Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Mit mondjak... Nem volt túl nagy gond beállítani... mármint az alapot...
Az encoder és motorkábelek házi legyártása nehezebb volt :) Kitalálni melyik vezeték melyik :) Mert nem írják a gépkönyvben...

De ugyebár a Gain menüben is legalább 5 paramétert lehet állítani...

Terhelés azaz próbapad nélkül meg mi értelme? Csak játszadozás... pörget - játszik - eltesz :)

Ja... játszadozás... és csalódás...
Sajnos mozgás közben nem lehet finomhangolni... azaz meg kell állítani...
Egy potikhoz szokott hobbystát ez nagyon megviseli :)

A kerek számok...
2500/12500 adta a 4X módot...azaz/vagy 4 szeres valamit...
Na és az mindegy hogyha 250 és 1250 lenne a két érték? Gondolom erted mire gondolok... csak az árány számít? semmi más? Ezt nem híszem...

fs9s63xkf

Csak az arány számít, neki édes mindegy, hogy a 0,5-öt hogy adod meg, 1/2 vagy 20/40...
Ha szorozni kell akkor csak a Numerator-ba szoktam kettőt vagy négyet írni (vagy ami éppen kell)....  
Mellesleg ezt menet közben lehet változtatni :) Van négy számláló és egy nevező. Van két bemenete amivel menet közben tudok váltani! Persze ez mind nem ér semmit, amíg a szoftver nem támogatja, de ami késik nem múlik :)

s7manbs8

Most így erről jut eszembe, hogy pl. a normális programokban hozzá lehet rendelni funckiókhoz billentyű kombinációkat és egyéb parancsokat, és egy másik megfelelő programmal, pl. tudod tekergetni potival egy olyat nem is tudó program funkcióját. Persze legyen aki ezt megcsinálja.

Pl. van az infrával működő Girder meg hasonló programok, annak a vevőjét szimulálva akármilyen parancsot adhatunk a gépen futó bármelyik programnak. Nem is rossz ötlet, csak hangosan gondolkodtam.

bmejdz9nu

Tehát csak az arány.... érdekes...
Akkor valószínűleg nem az enc/step számlálókat állítja azaz sokkal nagyobb akkor számláló páros... mint a ...
Ezt a "mindegy számokat" azaz számpárt... próbáltad akkor is ha a hibatárolót visszaveszed egy minimális szintre?

x4rhew5r3

Ezeket hívják csicsának? Eltudom képzelni a gépet, amikor 1.2 értékű erősítést akarom 1.3-re egérrel egy forgatógombbal felvinni, és az a teljes skála 0-10000[#circling]

bmejdz9nu

Ez olyan bonyolult lehet belül... csak egy példa... A motorból 10 vezeték jön ki...
6 vezeték az encoder jelei... 2 a táp... Aztán van RX és -RX egy-egy vezeték...
Ha rákapcsolod a motort a vezérlőre... Plug&Play :)... tudja mekkora a motor melyik típus... encoder felb, Inkrem. vagy abszolut ... hőmérséklet... meg mindent...
Na szóval ez nem egy barkácsolós játékszer...
Gondolom dafault beállítást is hozzá rendeli az adott motorhoz... így aztán persze, hogy azonnal "menetkész" :)
Aztán már csak az "auto tunning" meg akarja határozni a terhelést... Ready to Go...
(a poziciót gondolom az encoderből tudja... kiírja a motor szöghelyzetét is a vezérlő azaz a szoftver...)

x4rhew5r3

Ezekben a vezérlőkben nincs hardver számláló. Van a pozíció és az enkóder "regiszter", ami min. 32 bites, meg vannak a tárolt paraméterek, és innentől minden aritmetika. A hibát is 32 biten tárolja (ha nem lebegőpontosan), és mindent aritmetikai művelettekkel számol. Az tényleges áttételt is kiszámolja mint hányadost, ezért mindegy hogy 1000/1250, vagy 100/125, vagy 20/25.

fs9s63xkf

Soha nem használtam még a hibatárolót, azaz hagytam a gyári beállításon mindig, ami +-50000 pulzus...

De nem a jó topicban tárgyaljuk ezt ki!!!!

bmejdz9nu

Megyek át... Igazad van...

bmejdz9nu

Nem vagyok egy matematikai zseni sem... sajnos... meg sok minden sem...:) De kb. értem...

s7manbs8

Én csak arra gondoltam, hogy a Péternek csinálni kellene egy 3-4 potival rendelkező panelt, amit kézzel forgatva beállíthatja a paramétereket, és soroson (USB-n) csatlakozunk a géphez, egy ilyen kezelő panelt neki. És azt összerendelheti a programban a tolócsúszkákkal, vagy forgatógombokkal, így két kézzel lehet jobban kézre esne, nem csak neki persze.

D.Laci

Kedvelek én is! Azért Írtam hogy nem tudtam kihagyni.
"varrógépszerű" ??? az komoly ukrán dekopirfűrész motor (phiolent) :)
De mivel lelőted a poént mit akartam vinni a talira így most 2 nap alat a birkanyíró motort kell szervó körbe raknom... :(  :)

ukcge40u

Mivel buta vagyok, így kérdezek.
Milyen DC motorokból lehet szervót csinálni?
Az én értelmezésemben egy jó kefés motor, meg a végére egy encoder... leegyszerűsítve.

Mi az, amit nem tudok?
Ez nem flém, tényleg érdekel, csak vannak fehér foltok a területen számomra. [#vigyor3]

bmejdz9nu

Azt szokták mondani, hogy a szervómotort két dologról lehet felismerni: :)

1. Rá van írva: servo motor
2. Van rajta encoder (ez a második már nem biztos azaz ettől meg lehet szervómotor)

De a viccet félretéve...
Egy biztos... azt meg kell nézni, hogy a kommutátorja sok szegmenses e a motornak...
Másrészt pl. "egy 5Kg-os" szervómotor már forgásnak indul egy gombelemről! (nem ceruza elem :)

Szerintem első motornak válasz olyat amire rá van írva :)
Én is így tettem... de a mai napig nem használtam "klaszikus" DC motort szervókörben... De milyen is a "klasszikus" DC motor?
Pl. egy kínai bicikli hajtó motor az olyan(?)... valószínű... darabos járású is...kevés szegment...

000000000

Szia!
2007. feb. 01. 07:48  #310.
Javaslom, olvasd el eddig a szervo topicot.
Sok mindenre választ találsz. Akkor még
pl. Varsányi is "tök lüke" volt a szervóhoz,
igaz most is az, csak szája lett nagyobb!:))
[#nyes][#law]