Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem igazán értem...még... de meggyőzhető vagyok! Be fogom ismerni a "tévhitemet"...

Nem számolnád ki arra az orsóra amit leírtam... a mozgatott tömeg legyen szinte nulla azaz az csak anya...

Bizonyításra (?), hogy a forgatott tömeg számít(hat)...

Egyébként a 16/5-ös orsó egy ekkora motorra nagyon vékonyka :) főleg 1 méteres fesztávra és 2500rpm-re... azaz belengene....
Mert ezt már próbáltam...  

Jól számolj mert elviszem ezt a tengelyt egy próbapadon... igaz csak 30A-t tudnék adni neki az A300-al... de lehet, hogy szerzek egy 40A-es Dc vezérlőt :)
Aztán 2500rpm max. alapon... 500 táv ide 500 táv vissza melyik mennyi idő alatt :)

000000000

Bocsi, hogy közbekotyogok de érdekes volt a fejtegetés és engem csak az a két progi érdekelne amivel ezeket ki lehet számolni. :)

x4rhew5r3

A számolást a valamikor készített "szekerce" Excellel csináltam, és következő táblát gondoljuk végig józan paraszti ésszel.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/ACDC.jpg" border=0>

svejk

Nem ártott volna leírni a jobb megértés végett. hogy a motorok inerciája mellett a példában szereplő orsó inerciája 0,384 kgcm2
a mozgatandó tömeg motorra redukált része pedig 0,95 kgcm2.
Tehát az AC moci 0,173(saját) + 0,384 + 0,95 kgcm2-el száll szembe, míg a DC moci 5(saját) + 0,384 + 0,95 kgcm2-tel győzködik.
Látható hogy a terhelés elhanyagolható szinte a DC sajátja mellett, vagyis a DC szinte csak saját magát gyorsítja-fékezi, míg az AC nál már jelentős a terhelés, vagyis a gyorsítási-lassítási energiát a mozgatandó tömegre fordítja.
És itt jön képbe még az áttétel hogy a motorra nézve minél kisebb legyen az orsó+tömeg tehetetlensége. (ez egy négyzetes öszefüggés az áttátel javára)

x4rhew5r3

Én is ezt mondtam Péternek, hogy hiába nagyobb a nyomatéke (ami nem is igaz minden esetben), de azt a nagyobb nyomatékot saját maga emészti fel.
Mert nagyobb a "lendkereke", vagyis a tehetetlensége, hogy Pétert idézzem.

fs9s63xkf

Az egyik egy excel táblázat amit valaki készített innen a fórumról, de már sajnos nem emlékszem hogy ki!
A másik pedig a VisualSizer Pro amit megtalálsz a Szervo homokozó topicban, #99-es hozzászólás.

000000000

Köszi. Menyek és megkeresem.

ukcge40u

Nemsokára a Mach3 is megy magyarul.

Szalai György

Nagyon tanulságos volt! Én is köszönöm nektek.
Nem tudjátok véletlenül egy 400W DC tárcsa motor adatait is összehasonlítani?
És de jó volna egy közkézen forgó számolótábla.

000000000

"AC: 0,173kgm2 DC: 5kgm2"
Miket írtál Te????:)) Valami nagyon nem stimmel.
Talán a tízezerszer kevesebb az már igaz
lehet...    

fs9s63xkf

Hupsz, valóban! De csak sajtóhiba, számolni jól számoltam. Innen meg lemaradt a c betű.

Szóval akkor helyesen: AC:0,173kgcm2 DC:5kgcm2

svejk

Tényleg... nekem fel sem tűnt, hanem automatikusan beírtam a helyes mértékegységgel a #8675-be :))

bmejdz9nu

svejk

Szervohomokozó #1 :)))
Ha nem Te számolod hanem csak beírod az excellbe akkor sosem érted meg... de az is igaz legalább nem tévedsz. :(

bmejdz9nu

Egyszerűen fogalmazva...
Van egy-egy pl. 400W-os motor...
A DC-nek kb. 2Kg a forgórésze az AC-nak pedíg 0,5Kg... (ezt nem mértem :)

Teszünk mindkettőre egy "4kg-os lendkereket"...  
A változás forgórész + lendkerék (azaz orsó): DC=6Kg ; AC=4,5Kg...

A cél a "lendkereket" minél gyorsabban 2500rpm-re forgatni!

DC csúcsnyomaték: 12Nm az AC pedig 4,8Nm... számoljatok...  
A lendkerék csak nagyobb lehet... pl. egy 32-40-es orsó átmérővel... ill. a mozgatott tömeg ...