Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

sanka74

http://www.phpmotion.hu/play.php?vid=447" TARGET=_fnew>Gyalogbéka z-tengely varrógép üzemmódban

sanka74

Bocs,a 8612-s hozzászólásom törölni kéretik,véletlenűl ugyan azt töltöttem fel kétszer, bocs.

sanka74

http://www.phpmotion.hu/play.php?vid=448" TARGET=_fnew>Ez a gyalogbéka z varrógép üzemmódban

000000000

"pulse width 3, a direction prechange 1"
Ezek nagyon rossz beállítások!!
Állítsad 10, 10 us-re legalább őket.

x4rhew5r3

Akkor ellenőrizted a kuplungot is....
Mielőtt tovább mennénk, ugye a trafó melletti a Z. Azt a pirosba húzott kábelköteget távolítsd el a trafótól. Bár a toroidnak kicsi a szórása, de az árnyékolásod nem véd a mágneses zavaroktól. Lehet hogy vaklárma, de ...

s7manbs8

Ezeket a videókat milyen géppel lehet megnézni ? Nálam lefagyasztja a gépet, (P4 2.8GHz).

s7manbs8

Én egyik alkalommal teszteltem egy gépemet, és ott is az volt az eredmény, hogy vagy 7-8 us kellett egy jel hosszának lenni, optocsatoló nélkül is, amivel egy sima LPT kábelen úgy átmegy a jel a másik végére, hogy már ne hibázzon. Az éppen nem egy CNC vezérlés volt, hanem csak simán kapcsolt egy IC-vel valamiket, de az mindegy ebből a szempontból.A gépek kimenetei sem egyformák, ezt érdemes megtesztelni mielőtt komoly munkadarabokat próbálunk elindítani, mert igencsak idegesítő, mikor nem oda kerül a végén, ahonnan kiindultunk.

s7manbs8

Amúgy ilyen szempontból lehet nem hülyeség egy 74LS244-gyes meghajtót közvetlenül az LPT portra tenni, és azon keresztül hajtani a kábelt, növelhetjük ezzel a jel megbízhatóságát és nem kell annyi impulzus hossz sem !

svejk

Az általam próbált Mach3 verzióknál kb. 4us felett valós  az ablakba beírt érték, az alatt, akár 0-nál is meg van ez a 3-4 us.
Nálam mindig 0-án van direkt..
Ha jól láttam Sanka74-nek geckoja van annak pedig ez bőven elég.

Régebben volt már vita a Mach tévesztéséről akkor összeütöttem egy számlálót, hibát nem tudtam kimérni akkor sem amikor a kernel frekit direkt feljebb vittem hogy akadozzon a szoftver. Mindig visszaállt nullára. A számláló előtt ugyan az az opto volt mint amiket a vezérlők előtt használok.

4um5b65d

ZX Spectrum 80K memóriával. :))

svejk

Hasznos megoldás lehet és ma már a 6-8 USB mellett nem kell a billentyűt sem megcsapolni a +5V miatt.
Persze akkor a túloldali lezárás is legyen helyes.
De nekem még sosem volt ilyen gondom még notebook-kal sem.

s7manbs8

A Machnál vajon mennyi az a legrövidebb és leghosszabb idő, ami két egymást követő impulzus kiadása közt lehet, mert hiába tud egy vezérlő is fogadni egy 100kHz-es frekvenciájú jelet, ha a Mach vagy akármilyen más program is, a nem egyenletes jelkiadás miatt átlépi néha a minimum limitet pl.

000000000

Érdekes. Az milyen program, aminek az ablakában
0-át vagy mást írsz, és mégsem annyi.
Újabb adalék a mesevilághoz..:)

s7manbs8

Neked akkor biztos valami szupi gépeid lehetnek, meg minden passzol mindenhez.

s7manbs8

Akkor legalább úgy kellene írniuk, hogy a beállítható érték 3-25 us pl. és akkor nincsenek ilyen meglepik.