Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

iezx50gsm

Én mielőtt bejelentkeztem először átolvastam majdenem az egész fórumot.Nem egy nap volt.
Sok ,ma tapasztalt fórumozótag ma talán megmosolyogná hozzászólásait.Persze mamár több a felkiáltójel a mondatok végén mint a kérdőjel.Szerintem sokan eggyütt nőttek fel a fórummal... Ez pedig tény.  

ukcge40u

Szerintem fogjunk össze, és gyúrjuk össze a Péter innovatív hozzáállását, a Tibor mérnökileg megalapozott hozzáállásával.
Kapnánk egy olyan eredményt, hogy az egész világ idejönne kuncsorogni infókért.
De amíg ez nem működik.
Ráadásul ez rossz példa, mert gyakorlatilag a naponta hozzászólókat kellene összegyúrni.
Simán világhatalom lennénk.
Összefogni kellene, nem pofázni... már bocsánat...

bmejdz9nu

Jó az észrevétel! Kifelejtettem a a váltási időt... azt gondoltam egyértelmű = Zero  

Ez egy egységugrás...ha a mérőtáv kicsi azaz ezt a tesztet pl. 1mm-en is le lehet játszani!

A "step impulzusok szélessége" ... nem számít... az max a vezérlőnek kell egy minimum.

"nincsen gyorsítási sem lassítási rámpa." = ezt mindenki olyan kicsire állíthatja amilyenre csak bírja a szerkezete = logikusan jobb lesz az eredmény.  
Azaz ha pazarlóan lassúra veszi valamilyen okból a rámpákat... azzal időt veszít...

iezx50gsm

A következő talin úgyis lesz [#law]

bmejdz9nu

Kösz... de nem azért nem írtam mert nem akartam... egy fórumtársunknál voltam látogatóba...
... és beszélgettünk a szervóról is... Ő is teljesen el lett rettentve(!) a dologtól...
Pedig a dolog úgy van ahogy Vbody írta... megveszed bekapcsolod és megy... ennyi...

Szerintem kudarc nem nagyon lehetséges... léptetőhöz képest... bármilyen vezérlővel... de nem aláméretezett motorral(!)...
Mert a motor állandó kínzása a nyomaték szükséglet miatt rosszabb mint egy olyan dinamika "álmának" elérése amit a mechanika úgy sem bír ki várhatóan...

iezx50gsm

Jó hangzik ami írsz ,már van úgyis vagy 40 kg dc szervó motorom a legtöbbEC E543-as , habár a rjtuk lévő Renco négykivezetéses encoder az LM339N IC-vel nem egy mai darab ..

ukcge40u

A kudarc lehetősége ugyanúgy fennáll egy alulméretezett szervó esetén is.
Azt emeld ki összehasonlításban, ami tényleg megtámadhatatlan.
A levegőszántás képessége fontos, de nem szükségszerű.
Egy jól megírt (nem generált) programmal nagyon sok hátrányt be lehet hozni lépteccsel a szervóval szemben. Nem mindet, de sokat.  

bmejdz9nu

"bármilyen vezérlővel... de NEM aláméretezett motorral(!)... " Ezt írtam én is...

bmejdz9nu

"gyúrjuk össze" ... "megalapozott " ... ezen mindenki saját maga gondolkodjon...főleg a második szón...

000000000

Tehát szerintem egy gyártónak a lehető legmagasabb fokon
tisztába kell lenni az elmélettel a gyártmányát illetően.
Nagyon sajnálatos lehet itt egyeseknek,
hogy egy szervórendszert (és itt teljesen
mindegy a minőség, játék, hobby, profi)
200 éve differenciál egyenletekkel lehet leírni.
Ennek alapját a zseni feltaláló-fizikus-matamatikus
Newton közel négyszáz éve már lefektette, ma is mérvadó.
Ennek óriási objektív szakirodalma van.
Na már most két fő eset lehetséges:
Fejlesztő-gyártó vagyok valamilyen szinten, vagy "csak"
alkalmazó.  

Éppen ezért én eldöntöttem, hogy majd lehetőleg
általános iskolai képletekkel fogok itt érvelni.

Majd délután-este folytatom, mert millió más dolgom is van.

bmejdz9nu

Ezen a gyorsítási és lassítási dolgon közbe gondolkodtam...

Megpróbálom leírni, hogy a rampa idők hogyan vannak nálam - mint hobbystánál - meghatározva... és gondolom 99%-ban más hobystánál is...

1. Van egy motort :) Ha kis fordulatú és erős = direkthajtás - ha kisebb, pörgős akkor (kényszer?) áttétel...
2. Van egy orsó :) Minél kisebb emelkedésű elvileg annál jobb a szervóhoz... de gondoljunk bele ha 3-4000rpm-el forgatunk egy orsót az igencsak beleng...

A hobbysta összeköti a a két szerzeményt... Ha volt/van lehetősége akkor azért "párosít" tehát nagy hüleséget nem csinál...

Ez az orsó + mozgatott tömeg + vezérlő (áram) és motor (nyomaték) max.-ja ad egy gyorsítási maximális lehetőséget...
A hobbysta ezt tudomásul veszi!  
Nagyon-nagyon el kell trafálni a hajtás párosítást, hogy annyira vacakul gyorsítson a rendszer amit ne a gépe mechanikája korlátozna!!!

A hobbysta ezt a már elfogadott gyorsítási képességhez hozzá állítja a szoftverben a rampa időket...

Azaz pontosabban, gyakorlatiasabban:
Addig csökkenti a rampa időket a szoftverben (gyorsítást és lassítást) amíg a vezérlő ezt a legkisebb hibajellel le tudja vezérelni...
Mert ugye a mechanika "időállandó" adott a hobbystánál... ezért a szoftverben állítja hozzá... vagy hogy fogalmazzak...

Ha csak nem trafált teljesen mellé a hobbysta (azaz pl. nem méretezte alá a motort) akkor ez a gyorsulási képesség olyan erős lesz amit úgysem bír ki a mechanika!

... Nálam így és ez szokott lenne...

Nem mondom szoktam számolgatni is... a képletek - számítások topikban van a "Nm-ről" "tolóerő" képlet... azt minimum érdemes...

Persze lehet nagyon komoly számításokat is végezni... minden motor paramétert figyelembe venni...
De ekkor rá is lehet jönni, hogy nincs olyan motorom... vagy orsóm vagy...

Lehet, hogy a hajtás rendszer nem 100%-os lesz...  
Erről szokott eszembe jutni egy gyári szuper CNC demo videója... csinál egy nagyon komplex munkadarabot és a videó végén kiírják: ez 308mp alatt készül el! :)
... És arra gondoltam... jó lenne ez nekem már 20 perc alatt is :)... mert nem vagyok telhetetlen... :) azaz hobbysta vagyok...

svejk

Én értem amit írsz, sőt nagyvonalakban igazat is adok.
Viszont van egy mondás, miszerint ha egy tanárnál félévkor megbukik a 30-ból 25 tanuló, akkor annak a tanárnak el kell gondolkodnia a tanítási módszerein, vagy felhagynia a tanítói állással.

D.Laci

"el kell gondolkodnia a tanítási módszerein, vagy felhagynia a tanítói állással.  

" Szerinted, hogy szoktak ilyenkor dönteni? :) :(

svejk

Remélem megpróbálnak másféle tanítási módszereket, mert a tanár tud, csak nem tudja átadni az ismereteket...

besirkyjh

Sajnos rosszul .
Ennek mi (én ) tudatlanok isszuk meg a levét .Pedig tanár nélkülnem fog menni .
[#fejvakaras]