Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

"DC moci 5(saját) + 0,384 + 0,95 kgm2-tel"
Te jól is meg rosszul is írtad...:))
De tudom én, hogy ezek csak elírások Nálatok,
csak sajnos nem mindegy hogy 1 Ft-ért veszek
egy csavart, vagy 10.000-ért. Rend a lelke
mindennek, ha már adatokat írunk!

Mellesleg ez a példa nagyon jó mutatja
Varsányi "fafejűségét" is, nem érti, mi a
négyzetes hatás szemben a lineárissal. Most is
sak a tömeget emlegeti, holott sokkal fontosabb
hogy mekkorák az elemi tömegek inercia sugarai,
amiből aztán integrálással kiadódik egy
forgástest J-je.

x4rhew5r3

Igen, ez más típus. Érdekesség kedvéért eljátszom ugyanezt csúcsnyomatékon...

bmejdz9nu

Az áttételt meg egyenlőre hagyjuk...

1. Szíj minden bajával és hangjával és költséges, munkaigényes, kétoldali csapágyazás stb...  
Jobban kopik mint a szénkefe :) A szíj és szíjkerék fogazás pontossága nem C3-as mint egy köszörült golyósorsó :)

2. minőségi, ipari Planet Drive... most akartam venni az Ebay-on (persze csakis újat) ... de sokkal drágábban végezte mint egy szervó motor!

Ennyit az áttételről... Ha valaki valódi pontosságot akar...

bmejdz9nu

Számold ki... minden adott...

x4rhew5r3

1:5-ös, igaz használtat sikerült vennem 400W-os AC motorral. Ha sürgős, kölcsön (hosszú futamidő:)?

bmejdz9nu

Nekem ilyenek vannak és voltak... azt a másikat nem értem... Valami nem ok. benne... A Yaskawa DC-je is többet tudnak...

000000000

Péter!:) Te eleve baromságból indulsz ki.
Minek is 400W-os mellékhajtás egy gravírozó de még Hobby CNC forgácsológép hajtáshoz is?:))
Innentől kezdve zsákutca az egész bazi nagy
motormániád, és a Fórum félrevezetése.
Hiszen arról beszélünk, ami nem is kell.
Akkor meg mi van??? Azaz eleve sületlenség
az egész nagy motor görcsöd, valószínűleg
kiskorodban túl sokat játszottál lendkerekes
autóval.:))[#nyes]

bmejdz9nu

Használt HD-t nem veszek = Használt PlanetDrive-ot sem...
A motor lehet még-még használt... mert a DC-ben max. csapágycsere kommutátor felszabályozás és ok...(AC-nál csak a csapágyak mennek tönkre)

A Planetary áttételeknek (adatlap) van egy élettartamuk... Ha azon túl vannak... nem igazán lehet mit csinálni...
Azaz a szöghibájuk megnő = pontatlan gép = kottyanás...

Egy új az Ebay-on több mint 200-300 Euro (pl. 1/3-as)... egy használt pedig... ki veszi meg?:) Használt motoron szokott.... a motor kinyerhető :)

bmejdz9nu

Nem gravírgépről van szó... számolj...AC/DC... nem kell a rizsa :) https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Animalt%20CNC%20k%e9p/progress.gif" border=0>

fs9s63xkf

1000mm hosszú 25x10-es orsó, direktbe, csúcsnyomatékkal:
AC: 17,14 ms
DC: 17,38 ms  

x4rhew5r3

Egy másik katalógust sikerült megnyitnom. A típusszám mögött van még egy EL8 végződés.

Frissítettem a táblát. Áttétellel még így is veri a kisebb csúcsnyomatékú AC a DC-t. Persze ez számháború, de lényeget szépen mutatja.

s7manbs8

http://www.ms.sapientia.ro/~martonl/Docs/Labs/RI_L9.pdf" TARGET=_fnew>Inercia függése a tömegtől és a forgó mozgás tengelyétől

2. oldal.

s7manbs8

tengely középpontjától való távolságtól...

x4rhew5r3

Ezek túl vannak... Nem véletlenül dobták ki. De azért még így túlhajtva sem ők lennének a leggyengébb láncszem:)
Nem lehetett kihagyni, 3 komplett vezérlő+motor+PlanetarDrive.

000000000

Persze, hogy nem. Csiki sem gravírozgatott
az "Ezt készítettem a CNC gépemmel" topikban
#1075, ennek ellenére fele-harmada akkora
mocikkal teszi.
Én a helyedbe a nagystílű és lehengerlő
szövegedet félretenném, sokkal hasznosabb
lenne, ha elővennéd az általános iskola 8.
osztályos matekkönyvet, és megnéznéd
az y=x, és az y=x2 függvény ábrázolását,
jellegüket. Utána aztán kezdhetnéd szép lassan
megint újra felépíteni szervotechnikai alapismereteidet.:))