Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter, Péter!:)
"T45 vez.: 1X-es."
Bocs de az én szervómról miért írsz
valótlanságokat? Csúnya dolog hazudni!:)

Természetesen nálam is van választható funkcióban, 1, 2, 4 szorzás, sőt 2 az N-diken
osztás. Valamint 2 a (20 + 4N)-ediken inkremuntumos
abszolult útmérő pozíció logika.
Minezek kb. 5 éve így vannak nálam.
Csak én először egy adott szervó alkalmazást
méretezek, és csak akkor használok 4X-et,
ha az indokolt műszakilag!
Jó lenne, ha legalább az én dolgaimról nem
mesélnél itt össze-vissza.

Egyébként meg szédületes a fejlődésed, kiollóztam pár dolgot az encoder topicból,
amiket anno írtál:

2007.05.28: De akkor "piszok" pontosnak kell lennie..
De erre talán nincs szükség...?.... mert szerintem
hobby szinten 400-1000-es "tengelykontroll" tatálisan
elég... mert még ehhez mechanikát csinálni... ember
legyen a talpán! Persze elméletben jó játszadozni..
de a "valóságshow" az azért más...
2007.06.30.:De én sem vagyok meggyőződve a sokszorozás  
előnyéről...  Elég bonyolultnak néz ki az a "segédáramkor"...
és nem is olcsó...  
2007.07.01.: De a jelfeldolgozást sem éretem
- egyenlőre...ez a 4x dolog... :)  

Na ennyit a szakértésedről, és sületlenségeid
szélrózsaszerű  váltogatásáról. A fentiek
magukért beszélnek.
No comment!:) [#ejnye1][#nyes][#wave]

bmejdz9nu

Van értelme... Hű de ezt most ha elkezdem leírni... 1 nap is lenne :) Nem is biztos sikerülne...
De csak pár sorban...
Ha nagy az encoder felbontása a step jel "szorzása" jobb tengelytartást ad... de vannak hátulütői is...

A Numerator & Denominator... pedig egy igen ravasz megoldás... a gépkönyvet elnézve... és próbálva...
Ezt valahol egy "encoder osztó" és "step jel szorzónak" a párosítása...
De más... azaz léptetési frekvencia és az encoder jeleinek az összehasonlítási számlálók programozása...
Egy szöget ütött a fejembe...
Minden ilyen motorba 2500cpr-es encodert tesznek... = 10.000imp (legújabb pozició vezérlőkben)
Nincs harveresen encoder választási lehetőség a gyártótól a motorokban... csak egy fajtát gyártanak...(2500cpr)

Ez a "Numerator & Denominator" arányinak állításával... gyakorlatilag bármi beállítható...
Azaz, hogy egy tengelyfordulatra hány db. step jelet akarunk adni...
A "Numerator & Denominator"-t 1∼65535 közötti tartományban... a kettő szinte végtelen arányt ad...
Pl. egy forgatónál ahol DC-nél ... 360cpr-as és ennek a szorzatait szerelnénk... a szögpontosság miatt... itt ez is megoldható... stb...

Szerintem aki digitális szervót tervezett az tudna írni róla...
István QDSP DC vezérlőjében is szerintem ez az elv működik... azaz valahogy így...

Na ezekért az egyszerű megfogalmazásokért és ködmentes dumáért mindjárt megkapom a magamét :)

000000000

Szia Laci! Tudod kedvellek én nagyon,
de a talira elhozhatnád a Greatz-el szervókörbe
kötött varrógépszerű univerzális motorodat,
mi is szeretnénk Tőled tanulni!:)

bmejdz9nu

"Egyébként meg szédületes a fejlődésed"...

