Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

MoparMan

Kedeves Tibor45!
hónapok óta olvasom észosztó hozzászólásaidat és fikázásaidat.
Eddig bárki bármit mondott, szerinted semmi nem volt jó.
ha olyan rohadt nagy spíler vagy mondj konkrétumot, ne csak a levegőt puffogtasd, kezd kurva unalmas lenni...

bmejdz9nu

Tibi. A direkt hajtás meghatároz mindent... sajnos a pontosságot kedvelem...Talán nem kellet volna összevásárolnom mérő műszereket :)
"500W"  = 1,2Nm... csak alapban...  
méregdrága? pl. 40.000Ft-os motorral?
Lomha? = elég ez a gyorsítás nekem... pl. 200mm/secre (hibátlanul - pályapontosan) 50ms alatt...

Most majd lesznek "minimalista" megoldásaim... de félek tőle... de ha összejön nem lesz vitánk ez ügyben :)
De nem lesz áttétel... ez marad...

bmejdz9nu

Na kapizsga...  
Egyébként lehet rá tenni enkódert.. csak nagyfesz az a motor benne...az a gond... azaz vezérlő kérdése...
De le fogod cserélni... mert nem is szervó... és ha lassan kell forognia = hulla :)

Tegyél a mellékmozgásokhoz 1mm emelkedésű orsókat... és akkor kicsi azaz jól elhelyezhető szervómotorok is megfelelnek... elférnek...

000000000

Szevasz!
"Eddig bárki bármit mondott, szerinted semmi
nem volt jó."
Mutassál egy hozzászólásomat, amikor pl. Snecivel,
H.Józsival, ... vitáztam.
De ha Te ennyire egyetértesz Varsányival,
az Téged minősít.:)
Mellesleg mi kedveljük egymást Péterrel,
az persze más dolog, hogy sületlenségei
kiakasztóak.
Ha pedig majd konkrét kérdésed lesz a témában,
arra tudok konkrétat mondani.

bmejdz9nu

Hol itt a szíjhajtásra utaló dolog??? Nem látom...

ukcge40u

Hát ez az.
Kisebb fordulaton áttétel nélkül harmatszerű, áttétellel meg úgy zakatol, hogy inkább ne...
Közvetlen hajtást akarok rá, tűrhetően széles fordulattartományban.

Konkrét motortípusok, illetve miből tudok bontani hasonlót?

A két tengelynél a motor méretei másodlagosak.

ukcge40u

Mint írtam, nem tudom belinkelni a gépkönyvet, mert innen 3 perc sétára van,a műhelyben, a polcon.... [#nezze][#nevetes2][#pias]
Inkább igyunk... [#hehe][#idiota]

000000000

Péter!
A direkthajtás nagy menetemelékedésű orsónál
a legkisebb motor pozíció hibát is átviszi,
gondolkozzál már ember!:)))
Könynen belátható (csak Neked nem), hogy az
áttételes (vagy kisebb menetemelkedésű de direkt)
hajtás csakis pontosabb lehet eredőben.
Esztergáljál átmérőt 10mm-es keresztszán orsójú
géppel, meg 1 mm-es el. Szerinted melyikkel
lehet pontosabban dolgozni?? De már ezt
a példát is írtam, csak Rólad lepereg mindféle
észérv...

bmejdz9nu

Jaj... gyerekek... hobbyzunk :) Ne má :)

Egyébként készülj fel Tibi a profi, gyári pozició(!) szervó AC-kból... mert lassan oda átköltözünk...  
Akkor nem csak a "kis" Geckót kell (lehet) szidni... jóval nagyobb neveket is... amely neveket egyébként kedvelsz...
Aztán jövünk vissza ide az DC-be.. mert ez való nekünk... de a tapasztalatok megmaradnak, gyarapodnak...

MoparMan

én nem tudok egyetérteni semmiben, lévén ehez nem értek, vagy ha úgy tetszik nem ehez értek...
tessék itt a lehetőség, ird le 1 oldalban miért sületlenség...
konkrétumokkal, levezetésekkel, miértekkel, hogyanokkal. ne a porhintést, népvakítást és a ködösítést - pedig abban igazán jó vagy -, henem a whole servo bible-t mondd.
szerintem már elég sokan vagyunk akik szertnénk az űberspílertől a tuti megtudni.

ukcge40u

Tiszta szerencse, hogy sok dologban azért tudok dönteni a józan ész alapján...
Ezért, elnézve titeket, ki kell bontanom még egy flaska sörit.
Ha berúgok, akkor az a Ti lelketeken szárad, vitatkozó gazemberek... [#pias][#pias]
[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

ukcge40u

Mi van tesókám, elfogyott a söröd? [#wave][#vigyor3]

bmejdz9nu

Veszel egy szép nagy szervó motort (másodszorra?:)... nem lesz más választásod :)
A gyorsulási tényezője...az inerciája... úgysem számít... majd meglátod... :)

A mellékhajtásoknál csak akkor számít a méret... ha direkt hajtást akarsz...
Vagy a forgács elkerüli a bordás szíjat? :) jó tudom... burkolod...is....

bmejdz9nu

Encoder felbontás kérdése az egész... és oké...

A mellékhajtások sebessége egy esztergánál nagyon fontos? Ezért írtam 1mm-es orsókat... számolj...

x4rhew5r3

Jézusom! Mi volt itt?
Majd holnap elolvasom:)