Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

most szemre vagy nem szemre :)

D.Laci

NyÁK fúró verseny.  
Fordulatszám lesz-e maximálva?
Mindenkinek ugyan azt a G-kódot kel használni (max a sebeséget állithatja) vagy saját készités?

bmejdz9nu

Egy nagy sebességű gépnél a főorsó fordulatszáma erősen korlátozhatja a gép Z-sebességét, teljesítőképességét...
Az a kérdés, hogy a főorsók is játszanak a versenyen vagy nem... (A főorsót ugyebár nem mindenki mag csinálja :)
Vagy valami más "jelölős" módszert kell kitalálni... nem tudom... azaz főorsó fordulatától függetlenül... legyen...

Csak a célt kell meghatározni... azaz pl. 100x100mm-es lapon pl. 25x25-as furatok.. 4mm-es szabályos raszteren...
Aztán mindenki új csinálja a G-kódot ahogy akarja :) Tehát a cél lenne csak adott...

Persze jobb lenne, ha lenne benne G0/G1-es "távolsági" mozgások is...
De igazából egy marás során ezek a "távolsági" szabad futások...sem igazából meghatározóak a teljes gépidőre vonatkozóan... szerintem.

000000000

Semmi kedvem nincs már Veled vitázni, mert...

"Nálam fontos, hogy a pozíció szervó eljusson a
célba azaz a célpozícióba a lehető legkisebb
hibával... teszteléskor is..."

Gondolkozzál már!
Ha egy szervót igen nagy hiba határok között is
tesztelhetünk, mert picit komolyabb, mint a te
2 db 20 Ft-os IC-s játékod, akkor ezen tesztek pont azért
kellenek, hogy az üzemszerű pályakövetés minél
jobb legyen.

bmejdz9nu

Tibor.  

Most itt ennek a VP45-ös "mozgástesztnek" semmi köze a 20Ft-os Ic-s vezérlőnek... ne tereld és fedd el ezzel a dolgot...

Az a különbség a kettőnk tesztje között, hogy menyire kell a tesztben a mechanikának megközelítenie ill. elérnie a cél pozíciót...
Egy pontosabb célpozíciót elérő teszt, pontosabb eredményt ad a hajtás precizitásárról...jóságáról...

Nem jobb ha minél pontosabban éri el azt a pontot??? Teszteléskor is... Ezt nem értem meg... és te nagyon jól tudod miről van szó...

Egyébként sokkal több AC pozíció* szervóm van itthon mint Gecko-m és A300-am összesen!
Mindegyik a gyártó legújabb 2009 katalógusában bent van... tehát nem kifutott vezérlők és hozzá való motorok...
8000-es tárolóval:) Tehát nem erről van szó... értsd meg... vagy mit írjak?
... meg 6db analóg AC QDSP PID előkével...  
Kérlek a hagyd már a 128 bitet meg a 20Ft-os IC-ket...
Tehát sokkal több eszközzel játszadozok... hobbyzok...tesztelgetek... mikor melyik hová... jobb.. stb...

* Pozició szervó = Bent a PID azaz alapban step/dir vagy CW/CCW bemenet vagy A/B fázistolt encoder bemenet.

bmejdz9nu

Folytassuk... szakmai alapon... (még egyszer)

Én így tesztelném a gép dinamikai jellemzőit: (legyen a neve: VP45 teszt :)

Ez egy "egységugrás-dinamika" mérési módszer lenne, hogy egy számmal lehessen jellemezni egy gép dinamikáját...

A lényege:
Egy megadott céltól-célig azaz egy meghatározott mértékig mechanikailag elmegy a hajtás a célpozícióba és vissza... egy adott időtartamon belül.

Definiálva azaz egy példa:

Vegyünk alapul egy (pl.) 10mm-es mozgást... (lehet más érték is... géptől, rendeltetéstől függően lehetne meghatározni - a tesztmozgás hosszát)

Vegyünk pl. alapul hogy egy 10mm-es mozgást (persze lehet ez bármekkora táv) ezt 9,95mm-re kell teljesítenie a rendszernek...  
... azaz 0,05 század célpozíció hibát engedünk meg...(pl. ennyit várunk el a gépünktől munka közben is...)
(lehet más kisebb vagy nagyobb érték is azaz ki és milyen pontossági elvárásokat támaszt a gépével szemben)

Mégmérjük azaz megszámoljuk, hogy pl. 1 perc alatt ezt az utat hányszor tudja a pl. 0,05mm-es célpozíciós hibával megtenni a valóságban.
Az eredményt elosztjuk (pl.) 60-al és megtudjuk, hogy 1mp alatt hányszor tudta!
Ezt az értéket Hz-el lehetne jellemezni és megadva mellé a megengedett célpozíció elérési hiba mértékét!  

Ez egy valós fizikai mozgás mérésének eredménye a megadott (fent írt, csekély, gyakorlatias) hibahatár figyelembe vételével!

Ez a módszer pontosan mérhető lenne!  
Pontosan minősíteni lehetne a hajtásrendszert... azaz valós "gépjóság-hajtásjóság" teszt ez...
A megtett színtiszta, valóságos mechanikai mozgásból mért eredmény!

