Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Hát ez már úgy is csevegő lett, de majd törlöd.

„Hol éri meg szervó vezérlőt csinálnia valakinek?”
Az nekem mindegy. Nem nézem, hogy megéri-e bárkinek. Mindenki magával számol el.
Engem a kíváncsiság hajt, ezért foglalkozom az elmélettel. Ha soha sem jutok el a gyakorlatig, akkor sem ér vesztesség.
Legszívesebben egymáshoz illeszthető blokkokból építkeznék, az passzol leginkább a hobby felhasználáshoz. Kitalálták ezt már a játékgyártók, az IC gyártók és a számítógép programírók is.
Egy kis alap kocka, rádugható ezerféle kiegészítővel.
Egy H híd, két H híd.
Kicsi vagy nagy.
Vezérlés vagy szabályzás.
PID-del, vagy nélküle.
Analóg bemenet, step/dir bemenet.
Kis hibatároló, nagy hibatároló.
Minden cserélhető, minden bővíthető.
Mindenkinek igénye és pénztárcája szerint.
Több szinten egymásra dughatóan.

Akár egyik nap ilyen motor, másik nap olyan. Nincs dilemma, nincs tanácstalanság. Örömteli Hobbyzás van.

bmejdz9nu

Mit írjak ... nem tudom.... :)

x4rhew5r3

A processzor folyamatosan figyeli a motoráramot. Megpróbálom védeni szerencsétlen motort, de azért ha kell, rövid időre adjon neki csúcs áramot. Például indulás és megállás kis rámpával tipikusan ilyen rövid idejű csúcsterhelést jelent. De ez a csúcsáram sem lehet nagyobb a motorra megadott értéknél.
A fetek itt is irfp-k.

bmejdz9nu

IRFP260 van az A300-ban (a várható hőtermelődés miatt is)... az alap és csúcsáram azonos ott... nem is lehet másként :) nincs processzor :)

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Csap_furas.wmv" TARGET=_fnew>Egy kis délutáni "rabszolgamunka" nekem és a 20Ft-os IC-kkel működő gépemnek :) VIDEO ::::::::::::::::::::::::::
Most nem volt kedvem ezt a kis munkát betenni a az automata anyagadagolós 8 tengelyesbe...[#vigyor2] Amit éppen most lövök be valósidejű másoló szinkronra...  
De arról persze nem tudhattok meg semmit... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Csap_furas.jpg" border=0>

s7manbs8

Jó gyorsan odakapja a gép magát a furatok helyére.

bmejdz9nu

Nagyon vissza van véve a gyorsulás... ez most pont a negyede amit mechanikailag még bír a gép...
De ez még emberi... azaz még nem félek tőle :) Meg minek is több gyorsítás - ehhez?

A CAM progit nem értem... azaz nem teljesen értek vele egyet... mit hogyan...
Erre szokta mondani Svejk Mester... bizony kell(ene) a G-kódot közbe macerálnom... kedvemre editálgatnom...
Nade még egy perc sem kell egy munkadarabhoz... ebből is a meghatározó idő a munkadarab cseréje...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Csap_furas_2.wmv" TARGET=_fnew>Kicsit gyorsítottam rajta.... VIDEO::::::::::::::::
Nehogy azt mondják pazarolom a "drága gép időt" :) De már tovább nem tudok mert kész vagyok a 100db-al :)

Előtolás 2X, gyorsítás 2X lett most... a szabadmozgási sebességek maradtak...

000000000

Jó ez a videó, de a "szabadmozgás" miért ilyen lassú?

D.Laci

"Anyagban 600 mm/perc " Egy számjegyel nem lett kevesebb? :)

000000000

Ezt komolyan kérdezed?, mert ott a :)!
De a válaszom a példára vonatkozóan: nem.
Nincs elírás, ez ígyis egy nagyon komoly
forgácsolási teljesítményt takar már.  

bmejdz9nu

Nem is tudom...  
240mm/sec-et tud a gép de általában és most is csak 120mm/sec-re állítom... végül is csak 320x320 a munkatér...
Itt most az állandó park pozicóba futás miatt ez tényleg lassúnak tűnik... de mire az orsó felpörög és lepörög... az is idő... pont annyi...

bmejdz9nu

600 mm/perc azaz 10mm/sec? az nagyon kevés Tibi! számold pl. 30mm/secre az már oké...gyakorlatiasabb... kellene csinálnod már egy gépet!
A 20kg-ból sem áll meg a Z komplett... számold inkább 30-ra... szerintem... persze nem akarok belepofázni a jó dologba!

Menyi a szabad futási sebesség igény? Mert az is fontos! Látod most szóltak meg - jogosan(!) - miért csak 120mm/sec (7200mm/min)... (Vbody #9359)

... olvasom tovább...

000000000

A példa sebesség tényleg kevés, ennél lépteccsel is 2-3 x nagyobbal dolgozok.
Péter javasolt adatai kellenek egy szervós gép méretezéséhez.

bmejdz9nu

Folytasd... még sok minden nincs kiszámítva... így ez nagyon kevés...
Én a motor alap nyomatékából szoktam kiindulni... de mindegy...

Most mekkora áttétellel számoltad ez és mekkora emelkedésű és átm. orsóra ill. milyen tömegű az orsó?
Az orsó tömege is egy nagy-nagy teher a motornak...dinamikában főleg...

Vak vagyok? Nem látom? Pedíg fontos... mert akkor egy E240-el már igencsak túl van motorizálva egy gép :)