Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

20-as átmérőjű orsó... de talán egyformát értettünk... a hossz és fordulat miatt... ne lebegjen be...
A sebesség végül is nem maráskor kell hanem az üres járásokhoz... De ha pl. egy élűvel marsz... nem árt...

Milyen motor? Milyen nyomatékadatokkal? Milyen átm. orsó és milyen emelkedéssel? Kb. mekkora a mozgatott tömeg?
Honnét jön ez a "2048-as" (és nem kerek) encoder érték?

HJózsi

Az E240-en 512 ppr 4X módban ...

sanka74

Ez az encoder volt az előző E240-esemen,ezzel számoltam és jó lett.E240 ben gondolkodom elsősorban,az első gépemen is ez volt,a mozgatott súly itt is kb 321N  +130N előtolási ellenállás,összesen az F=451N,a forg nyomaték igy jön ki 0,358Nm. (F=(2PIxM)/ menetemelkedés).Az első gépemet pl nem lehett lefogni kézzel,ami ugye jóval több volt mint 130 N,pedig dirrektbe hajtott volt.

sanka74

Ezek a tömegek erős biztonsági trtalékokkal vannak számolva.

bmejdz9nu

E240-es motor ehhez a géphez mindenképp kevés lesz... szerintem.
Az encoder felbontása is nagyon magas lesz (azaz lenne...)
512cpr... 4Xmód = 2048imp...3-as átt = 3x2048= 6144imp kell majd egy tengely fordulathoz...
Tehát vagy kisebb encoder vagy 1X modú vezérlő kellene...

De az E240 ereje már egy jól előfeszített áttételen elfogy... de nem akarok bele szólni...

Az E240 "0,2Nm"-es... de egy SanyoDenki "40W"-os is többet tud... így aztán mindenki gondol amire akar...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_pdf.pdf

x4rhew5r3

A szervo jobban érzi magát egy nagyobb felbontású encoder társaságában. Inkább a step-szozóval érdemes illeszteni a mach-hoz.

bmejdz9nu

Hát igen azt is lehet... de egy pl. 200-as encoder olcsóbb... azért ítram...

sanka74

Igen igazad lehet,de az előző gépem megy vele szépen,a vezérlőben volt egy kis gubanc.a számítások alapján valóban legalább E243-as kellene vagy lagalább 0,4 Nm-es.Az is igaz hogy nem előfeszített a golyós orsó,hanem "csak" 4 soros,soronként visszavezett golyósoros.

bmejdz9nu

Ha a Geckoban a "gubanc" a kis tároló akkor azért nem a vezérlő hibás...
Aazaz olyat akartál a motortól amit nem tudott és a vezérlő ehhez nem volt partner! (szerncsére:)
Tehát a nagyobb nyomatékot folyamatosan mint amit tud... azaz ekkor már pontatlanul ill. sehogy nem követte a pályapozicót...

Igen legalább 0,4Nm-es alapnyomatékú és egy "veszteségmentes" 1/3 átt. feltételezve = 1,2Nm...

Az a golyósorsó ha jófajta, vagy új ... akkor mindegy... az jó...

000000000

Látom elemedben vagy.:)
Ennyi sületlenséget miért írsz ide megint?
Pl. az áttételnek pont az az egyik jó hatása
a sok közül, hogy nem kell nagy felbontású
encoder, és a sokkal biztonságosabb 1X-ben
történhet minden.
Felejtsed már el örökre ilyen esetekben
a 4X-et!!!:))

bmejdz9nu

Kedves Tibor.

Talán ha már láttál volna egy gyári szervót... akkor már tudnád, hogy mindegyikben az alap a 4X-es mód...

Tehát Te elfelejtheted... de mások, a gyártók, fejlesztők (sajnos?) nem felejtik...

Pl. a motoron 2500cpr-es encoder van... 10.000imp/fordulat az alap. (szinte mindegyik motoron 2500cpr-es van - minden gyártónál)
Mível nincsenek hall és másfajta szögjeladók már... az encodertől tudja a motor poz. szöget...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsung_CSDJplus_Manual_eng_v1.2.pdf" TARGET=_fnew>Samsung CSDJ AC szervo vez. - 142.oldal PDF.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsung_CSDJ_elGear_142page.jpg" border=0>

Linkeljek egy Yaskawa-t is ahol szintén 4X az alap? Vagy mi az amitől már elhiszed???

Ha ismered a szervó technikát...
Inkább mesélnél az AC topikban az "Electronic Gear"-ról... Numerator & Denominator...
Mert ugyebár ez minden AC pozició szervóban (azaz step/dir-es) vezérlőben bent van...

000000000

Édes Öregem!
1985-ben egy sajátkészítésű henger
koordinátás DC szervó rendszerű oktató robot
volt a dimplamatervem. Vajon Te ekkor tájt
mit tudtál ezekről?:) Te akarsz engem ilyen
szokásosan nem is idevágó (hiszen ez DC topic,
Sanka áttételes gépéről van szó) és lehengerlő
szöveggel kioktatni...?:) Szerencséd, hogy vicces és jó  
kedvemben vagyok, és annyira nem érdekel a sok
téveszméd, csak tudod ha másokat is alaposan
beviszel a szervó erdőbe a téveszméiddel, az
már műszaki közügy lehet itt a Fórumon.:)

bmejdz9nu

Jaj-jaj Tibikém fel ne idegesisd magad miattam! :)

Biztos... valóban...
1985-ben még vezetékes telefon sem volt otthon... akkoriban nem hittem volna, hogy egyszer a zsebembe hordom...
Főleg azt nem, hogy 10milló zsebbe lesz Mo-on mobil telefon...
Persze ez sem idevágó... de hát változik a világ... lehet, hogy 30éve 1X volt a "divat"... ezt nem tudom...

Amit eddig tudok... (és kérlek "hengerelj le" valamilyen 1X-es vezérlő linkjével... mutass!)

Gecko: 4X-es
Magi vez: 4X-es
Összes AC: 4X-es.
T45 vez.: 1X-es.

Akkor korrigálok, Sanka-nak akkor három jó választási lehetősége van az encoder "felbontásának" a csökkentésére:
1. Encoder csere
2. T45-ös vezérlő beszerzése

Igen másokat is beviszek a szervó erdőbe... ha a legelőn veszély van :)

D.Laci

Te voltál a Kiválasztott! Az volt a dolgod, hogy tanisd a tév eszmében élőket nem hogy közéjük állj! Hogy egyensúlyt hozz a HobbyCNC-sek közé, nem hogy sötétségbe taszítsdőket!

Bocsi de nem tudtam kihagyni!!! :)

s7manbs8

De ha valamit előbb megszorzunk, utánna, meg leosztunk ugyanannyival, annak mi az értelme ?  Ráadásul mindenből gyorsabb kell, optókból is stb. Én legalábbis nekem nem világos.