Felhasználható az eredmény pl. G-kód programozásnál... azaz tudni lehet előre pontosan mit is tud a gép mit képes max. teljesíteni dinamikában.
Valamint hajtásrendszerek összehasonlítására - (talán különböző értékeket fog adni egy gravírgép mint egy nagyobb méretű marógép...)

Van ellenvetés? Azaz szakmai indok, hogy ez a mérés jó vagy ha nem miért nem...

Szalai György

Nekem már erre a tesztre az egységugrás név sem tetszik. Nem ugrik egységet. (Attól persze a teszt korrekt voltát eszembe nem jutna vitatni.)
Ahhoz, hogy etalon mérőjelnek tekinthessem, minden tulajdonságának pontosan meghatározottnak kell lennie. Minden tulajdonságra még a tűréseknek is. Akkor bárki, bárhol, bármi más eszközzel is előállíthatja, mérhet vele. Akkor lehet gépeket összehasonlítani. Nem definiált a step impulzusok szélessége, jel-szünet aránya, sem a száma, sem hogy hány step után jön egy dir váltás. Ez mind szabadon változtatható, a tesztelt gép egyéb tulajdonságaitól függően. Csak az állandó, hogy TTL szintű jel és nincsen gyorsítási sem lassítási rámpa. A hiányzó értékeket is pontosan meg kell határozni.

És még akkor sem fogja ez a teszt megmondani, hogy egy gép mennyire használható vagy nem, hiszen a gépek nem azonos felhasználási igények kielégítésére készülnek. Vastag maróhoz nagy nehéz gép kell, ami lassú és erős. Az csak alacsony frekvenciáig lesz tűréshatáron belül ezen a teszten.
Gravírtűhöz, letapogatáshoz, beültetéshez, könnyű, gyors gép dukál. Magasabb frekvencián is belül lesz a tűréshatáron. Mégis mindkét géptípus lehet egyformán jó a saját felhasználási körében. De nem ezen a teszten. Tehát azt is meg kell határozni, hogy milyen gépet milyen frekvenciáig tartunk jónak.

Ennek a tesztnek a célja (úgy gondolom) nem is a gépek korrekt összehasonlítása, hanem az egyedi gép használhatósági határainak megismerése. Arra meg majdnem tökéletes így is.

Amiért mégsem tartom tökéletesek, hogy feleslegesen hosszú ideig, feleslegesen erőteljesen igénybe veszi a gépet. Elégnek tartok csak pár felfutást a maximális gyorsulással a maximális sebesség eléréséig és ugyanannyi ugyanilyen intenzív lassulást. Addig, míg nem kapok elfogadható számú, elfogadhatóan kicsi szórást mutató eredményt.

besirkyjh

Igy van Tiborom a gondom az hogy probálok figyelni de egy idömulva már semmit nem értek az egészböl .
Az olyan ember aki szeretné megtanulni és kérdezni a szervorol az hova menjen ( a p....ba? ).
Csinálni kellene egy másik topickot az olyanoknak mint én hogy megértsük és merjük kiprobálni a szervot ,kevés számokkal sok gyakorlati tapasztalattal és türelemmel ( pl: felém ) .Nem tartom kizártnak hogy olyan emberek akiknek nincs meg az elméleti tudásuk a szervos CNC gép épitésében ne tudnának össze hozni eggyet , és mindjárt lenne tapasztalat is a tovább lépéshez .
Nekem mondhat bárki bármit ha azzal tanulok akkor elhiszem de ahoz hogy tudjam szelektálni a felesleges infokat szükségem van a tapasztalatra .
Ezeket látva szerintetek van-e kedvem a szervoval foglalkozni?
[#lama][#nemtudom]

000000000

jol látod!!!:)))ez már nem hobby,ez már egyetemi képzés!:)))

s7manbs8

Kellene egy topic, "CNC Egyetemi szint, belépés csak saját felelősségre".

000000000

te ide hallom a lihegést,meg a seb nyalogatást!:)))

ra8nsmk6w

Statisztika! a majd 10 000 hozzászólásból egy tájékozatlan olvasó sem tudja beállitani a szervóját. TÖBBSZÖRÖSEN GRATULA A MAGAS SZINVONALÉRT

000000000

ne féljetek,el leszűnk mi még  kűldve kis tudományosan alultáplált amatörök  a p...a!:)))csak most van egy kis erő gyűjtő szűnet!:))).

Szalai György

Bár az írásodat egyetlen személyhez intézted, (aki nem én vagyok) mégis hibásnak érezhetném magam az elkeseredettséged miatt. Hiszen én sem válaszoltam a fel nem tett kérdésedre. De legalább abban biztos lehetek, hogy nem én vettem el a kedvedet a servo-val foglalkozástól. Nem tartom magam a legilletékesebbnek a majdan feltett kérdéseid megválaszolásához, de azt ígérem, hogy a lehető legnagyobb türelemmel, kitartással és legjobb tudásom szerint fogok válaszolni rá, ha majd felteszed.

s7manbs8

Azt a PID egyenletet írja már ide valaki, nem tudom mi nem érthető, ami egy hót egyszerű szorzása és összeadásból áll.