Ha én egyszer építenék valami tesztert, akkor az lehet olyan lenne, amit már nem lenne érdemes megcsinálni[#lookaround]
Például egy vázlat, amit magam sem gondoltam még végig (tervezet):

A teszter USB-n PC-hez kapcsolható, a paraméterezés, kiértékelés és függvénykirajzolás a PC-n futó kliens programmal megy.
A beállított tesztert le lehet húzni a PC-ről, és levinni a műhelybe...

A fontosabb paraméterek:
1) A step/mm érzékenység
2) A vizsgálati amplitúdó (1 - 100mm)
3) Frekvencia tartomány (0.2 - 40Hz)

A mérés menete:
1) Rácsatlakozunk az enkóderre.
2) A step/dir kimenetet csatlakoztatjuk a vezérlő bemenetére
3) Go, mérés (persze vész-stop gombbal)
4) Ha offline tesztelünk, akkor lebontunk és vissza a PC-hez...

A mérés:
A teszter tudja, hogy az amplitúdóhoz hány impulzust kell küldeni a vezérlőnek.
1) Beállítja az kezdő frekvenciát
2) Az aktuális frekvencián végrehajtja a mérési ciklust.
3) Léptet egyet a következő frekvenciára, Ha még nem érte el a felső freki határt, akkor vissza 2.-re.
A freki logaritmikusan növekszik.

A mérési ciklus:
1) Kiszámolja a step frekvenciát, ami a vizsgálati frekvenciához tartozó sebességhez kell.
2) Adja a kimenetre a step impulzusokat, közben minden step impulzushoz feljegyzi az enkóder állását.
3) Ha elküldte a beállított hosszhoz tartozó impulzust, akkor irányt vált és visszafelé is elküld ugyanannyi impulzust.
4) Az enkóder pozíciókat minden frekihez külön sorozatként tárolja.

Kiértékelés:
A tárolt adatok alapján a következő jellemzők lennének számolhatók és kirajzolhatók:
1) Határfrekvencia, amikor az enkóder szerinti amplitúdó egy adott érték alá csökken. A -3dB-es pont itt lehet hogy sok (70.9%)
2) A sebesség egységugrásra adott válaszfüggvény
A következő jellemzők a mérési frekvencia függvényében:
3) A túllövés mértéke
4) Az adott sebesség 70%-a eléréséhez szükséges idő (gyorsulás előrecsatolás vizsgálat)
5) Az állandósult sebesség esetén mérhető lemaradás (sebesség előrecsatolás vizsgálat)
... és még ami majd jön

s7manbs8

Szerintem Tibor nem azt mondta, hogy szemre kell beállítani, hanem, hogy már szemmel is könnyen észlelhető, hogy melyik adott hajtásrendszer, vezérlő+motor+gép mechanika együttes jobb dinamikailag.

bmejdz9nu

ez jó lenne... paraméterezhető lenne.. nem szubjektiv...