Köszönöm! Ezt nem is vártam tőled!
2 év látod sok idő! Köszönöm neked a sok infót amit adtál nekem és másoknak!
Csak tudni kell a sorok között olvasni... és máshonnét is infót szerezni... és összeáll a kép...

sanka74

ÓÓÓÓÓ.....már megint elindítottam egy lavinát....a gubancot szó szoros értelemben értettem...a vezetékek gubancára gondoltam elsősorban a dobozban.meg a usec nagyon rosszul volt beállítva.a másik tény:írtam a mozgatott súly 321 N,vízszintes pályán.Ennek a súlynak a mozgatásához nem kell ekkora erő,azt egy egyszerű húzós kilóval meg lehet mérni,igaz ennek van egy jókora tehetetlensége is.Én ezzel a súllyal számoltam + a 130 N eőtolási ellenállásal.Tehát az F=451N a képletben legalább 3szorosan túl van méretezve,ha nem többször,és emiatt lehetett jó a elvileg nem is szervomotor E240 a maga 0,2 Nm-es nyomatékával.De ha ez a gépem odáig készen lesz akkor ráakasztok egy húzós kilót és lemérem a mozgatáshoz szükséges erőt.amennyiben jól gondolkodom.

000000000

Jó helyen tapogatsz![#eljen]

bmejdz9nu

Gondoltam... Nézted az AC PDF-jét?

Nem írják le tisztán miről van is szó...
Csak adnak egy képletet amivel a felbontást és az egy tengely fordulatra mennyi step jelet akarsz...
Neked is így kellene hívnod: Numerator & Denominator... :)  
Mert végül is a te áramköröd sem oszt fizikailag encoder jeleket... és nem is többszörözi meg fizikailag a step jeleket... ha jól gondolom...

Egy két sort írtál erről valamikor... nem írnál többet? Hogy megértsük az elvet!
Ennek a megoldásnak a lehetőségei sokkal nagyobbak mint gondoltam!

AC beüzemelési utasítás totál Anti-Hobysta :)
Kb. ezt írja..
Tedd rá a mechanikára... nyomd meg az AutoSetup-ot a vezérlő és motor megméri a nyomatékot kiszámolja a terhelési inerciát stb...
Ha mégsem tetszik a beállítás...olvasd végik a következő 200 oldalt és csinálj amit akarsz:)

bmejdz9nu

A mozgatott tömeg gyorsítási képessége is fontos...

000000000

Lehet misztifikálni (elnevezni), de szerintem messze nem olyan különleges dolog. Van egy mérleges és a két oldalát megpróbálod egyformán mozgatni (ez is misztifikálás)![#zavart2][#smile]

bmejdz9nu

de... 1∼65535 közötti tartományban... mindkét oldalt...

Electronic Gear Ratio: (Elektronikus áttétel)

Numerator: (számláló)
Number of pulse per 1 rotation of the motor (az imp. jelek száma egy fordulatra... ez lehet az "encoder osztás"?)

Denominator: (nevező)
Number of position command pulse per 1 rotation of load shaft...(a pozició jelek száma egy fordulatra... ez a "step jel szorzás"?)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsung_CSDJ_elGear_141page.jpg" border=0>

000000000

Azért egy 65535-ös Step szorzás eredményét megnézném...

bmejdz9nu

Hát ezaz... de nincs korlátozva... mert akkor nem lenne 1∼65535... Persze a default az azonos: 2048...

x4rhew5r3

Ezt a megadási formát sokan használják. Például a kézi-terminálon nem tudsz lebegőpontos számot megadni, ezért két egész szám hányadosaként tudod bevinni a kívánt áttételt. Más példa, a programozási nyelvekben is használják számok  pontos tárolására, mert lebegőpontosan csak 2 pozitív és negatív hatványokból előállítható számok ábrázolhatók pontosan.

Én is ezt alkalmazom az áttétel megadására a jobb felső sarokban:

http://freecnc.hu/Kepek/DC_Servo_mini/Kliens.JPG" border=0>

fs9s63xkf

Azért hajlamos vagy túlbonyolítani a dolgokat :)
Ez egy egyszerű tört szám, aminek általában vannak határai . A miénkben, például 1/200 és 200 közé lehet állítani. És azért lehet beírni ekkora számokat, hogy ne kelljen annyit számolgatni :) Az 1/2-helyett beírhatod a 25000/50000-t... Na meg persze, hogy az esetleges nem egész számokat minél pontosabban lehessen megadni.

Kíváncsi leszek, hogyan fogod beállítani ezt a vezérlőt, mert ez fülre már nem fog menni :)  Ha lesz idő a talin, megnézhetjük szoftverrel, hogy mit alkottál :)

bmejdz9nu

Majd szombat este ezt a megoldást... ki részletezzük egy bor mellett :)