Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/" TARGET=_fnew>Ezt linkelted... ez a konkrét videó? vagy 30 video van ebben a könyvtárban...  
A videó file nevét írd meg... másként nem tudom... melyikre gondolsz...

bmejdz9nu

A munka asztalt... a gép saját maga marta a nútokat (az utolsó mm-ket) és körbe majd pedig síkba...
Ezzel (saját magához képest is) nagyon pontos lett... azaz a munkadarab könnyen és pontosan pozicionálható.

s7manbs8

bmejdz9nu

A golyósorsók mindkét végén van egy-egy gumibak... (gyári komplett linárokban is...)
Ez arra jó ha valami fatális hiba miatt elszállna a vezérlés (pl. encoder szakadás) a gumibakoknak el kell nyelni a helyzeti energiát...
Itt ebben a videóban teljes sebességű neki ütköztetési teszt van (400mm/s-el)
Jobb ha félkész szerkezetnél szakad a kupplung vagy megy el a csapágybak...
Mint az autóknál a törésteszt :) Meg kell mindent, minden eshetőséget tesztelni!

s7manbs8

Erre voltam kíváncsi, így már érthető.

s7manbs8

Nekem világos ez a teszted. Meg lehetne csinálni, azt hiszem jó lassan rezegnének a gépek ilyen feltétel mellett.

bmejdz9nu

Minden gépbe teszek... pedig nem egyszerű... elhelyezni ezeket... az anyag sem...

A gyári cuccokban a gumi és a műanyag közötti keménységű anyag van... megmunkálható! Azaz marható és esztergályozható...
Hogy mi ennek az anyagnak a neve.. mi ez az anyag? Nekem két hónap kutatásba tellett míg megtudtam...
Talán sokan tudják... de nem árulták el...:) Ezentúl már ezt a "speciális" anyagot fogom használni... vész ütközőnek a szerkezeteimben...

bmejdz9nu

Hát igen... de viszont a valóságban, pontosan mozognának... dehát ezért CNC...hogy pontos legyen.
Azaz először pontos aztán (ha lehet) gyors is... és nem fordítva! Persze ez hajtás és mechanikai erősség függő...

Szalai György

bmejdz9nu

s7manbs8

Általában homlokegyenest ellentétesek a követelmények az elérendő paraméterekhez viszonyítva, ezért van az, hogy egy adott célhatár paraméter tartomány esetén létezik optimális beállítás, megoldás, áttételezés, amit meg lehet számolással, kísérleti mérésekkel és ezek kombinációjával, akár több lépcsőben is találni. És annak lesz igaza, aki vagy így, vagy úgy egy ehhez közeli értéket megtalál, az fog nyerni a fúró versenyen is.

fs9s63xkf

Hogy most ezen mit nem értesz?! :) Már párszor leírtuk, de akkor itt van még egyszer leegyszerűsítve:
Vesszük a 180 fokot (mindegy mennyi, a lényeg hogy 360 fok alatt legyen).  
Ide oda mozgatjuk a gépet ezzel a 180 fokkal.  
Meghatározunk egy még elfogadható hibát, pl 10%, ez azt jelenti, hogy a gép 18 foktól 162 fokig mozog csak. Vagy ha 20 % akkor 36 foktól 144 fokig.
Alacsony sebességen természetesen 0 foktól 180 fokig mozog a gép (illetve tovább is). Aztán ahogy nő a sebesség már nem ér el 180 fokig és nem jön vissza 0 fokra.
Növeljük a sebességet addig, amíg el nem érjük a meghatározott hibát.
Ekkor az irányváltás frekvenciáját megállapítva kapunk egy Hz értéket. Ahogy HJózsi írta 15Hz környékén kezd jó lenni, 20-25Hz már jónak számít.

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Ezt a "feltalálótól" leírva látni... elfogadottabb lenne :)

Na alakulunk :) Persze tudom, hogyan van...
Legyen akkor 10mm-es em. orsón ez... kerek érték.

számoljunk...

180fok = 5mm

Elfogadott célpozíció hibahatár: 10% azaz 18 fok = 0,5mm

Lehet, hogy nekem sok 0,5mm a hibahatárnak? .. de eltörne a fúró a nyákfúró versenyen :)

Egyezzünk ki 0,05mm-el... Lehetséges? Elfogadható?  
Szerintem 5 század még nem nagyon látható "élesben" munka közben a munkadarabon... de fél milliméter... jó tudom az asztalosnál elmegy :)

Vagy túl nagy azaz lehetetlen pontosságot akarok egy hajtástól?

Tehát csináljuk a tesztet 0.18 fok szög tengely hiba határra...  

= és egyetértés = VP45 teszt azonos lett a T45-ös teszttel.

bmejdz9nu

Már megint a vezérlő... most itt szó sincs a vezérlőről!  
Az elvárt dinamikáról, elvárt pontosságról van szó és ennek a méréséről...
Legyen buta az Gecko... les*arom... ha neked ez így jó... és megnyugtató...