Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Gyári gép vs hobby topic.
Ehh...[#shakehead]

besirkyjh

Perzse hogy adnak el 10mm-el és 1mm-el is csak a kettöhöz teljesen más hajtást alkalmaznak estenként áttételt vagy direkt hajtást .

A Tibor arrol ir hogy egy 1mm-es orsoval pntosabban pozicioba tud álni és kisseb nyomatékkal ( ennélfogva gyorsabban , vagy kissebb teljesitményü motorral ) mint egy 10mm-es orsoval ahol már a 10mm eleve meg kiván egy motor teljesitmény .

bmejdz9nu

Nézni szabad kifelé? Ugye ez nem tilos:)

bmejdz9nu

"estenként áttételt" = linket kérünk! csak akkor hisszük el...:) Szíj átt. ill. hajtással(!)?

1mm/ford em... ezek persze nem olcsó orsók... de ez nem számít egy hobbystának :)
Ha a sebesség nem kell, nem számít...Akkor egyetértés részemről is!

besirkyjh

A hobbytol már akkor elkanyarodtunk mikor a Te 500W motorod szoba jött .
Áttételnek számithat akár egy kismenet emelkedésü orso is ( persze jo drágán ).

4mjnxdwuu

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dmu60_Innenansicht.jpg" TARGET=_fnew>Szerintem ez nem olyan öreg gép... mégis áttételes...

bmejdz9nu

Persze "jó áttétel" egy kis emelkedésű orsó beszerzése is... de...
1. Nagyon drágák.
2. Ugyebár nagy fordulatot "kap" az orsó... belenghet! Tehát csak rövidebb méreteknél ok ez. vagy nagyobb átmérő (és sóly is) de az nincs is...

bmejdz9nu

Nem hittem volna, hogy megtalálod ezt a DMG gépet :)
A Pdf-jeim között is megvan már régóta a rajza... ha érdekel...
Nem tudom mikori gyártású ez a masina... én ezen a megoldáson nagyon elcsodálkoztam...
Valószínűleg útmérők (lineáris encoderek) azaz az orsón figyelik a munka asztal helyzetét... és ezzel "kiiktatták" az áttétel hibáját...
Látni a képen is erre utaló "nyomokat - vezetékeket" .... pl. alul...

bmejdz9nu

írtam trapézmenethez pl. jó... most akkor kiegészítem: fogasléces hajtáshoz is...
Ezek nem olyan pontossági maghajtások mint egy golyósorsó...  
Ez pl. egy nagyméretű faipari gép.. nem kellenek század pontos munkadarabok...

hyuekyh7a

Hát Péter ez így nem nagyon igaz, egy ott is golyós orsót használnak, a legapróbb hibát is kiadja egy közepesen bonyolult minta marás.

hyuekyh7a

Ja és az 5% amit említettél az nem sok mondhatni semmi,
mert ugye soha nincs 100%-os PWM kitöltés csak erre kell 5% aztán azt is kerülni kellene hogy akár üresjáratban is menve a vezérlő mondjuk 95%-on menjen mármint PWM kitöltés mert itt már nem tud csak hibára dolgozni. A T-és szíj miatt már értem a csalódásodat, az nem jó jobb is ha elfelejted.

bmejdz9nu

Számoljunk egy erőt, felbontást, sebességet... egy direkt hajtáshoz...
Vegyük alapul az adok-veszekbe a 3528-as CMC motort...ehhez van adatlap is... (#10308)
Ezek majd pont olyanok mint pl. a 400-as SanyoDenkik... azaz elég általános méret és tudás ebben a kategóriában:)

http://www.linengineering.com/flash/Calculator.swf" TARGET=_fnew>Nyomaték átszámításhoz....

A motor 1,2Nm tud alapban és majd 10 szeres a csúcsnyomatéka = 10,5Nm... 2000cpr-es encoderel szerelt...

Erő 5-ös orsón: (képletek és számítások topik #3-ban a képlet...)
6,28x1,2/0.005= 1507N azaz 150Kg alapban csúcsban több mint egy tonna :)

Erő: 10-es orsón:
6,28x1,2/0,01 = 753N azaz kb. 75Kg alapban... csúcsban több mint fél tonna :)

Felbontás 5mm-es orsón. (a 2000cpr-es encoderrel)
4X módban: 2000cprX4=8000imp/fordulat... 5mm/8000 = 0,000625mm ~0.6 mikron :)
2X módban ... számoljátok...
1X módban: 2000cprX1=2000imp/fordulat...5mm/2000= 0,0025mm azaz 2,5 mikron

Felbontás 10mm-es orsón...
Számoljátok... pont a fele... minden encoder üzemmódban...

Sebesség 5mm-es orsón...
pl. 3000rpm.../60 = 50ford/mp...50x5mm = 250mm/sec.
pl. 1800rpm.../60 = 30ford/mp...30x5mm = 150mm/sec...
pl. 600rpm.../60 = 10 ford/mp... 10x5mm = 50mm/sec...

A motor nyomatékot az egész fordulat tartományban tudja!!!  
Nem szükséges "hülére" pörgetni a nyomatékát jobban kell tudni szeretni, értékelni, felhasználni !!! :)
Ha kevesebben fordul a szénkefék sem kopnak annyira )
Persze ha kevesebb fordulaton jár üzem közben, maráskor...hogy pl. a kb. 1,5Kg-os forgórész tehetetlensége... vagyis gyorsabban tud irányt váltani... pl. 1000rpmről mint 3000-ről...

ezen jól látható...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale/CMC_3528C_4X/3528_C_Chart.jpg" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale/CMC_3528C_4X/platform3500.pdf" TARGET=_fnew>Teljes adatlap itt....

Lehet (nem én:) számolni és gondolkodni egy harmadnyi erős motort azaz 0,4Nm-es-es alkalmazásával, 1/3-as áttétellel...
Egy "ilyen-olyan" 0,4Nm-es motor forgórésze pl. csak 0,5Kg... de 3X nagyobb sebességeknél kell majd a forgásirányt váltania... et ne feledjük...
A pontosságot persze senki nem garantálja...  a szíjgyártók, szíjkerék gyártók honlapján kell keresni a pontossági adatokat... :)
Kerekeket venni, szíjat... mindkét oldalán megcsapágyazni! Jól megfeszíteni! :)
Lesz jó hangos :) Viszont kicsi motorral... :)

bmejdz9nu

Szerintem lináris encoderek vanak rajta... de legyen a golyós orsón egy sima forgó... ez végül is mindegy...
De nem a motoron van szerintem! ... és nem step/dir-es hajtással voltak ezek a gépek!!!  
Többszörösen is visszacsatolt host vezérlővel... Megnézni régebbi Rexroth/Yaskawa/Omron stb... rendszereket... szinte analóg hajtás...
Egyébként közepesen régi gépekből sok bontott német gyártású lináris encodert látok az Ebay-on...

hlehel

Ha jól értettem akkor a fogasszíj áttételről volt szó, annak minőségéről. Fogaslécnél méginkább. Tételezzük hogy van 1-es moduluszu léc, amit 20 fogas kerék hajt meg, akkor egy fordulatra van 62,8 mm elmozdulás, ebben az esetben 1 foknyi kottyanás az attételben 0,174 mm lessz a lineáris mozgásban, ami még egy ilyen gépnél sem megengedett