Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Azért egy jó fogazottszíj áttételhez is kell ügyesség meg egy kis géppark :)
3-4000 motorfordulatnál már jönnek a problémák..
Az anyagbeszerzést pedig leírtam, elsőre az se sikerült :(
Én nem vagyok áttételpárti, biztos azért mert még jót nem sikerült csinálnom :(
De most muszály volt....

HJózsi

Na tessék! :)) Már AC-zol is ... A motornak az a jó, ha a legjobb hatásfokú tartományában pörög... 3M-es szíjjal, ahogy Svejk! Nem lesz gond! Acél szálak vannak benne wazze! ;)  
DirectDrive ... hagyjad már!  Te még emlékszel a régi körhintákra, ahol egy bazi nagy motor laposszíjjal kis szíjtárcsával hajtott egy nagyot ami a körhinta tengelyén volt és valami vaslemezt vízbe merítve indították... Na most ha ezt a motort direkben kötötték volna a körhinta tengelyére, két eset állhatott volna elő: 1. A motor nem bírt volna elindulni a terheléstől és a víz rövid idő alatt elpárolog ami szakítja az áramkört, esetleg leég a motor 2. nagyon lassú gyorsítással felpörög a motor, a hintában ülők már vízszintesen pörögnek sugár irányban, esetleg elszállnak a súlyosabbak mert elszakad a lánc ... a fékezés még drámaibb, ha vizuális típus vagyvagy ... :))

HJózsi

belimitált a szerkesztőablak pedig folytattam volna a rémlátomást ... :) Na szóval részemről a kávédaráló, a turmix gép, a botmixer a fúrógép gondolkodás nélkül lehet DirectDrive, de egy cnc hajtás esetében inkább elgondolkozok és mivel segédlet is van Neked köszönhetően doksival, örömmel behelyettesítek, számolok...  

HJózsi

Ill. számol a progi csak az alkotóelemek paramétereit kell beadni... [#wave][#eljen]

HJózsi

A hajszárító lemaradt ...[#nyes]

bmejdz9nu

3M acélszálas volt az alap... A körhinta már a múlté...

AC:
Olyan mint a DC csak a szénkeféket egy elektronika helyettesíti...
A különbség, hogy a tekercsek nem a forgórészben vannak hanem ... azaz fordítva...
Sajnos...(?) Jó és új DC szervó motort már-már alíg lehet szerezni elfogadható áron...
A bonyolultabb AC elektronikát + egy jóval egyszerűbb felépítésű AC motort tömegtermelésben olcsóbb gyártani mint egy sokosztású kommutátoros DC szervó motort...
Sajnos(?) Ez van... ezzel kell majd élni?
De talán átt. nélkül is lehet? Meglátjuk... Sajnos a "wattok" csak a fordulattal arányban jönnek... egyenlőre...

HJózsi

Ez már megint az elektronika gyártók malmára hajtja a vizet ... :DDD

bmejdz9nu

Hát igen... egy elektronikát egy gép összerakja.... láttál már DC szervómotort... na az pedig szerintem "kézi munka"...

svejk

Nehogy azt hidd...
Én voltam olyan helyen ahol forgórészt csináltak.
Egy ablaktörlőszerűség tekercselése kb. 15 másodperc a kommutárba való bekötéssel együtt..
Néni csak szinte a gyurmázásnál volt.

bmejdz9nu

Nekem mindig ez a SanyoDenki forgórész jut eszembe :)
Szerinted ezt automata csinálja vagy a néni :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/P1170171.JPG" border=0>

s7manbs8

Hogy is van ez, amit Isten meg tud csinálni, azt az ember is, amit ember, azt a gép is. Vagy talán mégse ?

4um5b65d

Én az istenről azt hallottam, hogy

- megteremté a természetet , és hát látja, hogy nagyon szép lett...
- Aztán megteremté az állatokat és látja, hogy az is nagyon szép lett.....
- Aztán megteremté a férfit és látja, hogy az is nagyon szép lett...
- Aztán megteremté a nőt........majd megvonja a vállát....... sóhajt egy jókorát..... Na mindegy majd festi magát....
[#nyes][#nyes]

HJózsi

[#nyes][#eljen][#vigyor2] és ez így is van ...

s7manbs8

[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#wave][#wave]

svejk

Egyértelmű hogy automata, legalább is a java részét...