Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

AC van olcsóbban:) A DC mindig is drágább volt. mert nagyobb rá a kereslet?
Persze, ez sok érte.

bmejdz9nu

Igen... ezt akartam ill. próbáltam végül is leírni a #8709-ben!
Tehát hajrá AC...:) Mert kell... mert abból jobb a "felhozatal"... (talán) ez a jövő!
Ha az AC-val előbbre járunk mint a többi hobbysta a világban... azaz ... gondolom érted...

Nem vagyok AC ellenes... csak próbáltam "tisztába" tenni a dolgokat...
Azaz ha AC van... az még önmagában nem egy "csoda" ... lehet, hogy egy "kényszer" mert ez van, ezt lehetet beszerezni...

Talán mert az AC-nak van egy "misztifikálása"... pedíg sem jobb sem rosszabb (mikor, mihez) mint a DC...

Azokat az AC-kat amiket vettem... azért vettem, mert olcsóbb volt... (egyben: motor+vezérlő)... meg egy kis "anyagismeret" céljából...:)

bmejdz9nu

Psychobilly itt vagy?....#8696... ezt folytatni kellene...
Mert ugyebár én egy szép "méretes" golyósorsót adtam meg számításnak... 400W/400W... stb...

De - azóta filózgattam ezen a DC kontra AC forgórész tömeg stb... dolgon...

Nézhetnénk egy kisebb gépre is egy példát...
Ha jól emlékszem írtad (vagy mondtad), hogy a Talin látható gépetekre feltettél AC motorokat...(vagy más ver. számúra)
Ha jól rémlik a "150W"-os DC-k helyett "100W" Ac-k kerültek...

Ennek az "eredményei" milyenek voltak... mert ott, ekkorában vernie kellene a DC-t az AC-nak... ha jól gondolom a dolgot...

fs9s63xkf

A mostani gépen 400W-osak vannak, ha minden igaz, akkor visszük a gépet a találkozóra :)
Régebben az egyik X tengelyre próbáltuk rárakni a 100W-os AC-t de sajnos nem bírta direktben. Annak az inerciája nagyon kicsi, csak 0,036 kgcm2. Magának az orsónak 7szer annyi az inerciája és akkor még a mozgatott 15-20-kg sehol nincs. És sajnos csak akkor tudom beállítani rendesen a vezérlőt, ha a terhelés inerciája nem haladja meg a motor inerciájának a 2,5-szeresét (a 400Wos motor esetében, a 100W-osat még nem próbáltam). Lehet, hogy csak én vagyok a béna, de az is lehet hogy rá kéne kötni külső regeneratív ellenállást ( hogy hívják ezt magyarul??? ) és akkor jobb lenne a helyzet, ez ügyben még konzultálok valami okosabb emberrel :)
Szóval oda már áttétel kéne, csak az meg egyelőre nem akar összejönni...

000000000

"regeneratív ellenállást ..."
Fék ellenállást?

bmejdz9nu

Ahogy gondolom 16-os orsó volt 5-ös em. és kb. 4-500mm hosszú...
Hát igen... iszonyatos sebességet is csinált volna... talán feleslegesen...
Mit veszel alapul az AC-nál... 3000rpm-es "üzemi" fordulatot vagy többet? (5000-et is tudnak)
Jól lenne pl. 1/2 vagy 1/3-as tökéletes átt... ami kicsi és kompakt ... PlanetaryDrive...

Egyébként találtam egy német cégnél, megfizethetőt...

http://www.alphira.de/menuaction.html?actionCommand=category&categoryPK=SzVxHReGJNknZmiKErLRH9-142" TARGET=_fnew>Link: www.alphira.de

Talán használható lenne... az egy lépcsős 5Nm-es kimenető max. 20 szögperc hibát csinál. Sajnos a legkisebb 1/5-ös áttételű...
Viszont "nagyon jó áron van": 175 Euro netto/db.

A 20 szögperc hiba:
Azaz egy 10-ös em. orsón... mert az 5-ösön már lassú lenne a gép(?) max 0.01mm.... vagy? jól számoltam?

http://www.alphira.de/medias/0eJadQwTmWgOBcfsKQPGhe-30.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Jobban mondva egyet veszünk... azután másoljuk :)

bmejdz9nu

4-es emelkedésű orsóval még nem próbáltad a 100W-ost? annak a súlya is kisebb mert ha jól tudom csak 14-es átm. Vagy biztos reménytelen...?

Riboga

Egy régebbi Yaskawa doksiban olvastam, hogy kisebb regeneratív terheléshez javasolja a vezérlők DC busz feszültségeit összekötni. Így a többi motor emészti fel a keletkező többlet energiát.

000000000

Sziasztok!
Kicsit komolyabb kivitelű nem csak hobbyszinten megépülő 2x6 os lángvágóhoz milyen meghajtást javasoltok? DC servo ill léptetőmotorost?
Műszakilag.  

4um5b65d

Logikailag levezetve a dolgot, mivel úgy sem fogsz a lánggal nagyon rohangálni, szerintem a léptető is bőven elég lesz....

000000000

tudna valaki segíteni? van 3 japan servo motorom és nem tudom használható-e cnc-hez leirom amit ki tudok olvasni a cimkéről:
gear motor 50/60hz, 208-230v, power output 2,5w
4 vezetékes
ezzzel tudnék vezéreli cnc-t?és ha igen milyen vezérlővel?

Szalai György

A CNC vagyis Computer Numerical Control nagyon széles felhasználási terület.
Ezen belül a motorod alkalmas lehet sok feladat elvégzésére.
Arra viszont, amit itt a fórumon látsz, (megmunkálógép dinamikus mozgatása) szerintem alkalmatlan.
Előtoló motornak (egyenletes sebesség) alkalmas. Ráadásul közvetlenül konnektorból, 230Voltról táplálható, vezérlő és tápegység nélkül, ami nagy előny néha.
Csak egy kicsi segédfázis kondenzátor kell hozzá, még forgásirányt is válthatsz rajta.

000000000

köszönöm a válasz én is attól tartottam hogy dinamikus mozgatásra alkalmatlan szerencsére van pár kicsi léptecsem is igy marad az már csak valami használt vezérlő kellene

Szalai György

Talán találsz a találkozón.
Ha esetleg vezérlőt mégsem, bajtársakat (probléma társakat) biztosan.
Ki ne hagyd!