Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Jaj Péter, ennyi műszaki baromságot olvasni
megint, amit itt összehordtál ez fárasztó és
borzalmas.
A kedvenc sületlenségeid:
"Az időállandó fontos... de először az elemi
erő... aztán az időállandó... "

"Keresd pl. a gyári gépeken (képeken) a
szíjhajtást! Nem fogsz (már) találni..."

hyuekyh7a

Hát nem nagyon akartam beleszolni a "nagyok" dolgába, de szervóval kapcsolatban azért már elmondhatom hogy van egy kis tapasztalatom. Sokféle vezérlőt kipróbáltam már és használtam is, nekem muszály áttételt használnom nem is kicsit mivel én fogasléces hajtást alkalmazok.Az alkalmazott üresjárati sebesség 30m/perc de a megmunkálási is akár ugyanennyi lehet mivel nem marógépek hanem plazma. Kijelenthetem hogy a szíjat megfelelő minőségben és méretben használva az általunk használt tömegeknél nem igen tud nyúlni legalább is nem mérhetően vagy észrevehetően. Persze nem T-és szíjat kell alkalmazni mert az még a tárcsán is képes akár 1mm -ert is mozdulni előre-hátra. Visszatérve a vezérlőkhöz nyilván vannak jobb és gyengébb vezérlők is, de amiről szó van és elérhetőek árban hobby célra, felhasználói szempontból nem sok különbség van köztük, szerintem egy a titka természetesen azon felül hogy összepasszoljanak a motorral kb 30-50%- al nagyobb tápfesz mint a motor feszültsége, és a leglényegesebb tudja beállítani a kedves felhasználó a vezérlőt minden ezen múlik, mert minden vezérlő csak annyira jó amennyire jól be van állítva, és ez sokszor a felhasználón múlik ezt nem lehet elnagyolni vagy elkapkodni, nekem volt olyan igaz az elején hogy a gyíkot is pedig ott csak 2 poti van, mire végig mentem a tengelyeken és sebességeken 1 nap rá ment.

ukcge40u

Jah. hehehe...
A gyári gépeken, így a Hurcon is van szíjhajtás, nevezetesen az Y tengelyen a VMX 40-sen.
Ott 1:1 áttétel van, mert nem volt hely a motornak hosszában rakni a cuccot.
Az X és a Z közvetlen hajtású.
Akkor  ki kell hajítani a rossz szíjat az Y tengely végéről..., talán nem spéci... [#eplus2]

Péternek mondom, hogy olyan masináról van szó ami 38KVA magasságokban mozog, tehát nem egy hobby kategória.

bmejdz9nu

Vegyél igazi szervó motort amihez van adatlap...
Eszterga főorsóhoz meg szép nagyot:) ha nagy a forgatni való tokmány súlya...  
Elsőre ne kísérletez... ne próbálj szerencsét :) Nekem az első szervó motorom egy Bautz 642-es volt...

ukcge40u

Ez szép volt, majdnem egy levegőre... [#worship][#taps][#taps]

besirkyjh

Válaszoltál Tibor .

Eltünt egy "be irásom " pont erröl csak nem mertem igy fogalmazni ( neked szabad ) .

Még annyit hogy nem csak fogazott szij áttétel van , vannak attol komolyabbak is . A fogazott szij olyan mint a CD , célszerü , de mindenki tudja ( remélem ) hogy nem az a legjobb .

bmejdz9nu

pl. egy E240-est mindenhez... kicsi, gyors, olcsó és kész :)

ukcge40u

Tippelj, mekkora erő kell egy  MTB3000-es játékesztergához? A legnagyobb elforduló átmérő 80mm... :))
Vagy jobb lenne hozzá az AC szervó?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sanzistift/mtb%203000%20femesztergapad.jpg" border=0>
Egyébként számbavettem a dolgaimat, és mindenem megvan egy kisgéphez, egyenlőre pirinyó minebea motorokkal.
Csak menjek haza... [#hehe]

bmejdz9nu

Linkeld a Hurco honlapjáról ezt a gépet... és megnézzük... várjuk!

bmejdz9nu

Én is HDT-t használtam (3M)... sajnos a pontosság egy relativ dolog... mérni sem egyszerű...
6 féle DC vezérlőt teszteltem... Auto Setup-osat is..  nem egyszerű az élet... jól beállítani.
"30-50%- al nagyobb tápfesz mint a motor feszültsége,"...  
Ez így tág fogalom... mint generátor tesztelve a motor? vagy adatlap alapján? vagy ami rá van írva?
A Gecko +5%-ot ad meg (és ok ez)... vezérlőre válogatja... mennyire... PWM... stb...

bmejdz9nu

Ehhez nem sok...
DC motor hajtja már gyárilag is a főorsót... az nem jó benne?

000000000

Soha nem építettem E240-el hajtást..:))
Egyébként Neked az a bajod, hogy elemi dolgokkal
nem vagy tisztában. Fogalmad sincs, hogy 50W
hasznos teljesítmény egy CNC mellékhajtásnál mit
tud, mire elég.
Ehelyett literes befőttes üveg méretű, lomha
500W-os méregdrága, alapjaiban elhibázott
motorválasztásodra vagy büszke.
Ideje lenne már jó pár dolgot átgondolnod,
sokadszor írom, írjuk.:)

ukcge40u

Püff, elírtam, VMX42.
Nem találtam olyan oldalt, ahol a mechanika részletezve van. A javítási kézikönyvet meg nem tudom idelinkelni a műhelyből...

Az a DC nekem kevés az esztergához.  
Ha kap még két motort szánonként, akkor sovány lesz nagyon. Például menetet nem fogok vele tudni vágni rendesen. Lehet erre enkódert biggyeszteni?
 De nem is az eszterga a nagyobb gondom, hanem a maró.
Nagyon jó lenne, ha tudna menetet fúrni, és ezt szerintem csak szervós hajtással tudom megoldani.

ukcge40u

http://www.hurco.de/service/oavbaz/artikel.asp?lnr=8&gkat=5" TARGET=_fnew>Hurco VMX 42
Én még az Ultimax vezérlősön dolgozom, jobb is, mint ez az új Winmax.
Kár volt bilgécet beeingedni a műhelybe... :(

ukcge40u

Tibor, te milyen motort javasolsz a gépeimhez főorsómotornak?
Az esztergánál a méretéből adva van egy felső teljesítményhatár, a marónál pedig kell tudnia menetet fúrni, és pörgetni is jó lenne...

Ja a menetfúrás betét nélkül értendő, fix menetfúrásnál.

Én mindenkit meghallgatok, csak a lényeget halljam már...