Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

sanka74

Sziasztok!Kezdem gyűjtögetni a következő CNC gépemhez az alkatrészeket.Érdekelne a véleményetek hogy milyen vezérlőt ajánlotok?Az tuti hogy szervós lesz,bordásszíj áttétellel.Az eső gépemen g320 volt.A másik kérdésem hogy ha a motor adattáblájaára 30 V Dc van írva akkor ekkora feszűltség kell neki?Az E240-es szervomotor 50 V-os toroidról ment.Köszi a segítséget.

000000000

Varsa kínálta a servo motorokat az A300-as vezérlővel, az veri a gyíkot.

sanka74

A multkor kérdeztem,de nincs most neki.

bmejdz9nu

Az A300 csak nagy teljesítmény motoroknál kell...
(még van egypár... de motorral... mert ugyebár külön nem adok... ha a motorok esetleg nem kellenek... majd akkor lesz csak eladó)
Sanka pedig... gondolom az áttétel miatt... kisebb motorokban gondolkodik...
... és gondolom már meg vannak a motorjai... ezért is előre meghatározta mint tényt az áttételt...

sanka74

Nincsenek meg a motorok,de az igaz hogy kisebb mocikban gondolkodom,a gépem amugy hasonló lesz mint az előző,okulva abból itt nem dirrekthajtás lesz.

bmejdz9nu

Motor nyomaték kérdése a direkthajtás lehetősége...
Mekkora a gép lesz?

Gondolkodtam ma... mivel itt a Tali... és az átvétel lehetősége...(utálok csomagolni :)
Ma még beteszem az utolsó 4db vadonatúj CMC motoromat (kb "400W") az adok-veszekbe... (2000cpr-es gyárilag szerelt profi encoderekkel)
Ha kell valakinek kell ha nem hát nem... Dehát ezek nem olcsók...

sanka74

Igen,ez az előbbi számítások alapján jókora túlmérettel 0,38 Nm.Mivel az előző gépemen az x és y tengellyel semmi gond nem volt elvileg lehetne megint dirrektbe hajtani,a z-t viszont mindenképpen áttételezni kell, vagy 2,5 mm-es golyós orsót kell használni de az meg nem hobby áron van.Nekem a 400 W-os szervó mind anyagilag mind teljesítményre sok.E240 teljesen jók a céljaimra,áttétellel és ha 2048 as encoderrel akkor pedig felezni vagy negyedelni kell(sokkal okosabb emeber szerint ez a jobb megoldás),hogy meglegyen a kellő sebesség is,vagy kevesebb osztású encodert kell alkalmazni.

sanka74

Ja:ez is x és y:750x750 mm Z=120 mm munkaterülettel kell hogy rendelkezzen.Tervezett pontossága 0,05-0,1 mm,az előzőé 0,1mm volt.

sanka74

És ezt most alu elemekből tervezem építeni.

bmejdz9nu

0,38Nm-es motor?... hányas átt.? és milyen emelkedésű orsóra gondoltál Gondolom 5-ös)? Mert azért ez nem épp egy kicsi gép lesz... azt hittem...
Ekkora méretnél már kell a 20-as átm. az órsóból... ha persze nem tudom milyen sebességet azaz orsóforgatási rpm-et akarsz...

sanka74

Az előző gépemen 1605-ös hengerelt orsó volt mindenhol,teljesen jól működött, a z rakoncátlankodott egy kicsit,de aztán az is megjavúlt.A számítások és a sebesség alapján (THK diagramm)elegendő a 16-os orsó is,amennyiben fix/rögzített a kivitelezése az orsónak.

sanka74

http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001257182061936/P8f8sYZzfu1_qJQCD3jA/4940572.jpeg" border=0>

sanka74

http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001257182054044/4940571.jpeg" border=0>

sanka74

Én 1:2 áttételre gondoltam,a fordulatszám pedig 1160 min-1(felsőindex),ez 5800mm/min sebességet jelenet.Igazad van,ha nagyobb sebességet szeretnék,akkor kell a 20-as orsó,de a 2048 as encoderrel és a 5-ös emelkedésű orsóval a mach általi legnagyobb sebesség 60 u/sec.Ha felező áttétel van,akkor felezni kell az encodert is,csak ugy marad meg a sebesség.Ha nagyobb az orsó emelkedése,akkor meg áttétel mellett is erőseb(=drágább)motor kell.Csak hangosan gondolkodtam... a fához 5m/min sebesség ritkán kell. Ha jól gondolom persze a dolgokat.

sanka74

bocsesz,elnézetm a diagrammot:a ford szám 1600min-1 körüli,ha jól nézem,az ott 10 a 3.on.Így egy kicsit változik minden.Az orsó 1000 mm hosszal számolva.