Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Akkor a dupla mozgatott tömeggel le is rontottátok a Z dinamikáját pont a felére.

sanka74

Igen ezen én is gondolkodtam, a rajzgépeket is igy oldják meg hogy súlytalan(idézőjelben)legyen,de én azon aggódom hogy a gyors mozgásokat ez hogyan tudná elviselni? a rajzgépen nem lehet nagyon gyorsan mozgatni..

sanka74

A hangolható légrugó mekkora?ugyanis ezt nem terveztem bele a mechanikába,és ha nagy hely kell neki akkor nem fér el.Ez olyan mint a gázteleszkóp??

000000000

Ne rontsad el a gépedet ilyesmivel, inkább tegyél fel rá nagyobb motort a "Z"-re.

4um5b65d

A légrugónál is ugyanaz van mint a súlynál, lehet, hogy még rosszabb is. Szerintem nagyobb a súrlódása is a gumik miatt.

4um5b65d

Valamit valamiért. Ha kicsi a motor akkor nem lehet minden "kánaán" egyszerre a miénk....

Szalai György

A hangolható légrugó nem varázslat.
Nem drága, kicsi a súlya, kicsi a tömege, kicsi a súrlódása, és pont akkora ellenerőt képvisel amekkorát kell.

Egy pneumatika munkahenger, aminek a dugattyú átmérője akkora, hogy pár légkör nyomáson ellent tud tartani a Z mozgó tömegének.
Azt felapplikálni a Z orsóval párhuzamosan.
Összecsövezni egy könnyű légtartállyal, aminek a térfogata vagy tízszerese a munkahenger kitolt állapotú belső térfogatának.
A tartályt egy autókerék szelepen keresztül addig pumpálni, míg pont megtartja a Z-t.
Kész.

Palacknak remek a szódás is.
Munkahengerrel tele van a Vatera.
Szelep van az ellenséged autóján.
Csövet ne a pálinkafőzőből szedd ki.

x4rhew5r3

Tisztázzuk a dolgokat. Azért kell az ellensúly, hogy kikapcsolás után ne zúgjon le Z, vagy azért is mert nem bírja a motor?

sanka74

A motor birná mert,mert mozgatja,"csak"belegyalogolt a felületbe egy 3d képmaráskor.Gondolom azért mert nincs egyensúlyba a két irányba kifejtett fogatónyomaték.

x4rhew5r3

Ha menet közben gyalogolt bele, akkor az valami mástól volt. Ha rendesen működik, akkor szervóval nem tud "elsodródni" mint ahogyan egy léptecs kihagy lépéseket. Kéziben mozgatva a Z-t mondjuk 3000mm/perc sebességgel felfelé és lefelé is ugyanúgy viselkedik? Ugyan azzal a sebességgel megy felfelé is? Ha felfelé elengeded a billentyűt azonnal megáll?

Szalai György

Nem nagy a súrlódása, mert akkor nem érdemelné meg a pneumatika munkahenger nevet.
Választhatsz vékonyabb dugattyú átmérőjű munkahengert, akkor még kisebb a súrlódás, de ugyan akkora Z tömeghez akkor nagyobb nyomásra lesz szükséged. Kicsit számolni kell.
A tömegtehetetlensége is kicsi, mert könnyű a dugattyú a tolórúd és a levegő is.

000000000

A motorod csak kicsi, ha nem bír a mozgatott tömeggel. Milyen előtolást adtál neki?

x4rhew5r3

Biztos írtad, de nem találom, hogy mekkora a motor tápfesz.

sanka74

67 V DC a motor tápfesz,igen lefele és felfele is ugyanugy mozog,csináltam varrógép  tesztet,g91;g1 z1,123456789;g1 z-1,123456789;m47
ezzel ismétli a progit,fél perc alatt belegyalogolt 0,3 mm-t,van róla videó is csak nem tudom feltenni....ha ránéznétek.A gain-dampingal ez volt a legkevesebb amit be tudtam állítani.Az nem lehet hogy a felfele történő mozgatáshoz sokkal nagyobb nyomaték kell mint a lefeléhez? Igaz az hogy nem veszt lépést,de gondolom a hibák összadódnak egy ilyen varrógép üzemmódnál.Vagy rosszul gondolom?

sanka74

a z-nek 19u/sec az előtolása, az acces pedig 200