Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

A sok csacsogás között elveszik a DC gyerek:)

fs9s63xkf

Itt vagyok én, olvasom rendszeresen a fórumot, csak mostanában nem nagyon van időm írni, meg aztán megoldatlan probléma sem sok van :)
Épp most készítünk egy kis "teszt padot", amivel különböző motorokat (DC, BLDC, AC) és különböző vezérlőket tesztelünk majd. Mindent ki szeretnék rajta próbálni, a 20-as orsótól kezdve az 1:4-es áttételig, különböző terhelések mellett. Kitalálok majd konkrét teszteseteket amin minden motor-vezérlő párosnak át kell esnie és dokumentálom az eredményeket. A végén pedig megállapítom amit már eddig is tudtam, hogy az AC servo-nak nincs párja :)  
A tesztesetekkel kapcsolatban majd magánban lehet hogy kereslek...

fs9s63xkf

Hát erről a 128-ról nem lehet Téged leszoktatni :)  
Mit nem adnék érte, ha annak idején a Gecko-nál legalább az 512-es szám mellett tették volna le a voksuk :)
Na látod, a 128 megint semmire nem jó: Túllövéshez nagy, gyorsjárathoz meg kevés!! De mellesleg a hibatároló nem arra hivatott, hogy a túllövéseket megakadályozza. Nem is értem hogy hogyan vontál Te párhuzamot a kettő közé. Ha 64 lenne a hibatároló akkor szerinted fele akkora hibákat csinálna ugyan az a rendszer? Nem. Már mondtam, de az AC servoink hibatárolója +-50000-re van állítva és így is sokkal kisebb hibákkal dolgozik marás közben mint 128! Ha meg véletlenül jön egy G0 parancs és mondjuk 15 ms alatt fel kell gyorsítani 10m/percre akkor akár belecsaphat a 200-ba is, de hát kit érdekel!
Az értékeket csak úgy kitaláltam, még mielőtt beleköt valaki!
Na mindegy, ne menjünk megint bele, majd az új Gecko megoldja ezt a problémát is...

000000000

A léptecsekkel nincs freki gond, a25KHz bőven elég.

bmejdz9nu

Magyarul is megy természetesen... (Paraméterek - egyéb - nyelv - magyar...) + sok nyelv...

000000000

Oksika, keress nyugodtan. Ha tudok, szívesen
segítek.

bmejdz9nu

Mert mit tud az AC olyat amit a DC nem? Erről írhatnál...
Most próbálom mindegyik hajtás lelkivilágát megismerni...

1. Léptető (nem leírva!)  
Előny: Alacsony fordulaton nagy nyomaték, egyszerű kábelezés.
Kisebb nyomaték igényű hajtás rendszereknél kedvező ár (kb. 2A-es hajtásig)
Hátrány: esetleges lépésvesztés - de egy jól belőtt rendszernél kevés eséllyel...

2. DC motoros szervó.  
Előny: Fordulatszámtól független állandó nyomaték, nagy csúcsnyomaték lehetőség, kis fordulaton is jó nyomaték.
Hátrány: Szénkefe kopás sok ezer üzemóránként? Mondjuk ez hobbyban nem éppen nagy baj...

3. AC motoros szervó.  
Előny: gyors reakciók a kisebb súlyú forgórésznek köszönhetően.
Hátrány: a nagy teljesítmények ... azaz "Wattok" nagyobb fordulat számoknál jönnek csak... azaz átt. szükséges, vagy nagyobbat venni... Kisebb csúcsnyomaték mint DC-nél.

Tehát mikor melyik... milyen a feladat...

Mondjuk a Kami marógépem mozgatásához legszívesebben léptető motorokat tennék... Csak 8Nm-ben számolva motor+vezérlő drágább mint a DC szervó. Viszont a direkthajtás megoldható.

A DC szervót egy közepes-nagy gépen érdemes  alkalmazni...

Az AC szervót pl. egy gyors mozgású gravírgépnél ill. egy könnyebb felépítésű 3D maráshoz tervezett gépnél... vagy SMD ültetőnél...
Látványos...

Szerintem...

bmejdz9nu

Hagyjuk ezt a 128-at... "sajnos" :) az új Gecko G320X-nél már a minimum is csak 256...(max. 1024)

Szerintem jól kell méretezni a rendszert... főleg nem alá és akkor semmi gond az "égatta" világon :)
De ez a hobbystáknak sokszor nem sikerül... De erre a "piaci kívánalomra" a Gecko is "rámozdult" (6 év után! :)
Nem old le... nem idegesíti a hobbystát... és lassabb járatnál talán úgyis kisebb pályahiba várható... "szerencse" kérdése(?) :)
De talán a hibajel kimenetet monitorozza... vagy észreveszi a munkadarabban, hogy nem pontos a pályakövetés...

x4rhew5r3

Nem akarok a prekoncepciós listáddal vitázni:) csak arra a hívnám fel a figyelmedet, hogy csúcsnyomaték a gyors váltásoknál kell. A nagyobb csúcsnyomatékot a dc motor saját tehetetlenségének legyőzésére fordítja, így a nem sok előnyöd származik belőle.

sanka74

http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001255507800515/4900710.jpeg" border=0>
Itt hol van a nyelv?Vagy nem jót töltöttem le?

bmejdz9nu

De, de csak nyugodtan vitázzunk! Erre van a fórum! Tudod, hogy fafej vagyok de "sértődős" nem...

Először képzeletben csináljunk egy hajtást pl. egy méteres 20mm-es átm. 5mm-es (vagy 10) orsóval DC-val és AC-vel...
Én a "200-300W-os" DC-t rákötném direkt...
Te is direkt rákötnéd az AC-t? 200-300W-ost erre?
Mertugyebár a a forgórész súlya a DC-nél kb. 1,5Kg az AC-nél 0.8kg... de az orsó "lendített - forgatott" súlya... na innét induljunk...:)

bmejdz9nu

Parameters...Misc... Language...Magyar.

x4rhew5r3

Most mennem kell, de délután jövök...
Én sem tudom a választ, de nem a súlya az érdekes, hanem a tehetetlenségi nyomatéka...

sanka74

[#falbav]de buta vagyok..Köszi!Itt nem kell beállítani a step-dir kelek hova menjenek,meg a többit mint a machnál??

sanka74