Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Persze... valószínű a Gecko 95%-os max. PWM-el dolgozik...
Valahol egyetértünk... több fesz. nem árt.. de 20% többletet nem szoktam... igazából nem kell... szerintem... de ez oly mindegy...
Ha nem forogja le... adni kell még  neki:)

bmejdz9nu

Nem a léc 1X módú! Az encoder feldolgozás ilyen... a vezérlőben...(1X - 2X - 4X lehetőség van)

Nem csináltam és nem csinálok a közeljövővőben fogasléces hajtást...

De.. egy fórumtársunk csinált... fogasléc + Harmonic Drive-al !!! Szíj helyett... és jó lett !!!
A HD-k alkalmazása mint átt. egy kicsit luxus :) Szerintem... de jót akart...

Ha ilyet akarsz... Nézz meg több gyártó fogasléc és kerék kínálatát... vannak elég pontosak is... előfeszíthetőek is... adatokkal, linearitási adatok is...
Köszörültek és darabokból van összerakva a kivánt hossz...  
Néha más nem jöhet szóba... pl. egy ilyen gépnél... egy "iszonyatos" hosszú és átmérőjű (belengés miatt) golyósorsó "nagyon nagy tehetetlenségű" lenne...

besirkyjh

Ahogy mondod , nekem kb3000mm a gép hosszam és golyos orso szoba se került az ára miatt .Nem leng be ha az anyát forgatod .Fogaslécet használok elöfeszitéssel és 1:10-es csigakerék csigaorsoval a felbontásom igy is 1 század alatt van .
Vannak olyan csiga hajtások amiket lehet terhelni és nincs holtjátékuk , nem olcso de még mindig olcsobbak egy golyos orsos hajtásnál .

HJózsi

Forgó mozgásnál nem tehetetlenségről, hanem tehetetlenségi nyomatékról beszélünk. A tömegből származtatható, de az összefüggés NEM lineáris... ezért az ilyen leegyszerűsítés már dezinformáció!!!
Két azonos tömegű forgástestnek teljesen más tehetetlenégi nyomatéka lehet, az alakjától   függően. Az összefüggés pedig úgy néz ki, hogy a tehetetlenségi nyomaték az elemi tömegpontok forgástengelytől mért távolság négyzetnek összegzéséből (integráljából) jön ki. http://hu.wikipedia.org/wiki/Tehetetlenségi_nyomaték" TARGET=_fnew>Definíció ITT.
Kisérletképpen vegyél egy ceruzát és egy vele azonos tömegű fa pörgettyűt... próbáld meg megpörgetni mindkettőt, aztán a fentiek ismeretében próbáld megválaszolni, hogy az egyik miért pörög tovább, ha (kb.)azonos fordulatszámra pörgeted föl majd elengeded...  és itt jön majd be az időállandó is mint nem figyelmen kívül hagyható jellemző ...
Én úgy látom Péter téged elvakított a SZERELEM! ... "A gépemet csak direkthajtással szerelem!" ...[#nyes][#nyes][#nyes]

bmejdz9nu

Tehetetlenségi nyomaték...
Mondjuk marás közben (#8864)... 30mm/sec-et akarok...
Ekkor a motor (5-ös orsón) 6db fordulatocskát csinál...(360rpm)

6 fordulat/mp... és ott az 1,2Nm alapban... és baromi sok tartalékkal... csúcsnyomatékig...
6 fordulat/mp... "sebességről" a motor átvált az ellenkező irányba...
6 fordulatról ... -6 fordulatra olyan gyorsan és erővel teszi, hogy akár szétszabja a mechanikát... de ha kicsit is gyenge a kuplung azt biztosan :)

Ez kell nekem? Nem... korlátozom a gyorsulást a szoftverben... Akkor miről beszélünk?

"Szíjjazatok"... a legjobb HDT fogasszíjról és kerekeiről van adatlap?...
A motort szögpontosságát tudjuk... golyóorsó pontosságát, linearitását tudjuk...
Persze lehetne lágy gumi kuplungot is alkalmaznom, hogy vigyek a rendszerbe hibát...:)

Két dolog még...
1. Vegyetek jó és új Planetary áttételeket... azokhoz van adatlap. Jók. Én már gyűjtöm... hátha kell...
2. Néz meg egy AC szervó gépkönyvét... a minta példák és ábrák, "defaultok" ... ballscrew direct...

