Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Miféle program ez a Mach, hogy lépést veszt?:)
Szerintem ha ez tényleg így van, ez nagy hibája.
Ha ugyanis egy proginak kevés a HW, vagy
butaság a beállítása írja ki hibaüzenetnek,
vagy fusson lassabban, de baromságokat ne
csináljon sunyi módon, mintha minden oksi lenne.
A 100 csilivili grafikus ablak között egyet
igazán fenntarthatna ilyen hibajelzésre!:))

000000000

A Mach3-ban van Watc-Dog figyelés ami ezt hivatot megakadályozni. Persze ezt be is kell kapcsolni ahhoz, hogy működjön.
Az én tesztjeim nem igazolták a 100%-os CPU terhelés bekövetkezésekor lépésvesztés, csak időzítés felborulását (akadozások léptetés közben), viszont mivel az időzítés ilyenkor már nem kontrolált, a vezérlő veszthet impulzusokat (főleg irányváltás pillanatában kiritikus a dolog).
A Watc-Dog rutinnak is kell egy kis idő, mivel őt is a CPU futtatja (nem független mindentől).
Mach-nál alapvető követelmény, hogy soha ne fusson 100%-os CPU terhelésre (ezt kellő Proci teljesítmény megadásával és a tiszta környezet megteremtésével kell biztosítani).

Nemes Mihály

Nem csak Z lép ell, épp az lépp el ami éppen mozog mikor a hiba történik, most pl 3 szor is a Z tengely ment el, mert közelítés közben vesztett (lépést). jelet.   a Mechanika nem hibázik ez 100% ezt már korrában ki lett mérve
a Dir Puls 3uS
csak az a fura hogy egy 1.6 GHZ gépet a Mach ennyire le fog 45KHZ kernel sebességel, úgy hogy jog tista a Windfos, és ezen kívül semmi sincs rajta, se net se hálózat csak a szimpla gép  512MB ram-mal.  de szerintem a Gigabyte es alaplap egy rossz ezért terhelődik a proci . és itt lessz a gond,  kár hogy ezt a hibát nem lehett kiküszöbölni.    

000000000

Igen sajnos ez eléggé alaplap (pontosabban Chip-Set) függő. Ne feled, van olyan alaplap, notebook amin egyáltalán nem is megy a Mach!
Az is számit, milyen Mach3 felületet használsz, milyen felbontásban, mert minnél több funkció, számláló, Brain szál fut, annál jobban terheli a CPU-t.
Ami még fontos, hogy minnél több tengelyed aktív, annál drasztikusabb a terhelés (pláne G-kód szimultán futtatásával)!
Ha gép 3D-s, ne legyen 4,5,6 tengely feleslegesen bekapcsolva...

x4rhew5r3

Igen, aztán nekem is beugrott....

bmejdz9nu

Az Ádámnak volt egy érdekes "csúszása" az A300-al...
Megoldódott amikor a motor vázát biztosan és fémesen összekötötte a mechanikával (GND -test) és a vezérlővel...
(encoder jel vezeték árnyékolását csak a vezérlő oldalán szabad bekötni...)
Képek kellenének a gépről... a kötésekről...

fs9s63xkf

Hello!

Leírnám a tapasztalataimat, amit a servo elcsúszás, túllövés ügyében tapasztaltam:

A túllövés a legegyszerűbb, vagy nincs jól beállítva a servo, vagy nem jól van illesztve szegény motor és csak szenved... Ez persze nem okoz "elcsúszást"!!!!!!!! Csak mikor pl megy z-ben lefele tovább megy mint kéne és "gödröket" csinál a felületbe. Vagy XY-ban a sarkok lesznek furcsák, lehet látni, hogy tovább megy mint kéne és úgy jön vissza.

Az elcsúszás az egy macerásabb ügy. Olyat még nem tapasztaltam, hogy ilyen módon a Mach3 adott volna ki rosszul jeleket, akármennyire is szeretné Tibor45 :)

Vagy a step/dir jel szélességekkel van gond, nem mindre "reagál". A Gecko-nak 3,5us van előírva minimum ha jól tudom, de 5us-al tuti nem lehet ilyen probléma!

Vagy a step "Low active" állapotát kell megfelelően beállítani. A low active becsapós, mert látszatra semmi különbség nincs, csak elcsúszik egy idő után :) Ilyenkor az indulásoknál, gyors irányváltásoknál veszhet el 1-1 lépés.

Vagy zavarok keletkeznek, és vagy nem érkezik meg az encoder jel vagy plusz jelek keletkeznek. Megfelelően árnyékolt kábelek segíthetnek a problémán, vagy ahogy sneci is írta a szimmetrikus jelátvitel is jótékony lehet.  

Vagy a step jelek vesznek el zavar miatt. Ehhez azért igen nagy zavaroknak kell lennie a dobozban, hisz általában elég rövid kábellel kötjük be.

Persze van még a mechanika elcsúszás is de azt kizártuk ha jól tudom.

Én ezekkel találkoztam, persze még lehet más is :)

Üdv.:
   Tibor Zoli

Nemes Mihály

Én sem azt mondtam, hogy a Mach ad ki rossz jeleket, de szerintem 97 98 100% proci mellett  ha Windows időközben valamit szeretne futattni ..De ezt a Bill-i csávó teljesen kizártnak tart  :) persze tegyük fel mégis lehetséges lenne akkor windows át veszi a proci felett az irányitást , szóval más lessz a prioritás!  gondolom ez a kis megingás teszi lehetővé az elcsúszást.  

fs9s63xkf

Kétlem, alacsony sebességen is elcsúszik? Próbáld ki másik géppel, vagy egy másik párhuzamos port-al. Egyébként a 45kHz-et bírnia kéne, vagy fut ott még valami, vagy tényleg nem szereti az alaplapod a Mach3. Egyébként szerintem ha a folyamat leáll, mert valami mást csinál épp a Win, akkor ugyan onnan fogja szerintem folytatni, nem hagy ki 10-20 lépést, hiszen nem megy a folyamat... De hagyjuk, ez nem ebbe a topikba tartozik, úgyhogy a servoval lesz itt a gond :)

000000000

Szia Zoli! Régen írtál, Téged mindig jó olvasni!
"..akármennyire is szeretné Tibor45 :)"
Nem szeretnék én semmit, eleve azt írtam,
ha ez tényleg így van.:) Már pedig Nemes Úr ezt
tapasztalta annál a gépnél.. vagy jó a progi, és rossz a szervónál valami. Majd kiderül
idővel. Pl. én a helyében megnézném egy másik
PC-vel, másik vezérlő progival, ugyanezt
produkálja-e...., ebből már
sok minden kiderülhetne, akár a hiba meg is
szűnhet.:)

ukcge40u

A feladatkezelőben meg tudod nézni, hogy éppen mik futnak a Winfoson.
Egyébként melyik Wint használod?
Van egy program, a neve nLite. Ezzel tudsz magadnak olyan telepítő lemezt csinálni, amivel csak a CNC-hez használt dolgokat telepíted fel.
Magyar nyelvű.
El fogsz csodálkozni, mennyi mindent telepít fel alapból, és azok időnként terhelik a gépet.
Optimális esetben akár 10-20% procierőforrást is nyerhetsz.

A jogtiszta telepítőddel használva teljesen legális.

bmejdz9nu

Egy (nagyon) rosszul méretezésből adódóan még a "csekély" 128bitből is ilyen túllövéseket tud okozni...(?)
Szerintem ha a Gecko-nál (G320 "sima":) már látható hibanyomokat hagy a munkadarabban az úgyis előbb vagy utóbb leoldáshoz vezet... teszi a dolgát... nem engedi...
Itt valami zavarjeles probléma lehet... ahogy írtam a #8602-ben...  
Hogy a Mach így hibázna... nem hiszem... de se perc alatt ki ehet probálni a WinPC-NC Economy próbaverziójával... www.lewetz.de

000000000

Alapvetően a setup-ot éa zavarvédelmet rendbe kell rakni, utána lehet csak tovább lépni! A Setup-ot mindig a gyártó előírásainak megfelelően kell elvégezni!
A zavarvédelem már jóval összetettebb (lásd frekivátós környezet)...

sanka74

A kernel speed 25Hz,a minimum pulse width 3, a direction prechange 1. Alacsony sebességnél és gyorsulásnál is elcsúszik a Z,de csak a z,mint azt látjátok a tesztekből is,gyalogbéka Z tengelyem van.Adom a videokat,az egyik a cut3d levél marása,mérete120x60 mm körüli,a másik pedig a varrógép üzemmód,itt is kúszik a z lefele,pedig csak 1 mm-t mozog,nem pedig 1,123456789mm-t, ezzel is kipróbáltam....

sanka74