HJózsi

Egy példa, nem hobbi... MINITURN eszterga...
X, Z szervo motorok gárilag 50W-osak, nem golyós orsóval, hanem trapézorsóval szerelték, egyedileg öntött műanyag anyával, a megmunkálási pontosság 0.01mm. Ezt valóban hozza is, tehát nem számított virtuális pontoság,  a képen látható nem direkt hajtással ... ez éppen a Z azaz hossz irányú mozgás hajtása...
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/MINITURN/MINITURN_11.JPG" border=0>

További adatok : gyorsjárat 1000mm/perc, főorsó max fordulat 3000 1/p, főorsó motor 1kW DC servo  

A romló szemű parasztbácsis vicc jut eszembe, talán Sneci elmesélte a Tali utáni bulin, a pontosságot illetően ...  

bmejdz9nu

Ha ennek a főorsónak szögpontosan is kellene működnie... azaz mint forgató...
Akkor bíznál a pontosságában? Jó tudom ez nem egy megmunkáló központ :)
Egyébként ha már itt tartunk...
Egy esztergánál a főorsón keresztül kell tudni az anyagot tolni... egy bizonyos méretig...
Itt a szíjhajtás (vagy fogaskerék) elkerülhetetlen???

ukcge40u

Na, itt van a konkrét példa a tegnap este felvetett kérdésemre.
Ez azért jó, mert pl nekem már van viszonyítási alapom, hogy mit akarjak.
Köszi.

A Varsa meg dobálózzon tovább a képletekkel ... [#eplus2]

Lehet, hogy elítélendő, de én egy dolgot számolgatok csak, nevezetesen a felbontást. minden mást viszonyítok a kész gépekhez.
Ha pl egy gépen működik valami, és jól, akkor a sajátomon hasonló méretekben nálam is működnie kell, mese nincs.
Kacaj az egészben, hogy ez a kezdők számára egyszerű megoldás működik, méghozzá elég jól.

HJózsi

Amennyiben marásnál 30mm/sec-et akarsz, akkor ez lehet az egyik kiindulási adat. Ami ez után jön az viszont nem az 1X 2X 4X FÉLIX abraka-dabra, hanem a mozgatott tömegek, a forgácsoláshoz szükséges tolóerő amik már mind tovább vezetnek a megmunkálandó anyag, választott szerszám, fogásmélység, azaz kívánt forgácsolási teljesítmény felé... Igen, ha korrekt akarsz lenni a gépeddel szemben akkor ezen az úton jársz. Persze ezen számításoknál sem kell mindíd diffegyenleteket levezetni, mert van egyszerüsítő képlet ami a lényeges paraméterekkel helyesen számol, de az olyan leegyszerüsítés, hogy " .. akár szétszabja a mechanikát... de ha kicsit is gyenge a kuplung azt biztosan " ez már önmagában illesztetlen, rosszul méretezett rendszerre utal ...  
Egyszer majd csak ráérzel, mert nálad az kell : tehetetlenségi nyomaték, időállandó, és amit egyszer már kinagyítottam motorfordulatra jutó elmozdulás ...  Ez csak három dolog ... előbb utóbb menni fog! ... [#buck][#wave][#vigyor3][#nyes][#smile]

HJózsi

Olvastam tegnap is, a válaz is kész volt, de az elmeorvosom nem engedte, hogy hozzászóljak! ...[#nyes]
Pedig csak egy mondat :
Főorsó motor ( ha mindenáron le akarod cserélni ) 400-500W, X és Z irány 50-100W áttétellel ahogy a talin volt nálam.

ukcge40u

Tévedsz.
Egy esztergánál nagyon hasznos, ha a főorsón keresztül tudod tolni az anyagot, de nem követelmény.
Pláne az ilyen kis gépeknél, ahol hely sem nagyon van rá. Nagyobb gépeken is előfordul, hogy nincs lyuk a főorsóban, vagy csak minimális. Nem mindenki dolgozik szálanyagból...

ukcge40u

bmejdz9nu

"Lehet, hogy elítélendő, de én egy dolgot számolgatok csak, nevezetesen a felbontást."
0.0001 szögfok pontos vezérlés a motortól... :) aztán egy szíj átt. és egy trapézmenet a végén :)
Semmi adatlap... semmi mérés... ez a fontos?

HJózsi

Azt még én is ki akarom próbálni, a kisesztergán, hogy forgatóként hajtva a főorsót, mennyire lehet pontos megmunkálást csinálni. Konkrétan nóniusz beosztás és felirat gravírozására gondolok késtartóba fogott Proxxoonnal. (nemtom helyesen írtam-e, lehet, hogy az "r" is dupla ... [#idiota]

HJózsi

Arra gondoltál, hogy ha azonos irányból megy a fogásvétel a trapézorsóval ugyanúgy tud(hat)sz századra esztergálni???...!!! [#hawaii][#lama][#wave]